«Μπούλιγκ» στον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ!

Οι διαφωνίες για το καλοκαιρινό ωράριο ξεπέρασαν τα όρια
Δημ. Χουλιάρας: Δεν θα με τρομοκρατήσουν μερικά τσογλάνια
Και προτάσεις του Συλλόγου προς την κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρήσεων

Μια αφίσα στην οποία ο Δημήτρης Χουλιάρας χαρακτηρίζονταν ως «νεκροθάφτης των εμπόρων της Άρτας», τοποθέτησαν άγνωστοι στο αυτοκίνητο του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Δημήτρη Χουλιάρα, η ενέργεια αυτή έχει στόχο να τον «τρομοκρατήσει», επειδή κάλεσε τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου να αποφασίσουν για το αν θα κλείσουν ή όχι τα μαγαζιά της Άρτας το Σάββατο. Η ψηφοφορία ανέδειξε με συντριπτική πλειοψηφία την θέληση των Αρτινών Εμπόρων κα κλείνουν τα μαγαζιά το δίμηνο Ιουλίου Αυγούστου. Αυτό προφανώς δεν άρεσε σε όλους τους εμπόρους, αφού υπάρχουν και αρκετοί που επιθυμούν ανοικτά μαγαζιά. Το ίδιο επιθυμούν και τα καταστήματα εστίασης, αφού με κλεισμένη την αγορά μηδενίζεται και ο δικός τους τζίρος.

«Το θέμα δημοσιοποίησε ο ίδιος ο Δημήτρης Χουλιάρας με ανάρτησή του στην οποία σημείωνε τα εξής:
Σήμερα το πρωί βρήκα αυτό το σημείωμα στο αυτοκίνητο μου λίγα μέτρα από το σπίτι μου κ την οικογένεια μου.
Μαζί με τον δικηγόρο μου ενημερώνουμε τον εισαγγελέα για να βρει τους αλήτες που το κάνανε .
Δεν θα με τρομοκρατήσουν μερικά τσογλάνια ,δημοκράτης γεννήθηκα κ δημοκρατικά θα λειτουργώ .Τον Εμπορικό Σύλλογο ΑΡΤΑΣ τον έχω μαζί με το ΔΣ μου φτάσει πολύ ψηλά κ με το open mall ακόμα ψηλότερα .
Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει ο εισαγγελέας».

Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα το μεσημέρι ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου είχε καλέσει τα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης σε συνέντευξη τύπου για τις εξελίξεις στην αγορά και στο open mall, ενώ παράλληλα δημοσιοποίησε και τις προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου για τα μέτρα που οφείλει να λάβει η κυβέρνηση για να στηρίξει τις επιχειρήσεις.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Για την Βελτίωση Οικονομικού περιβάλλοντος και την στήριξη της επιχειρηματικότητας

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για τη στήριξη την Βελτίωση Οικονομικού περιβάλλοντος, την Διατήρηση των θέσεων εργασίας και καταπολέμηση της ανεργίας, την Ανάπτυξη και στήριξη της επιχειρηματικότητας και την Ενίσχυση της ρευστότητας, κατέθεσε ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας, προς την κυβέρνηση.
Μεταξύ των προτάσεων είναι η Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, Μείωση και των τριών συντελεστών ΦΠΑ, Αναστολή καταβολής ΕΝΦΙΑ για το 2020, να καταργηθεί η παρακράτηση σε ενημερότητες είσπραξης χρημάτων εφόσον υπάρχουν ενήμερες ρυθμίσεις, Αναστολή της αντικατάστασης φορολογικών ταμειακών μηχανών έως 31/12/2020, Θέσπιση απαλλαγής εργοδοτικών εισφορών για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για 24 μήνες κ.α.

