Ο πρώην Αν. Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, μιλά στην ΗΧΩ για το νέο του βιβλίο
Να γίνουν γνωστά πολλά άγνωστα
Ο Δημήτρης Μάρδας, Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, είναι πρώην Αν. Υπουργός Οικονομικών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (2015), υπεύθυνος για τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού κατά το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, με κυβέρνηση την «πρώτη φορά αριστερά» που κατέληξε στο δημοψήφισμα.
Στο βιβλίο καταγράφεται πως αποφεύχθηκε ξυστά, προς έκπληξη πολλών, η απειλητική χρεοκοπία που σερνόταν χρόνια πριν, κινώντας την οικονομία στην κόψη του ξυραφιού, ενώ σημειώνονται τα παιχνίδια του χρηματιστηρίου, όπως αναπτύσσονται μέσα από πολιτικές δηλώσεις και ειδικότερα με το δημοψήφισμα για το ευρώ του Παπανδρέου του 2011. Συνεχίζει με τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα με τους τρόπους αντιμετώπισης της έλλειψης ρευστότητας και αποπληρωμής των πιεστικών χρεών, ενδιαφέρουσες φάσεις της διαπραγμάτευσης έτσι όπως εκτυλιχθήκαν εντός και εκτός των τειχών. Ασκεί παράλληλα κριτική σε επιλογές της περιόδου του 2015.
Ο Δημήτρης Μάρδας, καθηγητής του ΑΠΘ και πρώην Υπουργός Οικονομικών συναντά τους αναγνώστες:
-Στο καφέ ΝΙΚΟΠΟΛΙΣ, Πλ. Δικαστηρίων, ΠΡΕΒΕΖΑ, την Δευτέρα 10 Αυγούστου από τις 8.00-10.00μμ (Διοργάνωση: βιβλιοπωλείο ΑΥΔΙΚΟΣ Bookshop)
-Στο Βιβλιοπωλείο, Η ΠΟΛΥΘΡΟΝΑ ΤΟΥ ΝΙΤΣΕ, Φιλελλήνων 26, ΑΡΤΑ, την Τρίτη 11 Αυγούστου, από τις 8.00-10.00μμ
και υπογράφει αντίτυπα του βιβλίου του με τίτλο: «2105: Το ημερολόγιο του τρόμου. Η διαπραγμάτευση, ο εκβιασμός, και το «παίγνιο» με το κρατικό ταμείο στη δίνη των αριθμών».
Η συνέντευξη του κ. Μάρδα στην ΗΧΩ:
1.Πρώτη εύλογη ερώτηση κάθε αναγνώστη. Γιατί τώρα αυτό το βιβλίο;
-Το βιβλίο αυτό δίνει την αθέατη πλευρά του φεγγαριού ή διαφορετικά πολλές άγνωστες στιγμές του 2015 και της τότε διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Φωτίζει ακόμη περισσότερο καταστάσεις, δίνοντας μια άλλη οπτική ματιά. Αυτό είναι και η αιτία που μας οδήγησε στο γράψιμο εκείνου του χρονικού. Να γίνουν γνωστά πολλά άγνωστα. Δημοσιεύθηκε τώρα γιατί θεωρούμε ότι αυτή είναι η περίοδος όπου μπορούν να ειπωθούν πολλά μέσα από το βιβλίο, χωρίς να προκαλέσουν πρόβλημα στην οικονομία και κατ’ επέκταση στους πολίτες.
2. Γράφηκαν πρόσφατα αρκετά βιβλία για το 2015. Τι κάνει αυτό το βιβλίο να ξεχωρίζει από τα άλλα;
-Όλα, πλην των λίγων που αναφέρονται στους άμεσα εμπλεκόμενους, περιγράφουν καταστάσεις και γεγονότα τα οποία οι συγγραφείς έμαθαν μέσω άλλων προσώπων. Καταγράφονται λοιπόν εικόνες μέσω τρίτων. Στο βιβλίο αυτό σκιαγραφείται ένα σύνολο γεγονότων, εξελίξεων και μαρτυριών εκείνης της περιόδου από πρώτο χέρι, όπως συνηθίζεται να λέγεται, κάτι που το κάνει διαφορετικό από τα υφιστάμενα. Επίσης, δίνονται τα ίδια γεγονότα που περιγράφει και ο Γιάνης ο Βαρουφάκης λόγου χάρη με άλλη οπτική ασκώντας κριτική και χωρίς να φοβάται το βιβλίο να πει ακόμη και κάποιες πικρές αλήθειες.
