ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις ακτογραμμές Αδριατικής και Ιονίου
Με στόχο τη δημιουργία μίας πολιτιστικής διαδρομής κατά μήκος των ακτογραμμών της Αδριατικής και του Ιονίου, η οποία θα αυξήσει την ελκυστικότητα των εμπλεκόμενων περιοχών και θα βελτιώσει την εμπειρία των επισκεπτών της, καταδεικνύοντας την αλληλεπίδραση των κατοίκων τους ανά τους αιώνες και ενισχύοντας τις διακρατικές πολιτιστικές δραστηριότητες, το «Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (Coastal Heritage Network – CoHeN) είναι ένα στρατηγικό έργο, που χρηματοδοτείται από τον Άξονα Προτεραιότητας 2 – Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση του Προγράμματος Interreg V-A Greece-Italy 2014-2020.
Το έργο υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, ως επικεφαλής εταίρο, και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας και την Περιφέρεια της Απουλίας στο εταιρικό σχήμα.
Στο πλαίσιο του έργου θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις σε 17 μνημεία, 11 στην Ελλάδα και 6 στην Απουλία:
• Στην Αιτωλοακαρνανία στα Κάστρα Ναυπάκτου και Βόνιτσας και το Φρούριο Ακτίου
• Στην Ηλεία στο Κάστρο Χλεμούτσι/Clermont
• Στη Θεσπρωτία στα κάστρα Ηγουμενίτσας και Μαργαριτίου
• Στην Κέρκυρα στο Παλαιό και το Νέο Φρούριο και τα περιφερειακά φρούρια Αγγελοκάστρου, Γαρδικίου και Κασσιώπης
• Στην Απουλία στους Πύργους San Felice, Torre Pietra, Calderina και San Giovanni και στους φάρους του San Cataldo και του Punta Palascìa
Όπως ενημερώνει ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας Ιωάννης Χουλιαράς, Αρχαιολόγος, το έργο έχει διάρκεια από τον Ιούλιο 2019 έως το Ιούλιο του 2022 και συνολικό προϋπολογισμό 6.420.600 €.
Οι εργασίες στα μνημεία της Θεσπρωτίας ξεκίνησαν το Μάιο 2020 και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 650.000 €. Πέραν των παρεμβάσεων στα ίδια τα μνημεία, στο πλαίσιο του έργου θα πραγματοποιηθούν δράσεις μέσω του Αναπτυξιακού Εργαλείου Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Heritage Management Development Tool – HMDT) για την από κοινού ενδυνάμωση των διακρατικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην Αδριατική και το Ιόνιο. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται εργαστήρια που θα εντείνουν την ευαισθητοποίηση των τοπικών αρχών και τη συμμετοχή φορέων σε αποτελεσματικές διαδικασίες συν-σχεδιασμού και η διοργάνωση φωτογραφικής έκθεσης και εκπαιδευτικών περιηγήσεων για το κοινό.