Πιο συγκεκριμένα και για κάθε ενότητα ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας, προτείνει τα εξής:

Βελτίωση Οικονομικού περιβάλλοντος
1) Μείωση φορολογίας εισοδήματος από 24% σε 20% από τη χρήση του 2020. Οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές αποτελούν το βασικό τροχοπέδη ανάπτυξης της οικονομίας. Η μείωση του σε ποσοστό 4% θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάκαμψης και το έλλειμμα εσόδων από την μείωση θα αναπληρωθεί από την αύξηση των εσόδων.
2) Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
3) Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων έως τις 31/12/2020. Η αναστολή θα είναι προαιρετική , και προτείνουμε την επέκταση της έκπτωσης 25% σε όσους επιλέξουν την εξόφληση αλλά και την άρση της αναστολής σε όσους ρυθμίσουν τις οφειλές με ειδική ρύθμιση που προτείνεται παρακάτω και θα θεσπιστεί για την περίοδο αυτή.
4) Αναστολή καταβολής ΕΝΦΙΑ για το 2020 και μείωση των συντελεστών για το 2021 για όλες τις επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
5) Μείωση και των τριών συντελεστών ΦΠΑ. Συγκεκριμένα προτείνουμε την μείωση του κανονικού συντελεστή από το 24% στο 18%, του μειωμένου από το 13% στο 9% και του ειδικού στο 6%. Για την εστίαση ο ΦΠΑ μέχρι 31/12/2020 προτείνεται να είναι 6%.
6) Κατάργηση της πάγιας προκαταβολής για το 2020 και μείωση του συντελεστή στο 50% για το 2021. Η πάγια προκαταβολή αποτελεί ουσιαστικά άτυπο δάνειο των επιχειρήσεων στο κράτος και καθιερώθηκε την περίοδο της οικονομικής κρίσης εξαντλώντας την επιχειρηματικότητα.
7) Η ένταξη στα ευεργετικά μέτρα όλων των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας και έχουν μείωση τζίρου 30% και άνω ανεξαρτήτως ΚΑΔ. Πολλές επιχειρήσεις ενώ έχουν υποστεί βαρύ πλήγμα από την έκτακτη κατάσταση και μείωση του κύκλου εργασιών δεν μπορούν να ενταχθούν στα μέτρα λόγω μη επιλέξιμου ΚΑΔ. Προϋπόθεση επιλεξιμότητας πρέπει να είναι και το μέγεθος των επιπτώσεων στην επιχείρηση και όχι μόνο ο κωδικός δραστηριότητας.
8) Επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων για όλες τις βεβαιωμένες και ρυθμισμένες οφειλές των επιχειρήσεων στο Δημόσιο έως την ημέρα υποβολής αιτήματος για την ρύθμιση. Προτείνουμε η περίοδος για ένταξη στην ρύθμιση να διαρκέσει έως την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα. Επίσης η απώλεια της ρύθμισης να ισχύει εφόσον δεν αποπληρωθούν τρεις συνεχόμενες δόσεις. Επίσης επαναφορά στην ρύθμιση των 120 δόσεων όσων την έχασαν στην περίοδο του κορονοιού και επαναδιαπραγμάτευση της ρύθμισης με τα νέα οικονομικά δεδομένα της αγοράς και των επιχειρήσεων
9) Αύξησης των δόσεων των Πάγιων Ρυθμίσεων (παλαιών και νέων) σε όλους του φορείς του Δημοσίου σε 48 δόσεις. . Επίσης η απώλεια της ρύθμισης να ισχύει εφόσον δεν αποπληρωθούν τρεις συνεχόμενες δόσεις.
10) Να καταργηθεί η παρακράτηση σε ενημερότητες είσπραξης χρημάτων εφόσον υπάρχουν ενήμερες ρυθμίσεις. Η ΑΑΔΕ συνεχίζει να παρακρατεί ποσό για έκδοση ενημερότητας ακόμη και ένα υπάρχουν ενήμερες ρυθμίσεις και οφειλές έως και 70% του ποσού. Άμεσα να καταργηθεί το εν λόγω μέτρο καθώς είναι ακόμη ένα κατάλοιπο της οικονομικής κρίσης που δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα σε επιχειρήσεις που πληρώνουν κανονικά τις οφειλές και τις ρυθμίσεις τους. Τέλος προτείνουμε μέχρι τις 31/12 την κατάργηση του συμψηφισμού εισπράξεων των επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες, βεβαιωμένες και ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο.
11) Δημιουργία «ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού»(από δημόσιο, τράπεζες ,ιδιώτες) για επιχειρήσεις, ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή κατάσχεσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης (πληρωμή μισθοδοσίας, οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτών) και να καθορίζεται το ύψος του ακατάσχετου ποσού, βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης.
12) Απαγόρευση κατασχέσεων από το Δημόσιο και τις Τράπεζες έως την πλήρη επαναφορά στην κανονικότητα.
13) Παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και απαγόρευση πλειστηριασμών τουλάχιστον έως τις 31/12/2020 αλλά και ταυτόχρονη παράταση της λειτουργίας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης οφειλών.
14) Άμεση εξόφληση όλων των οφειλών της κεντρικής Κυβέρνησης και φορέων αυτής προς τις επιχειρήσεις. Ιδιαίτερη καθυστέρηση παρουσιάζεται στις οφειλές της ΑΑΔΕ, καθώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες (οι οποίες δεν ισχύουν σε αντίστροφη περίπτωση) δημιουργούν καθυστερήσεις ετών.