3.Υπάρχουν σημαντικά γεγονότα που αποκαλύπτονται;
-Φυσικά και υπάρχουν. Αυτό είναι που κάνει ελκυστικό το βιβλίο. Αποκαλύπτονται ιδιαίτερα σημαντικά γεγονότα ακόμη και μέσα από διαλόγους με κύριους «παίχτες» της περιόδου εκείνης. Και αυτά δεν αναφέρονται μόνο στην κατάσταση του κρατικού ταμείου και της χρεοκοπίας που ξυστά περάσαμε σε κάποιους χρόνους, αλλά σε αρκετές πτυχές της διαπραγμάτευσης.
4. Ποιες κινήσεις του Γ. Βαρουφάκη σας βρήκαν τότε αντίθετο;
-Ο Γιάνης είχε όλα τα εχέγγυα να φέρει εις πέρας μια διαπραγμάτευση σε αίσιο τέλος. Επέλεξε μια μέθοδο πολέμου που θεωρούσε ότι θα τον εξυπηρετούσε. Όταν όμως βλέπεις ότι ο εχθρός είναι πανίσχυρος και σε αντιμετωπίζει με επιτυχία τότε αλλάζεις την τακτική του πολέμου. Αυτό ήταν το λάθος του Γιάνη. Από την άλλη, σε κάποιες περιπτώσεις, που τις περιγράφουμε στο βιβλίο, έδειχνε μια εκπληκτική προχειρότητα.Τέλος, όταν έπρεπε να υποχωρήσει στο πλαίσιο μιας τακτικής υποχώρησης εξασφαλίζοντας ότι μπορούσε περισσότερο προτίμησε την ηρωική του έξοδο για να περισώσει την υπόληψή του. Έτσι όμως δε φθάνουμε σε καλά αποτελέσματα.
5. Το 2015 υπήρξε κάποια περίοδος που σας φόβισε; ή έστω κάποιο σενάριο για παράδειγμα της χρεοκοπίας;
-Φυσικά υπήρχε. Καταρχάς σοκαρίστηκα όταν παραλάβαμε ταμείο με 1,6 δις ευρώ με πληρωμές τον Φεβρουάριο 5,5 περίπου δις ευρώ. Υπόψη ότι παραδώσαμε ταμείο με 30 δις ευρώ. Από εκεί άρχισε ο Γολγοθάς μας. Μετά κάθε μήνας είχε τη δυσκολία του ως προς τις πληρωμές που έπρεπε να κάνουμε. Και μέσα σε αυτές, ήταν οι πληρωμές προς το ανυπόμονο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που μας τσάκιζαν κάθε μήνα.
6. Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή για εσάς τότε;
-Ο Απρίλιος ήταν ο δυσκολότερος μήνας καθώς τότε είδαμε τη χρεοκοπία στο μέτρο μπροστά μας. Αλλά ξεφύγαμε από τις δαγκάνες της και κρατήσαμε ως το τέλος τη χώρα ζωντανή, εφαρμόζοντας πρωτόγνωρες τεχνικές διαχείρισης του δημοσίου χρήματος.
7. Γιατί θεωρείται ότι πρέπει να το διαβάσουν οι πολίτες της χώρας; τι θα γνωρίσουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου;
-Το βιβλίο σκιαγραφεί λεπτές πτυχές της διαπραγμάτευσης μέσα από τα μάτια του κρατικού ταμείου. Τότε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κάναμε τη δουλειά μας σιωπώντας, καθώς δε θέλαμε να ταράξουμε τους πολίτες και την αγορά. Δουλειά μας ήταν να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας στον χρόνο που έπρεπε. Και αυτό κάναμε. . Αυτή η σιωπή λύνεται στο βιβλίο. Οπότε μέσα από τις εικόνες και τις πληροφορίες που δίνονται ο κόσμος θα δει το κάδρο μιας άλλης μορφής διαπραγμάτευσης και κάποιοι ψύχραιμοι αναγνώστες θα αλλάξουν άποψη για όσα συνέβησαν τότε. Σας διαβεβαιώνω για αυτό.