Διατήρηση των θέσεων εργασίας και καταπολέμηση της ανεργίας
1) Δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας και μετατροπής συμβάσεων με ταυτόχρονη κάλυψη του μισθού ή υπόλοιπο μισθού των εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών από το πρόγραμμα «SURE» για 12 μήνες με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.
2) Επιδότηση 100% των εργοδοτικών εισφορών για όλους τους πληττόμενους κλάδους που δεν θα αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.
3) Καταβολή όλων των οφειλόμενων οικονομικών ενισχύσεων στις επιχειρήσεις από την επιδότηση του ΟΑΕΔ.
4) Αύξησης των δόσεων των Πάγιων Ρυθμίσεων στον ΕΦΚΑ (παλαιών και νέων) σε 120 δόσεις. Επίσης η απώλεια της ρύθμισης να ισχύει εφόσον δεν αποπληρωθούν τρεις συνεχόμενες δόσεις
5) Θέσπιση απαλλαγής εργοδοτικών εισφορών για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για 24 μήνες, με υποχρέωση διατήρησης για 12 επιπλέον μήνες. Για όσες επιχειρήσεις δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, η μισθολογική δαπάνη να υπολογίζεται ως έξοδο – που εκπίπτει της φορολογίας – με συντελεστή αυξημένο κατά 30%. Αυτό συνεπάγεται μέσω μείωσης του φόρου, επιδότηση του μισθολογικού κόστους κάθε νέας θέσης, με ποσοστό 8-10%.

Ανάπτυξη και στήριξη της επιχειρηματικότητας
1)Θέσπιση Μεταφορικού Ισοδύναμου για τις επιχειρήσεις της Ηπείρου καθώς το μεταφορικό κόστος είναι απαγορευτικό για τα μεγάλα διαμετακομιστικά κέντρα της χώρας. Τα πολλά χιλιόμετρα και το τεράστιο κόστος διοδίων δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ήπειρο με αυτές σε άλλα σημεία της Ελλάδας.
2)Επιδότηση 50 % στο ρεύμα ανταποδοτικό για το φράγμα Πουρνάρι 1 κ 2.
3) Επιδότηση 12% επί της μισθολογικής δαπάνης .
4)Δημιουργία προγράμματος επιδότησης λειτουργικών δαπανών (ενοίκιο, ΔΕΚΟ, προσωπικό κτλ) με ποσοστό 60% για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, με διάρκεια δύο ετών.
5) Εφαρμογή του μέτρου καταβολής μειωμένου ενοικίου κατά 40% έως τις 31/12/2020 για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας. Ταυτόχρονα προτείνουμε την ανταποδοτική θέσπιση μέτρων για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.
6)Δυνατότητα καταβολής της επιλέξιμης Δημόσιας Δαπάνης στις επιχειρήσεις προκαταβολικά, χωρίς την προσκόμιση εγγυητικής επιστολής σε όλα τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
7)Υλοποίηση ολοκληρωμένης καμπάνιας για την ανάδειξη και προβολή των ελληνικών προϊόντων, της ποιότητάς τους , της αναγκαιότητας στήριξής τους αλλά και αναγνώρισης τους μέσω του γραμμωτού κώδικα
8) Μείωση τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων κατά 60% από την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και μέχρι 31/12/2020 με ανοιχτό ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμού για το 2021 ανάλογα με την πορεία της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.
9) Μείωση κατά 40% των μισθωμάτων ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού σε πληττόμενες επιχειρήσεις.
10) Αναστολή όλων των υποχρεώσεων και ρυθμίσεων έως 31/12/2020 προς Δήμους και ΔΕΥΑ.
11) Άμεση ανάκληση όλων των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για οφειλές επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.
12) Δημιουργία νέας ρύθμισης 120 δόσεων για όλες τις υποχρεώσεις προς Δήμους ,ΔΕΥΑ και ΔΕΚΟ όλων των επιχειρήσεων.
13) Άμεση απαγόρευση διακοπών νερού για ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31/12/2020
14) Άμεση απαγόρευση διακοπής παροχής ρεύματος προς επιχειρήσεις και ιδιώτες για ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31/12/2020 και επαναφορά όπου έχει διακοπεί μετά την 01/03/2020.
15) Θέσπιση οριζόντιου διακανονισμού οφειλών για όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας .
16) Υλοποίηση προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας στις επιχειρήσεις με ποσοστό επιδότησης 70%.
17) Αναστολή της αντικατάστασης φορολογικών ταμειακών μηχανών έως 31/12/2020.

Δ) Ενίσχυση της ρευστότητας

1) Δημιουργία μηχανισμού παροχής χρεοπιστώσεων (δανείων από 10.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ ) μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας με επιδότηση επιτοκίου και ετήσια περίοδο χάριτος με κριτήριο τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

2) Πρόγραμμα δανειοδότησης επιχειρήσεων με εγγυήσεις του δημοσίου και κριτήριο εκλεξιμότητας την βιωσιμότητα της επιχείρησης.

3) Δυνατότητα παροχής βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης του εκδότη για τις μεταχρονολογημένες επιταγές, ίσης με το 100% της αξίας των επιταγών που έχουν εκδοθεί με μηδενικό επιτόκιο με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

4) Απαγόρευση κατασχέσεων από το Δημόσιο και τις Τράπεζες έως την πλήρη επαναφορά στην κανονικότητα.
5) Μετακίνηση των δόσεων αλλά και λήξεων δανείων έως 31/12/20 από τις τράπεζες.

6) Τροποποίηση του προγράμματος «Επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων πληττόμενων από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού COVID-19» ώστε να καλύπτει τους τόκους των επιχειρηματικών δανείων έως 31/12/2020. Επιλέξιμες να είναι όλες οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μείωση του κύκλου εργασιών.

7) Αυστηρή εποπτεία στις τράπεζες για την έγκριση των δανείων μέσω του προγράμματος «Κεφάλαιο κίνησης με διετή επιδότηση επιτοκίου λόγω πανδημίας COVID-19 από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ» ώστε να επωφεληθούν όλες οι επιχειρήσεις και τροποποίηση της πρόσκλησης ώστε να αποτελεί ο πρώτος χρόνος περίοδο χάριτος».

8)Επιδότηση στις μικρές επιχειρήσεις , 40 % του τζίρου τους ,με τζίρο μέχρι 150 χιλιάδες ευρώ. Το ποσό θα είναι δεσμευμένο σε τραπεζικά ιδρύματα , θα αφορά μόνο πάγιες δαπάνες (πχ Δεη, οτε , ενοίκια) και η αποταμίευση-άμεση πληρωμή θα γίνετε με την προσκόμιση του λογαριασμού .