Χαρδαλιάς: «έχουμε στη διάθεσή μας πλήθος μέτρων πριν την επιβολή»
Στέλιος Πέτσας: «εάν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε»
Σύψας: Να μην γίνουν λιτανείες στις 15 Αυγούστου
Η χαλάρωση των πολιτών απέναντι στα μέτρα σε ότι αφορά το θέμα του κορωνοϊού, είναι αυτό που απασχολεί έντονα την κυβέρνηση, που με διάφορους τρόπους στέλνει μηνύματα προφύλαξης, ενώ ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων κατά του κορωνοϊού για το Δεκαπενταύγουστο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κ. Πέτσας τόνισε πως «εάν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε», σημείωσε ότι αυτό που τον απασχολεί είναι η χαλάρωση των πολιτών απέναντι στα μέτρα και παρατήρησε ότι τα εισαγόμενα κρούσματα είναι σχετικά λίγα και το άνοιγμα του τουρισμού δεν πρόσθεσε μεγάλα προβλήματα.
Ερωτηθείς εν ενόψει του Δεκαπενταύγουστου ενδέχεται να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για τα πανηγύρια ή τις θρησκευτικές τελετές, είπε πως οι συσκέψεις είναι καθημερινές και οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται πάντα μετά από τις εισηγήσεις των ειδικών και την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων.
Απαντώντας στην ερώτηση αν αισθάνεται πως η κυβέρνηση έκανε κάποιο λάθος που οδήγησε στην αύξηση των κρουσμάτων, απάντησε πως το σχέδιο της κυβέρνησης αποδείχτηκε επιτυχημένο κι αυτό είναι εμφανές αν συγκρίνει κανείς την πίεση στα νοσοκομεία και στους θανάτους σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν ανάλογο πληθυσμό με την Ελλάδα, όπως το Βέλγιο για παράδειγμα.
Είμαστε κοντά σε lockdown;
«O ιός είναι ακόμα εδώ και εμείς δεν έχουμε ούτε το φάρμακο ούτε το εμβόλιο για να τον αντιμετωπίσουμε» ανέφερε σε συνέντευξη του στο Sputnik ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να τηρούμε τα μέτρα αυτοπροστασίας. Ειδικότερα σχετικά με την επιβολή είτε τοπικού είτε καθολικού lockdown ο κ. Χαρδαλιάς τονίζει ότι αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και των ποιοτικών χαρακτηριστικών, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «έχουμε στη διάθεσή μας πλήθος μέτρων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πριν αποφασιστεί η επιβολή lockdown».
Σχετικά με το πώς φτάσαμε στον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων την ημέρα, ο κ. Χαρδαλιάς θεωρεί ότι μετά το lockdown των περασμένων μηνών, ο μικρός αριθμός κρουσμάτων, η χαλαρή διάθεση που χαρακτηρίζει το καλοκαίρι και η επιθυμία να «αφήσουμε την πανδημία πίσω μας» επέφεραν χαλάρωση στον πληθυσμό και μη τήρηση των μέτρων προστασίας.
Θεωρεί ότι η πολιτεία έλαβε έγκαιρα μέτρα κατά των καταστάσεων συνωστισμού -όπως τα πανηγύρια που απαγορεύτηκαν- ενώ όσον αφορά τους γάμους και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις όπου ισχύει το όριο των 100 καλεσμένων, δεν αποκλείει να παρθούν και νέα μέτρα, καθώς, όπως τόνισε, «περιμένουμε να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ώστε να αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα».
Τρεις εστίες ανησυχίας
Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους συναρμόδιους υπουργούς και τους ειδικούς, υπογράμμισε ότι “Φοράμε όλοι μάσκα σε κλειστούς, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου δεν γίνεται να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις. Αποφεύγουμε μαζικές συναθροίσεις και χώρους έντονου συγχρωτισμού. Και βέβαια απορρίπτουμε τις θεωρίες συνομωσίας που καλούν σε απειθαρχία στα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί”, κάτι που επισήμανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι στη φάση αυτή έχουν εντοπιστεί τρεις εστίες ανησυχίας:
-Η πρώτη αφορά στις συχνές διελεύσεις Ελλήνων, ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής. Κάποιοι εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Και αγνοούν την έξαρση της πανδημίας στις χώρες αυτές, όπως αποδεικνύεται από τα καθημερινά επιδημιολογικά δεδομένα.
-Η δεύτερη εστία ανησυχίας, αφορά τις συναθροίσεις ορθίων, κυρίως στα μπαρ, αλλά και σε γάμους, βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Κάποιοι συμπολίτες μας αγνοούν τις συστάσεις των ειδικών και τις προειδοποιήσεις μας. Δεν εννοούν να καταλάβουν ότι φέτος είναι αλλιώς και στις κοινωνικές μας εκδηλώσεις και στη διασκέδαση. Και θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, τους ανθρώπους που αγαπούν, την κοινωνία στην οποία ζούμε.
-Η τρίτη πηγή ανησυχίας, εντοπίζεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
«Και για τις τρείς αυτές πηγές ανησυχίας παίρνουμε μέτρα» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.
Χωρίς λιτανεία
Δεν είναι λίγες οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες ενόψει του κρίσιμου για την πορεία του κορωνοϊού τριημέρου του Δεκαπενταύγουστου.
Ειδικότερα παρά τα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ, παρατηρείται εκτός από αύξηση κρουσμάτων και ανυπακοή από μερικούς κυρίως στα νησιά.
Από την μία τα πανηγύρια στην Ικαρία σαν να μην υπάρχει κορωνοϊός και από την άλλη τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού που προέρχονται από εκδηλώσεις γάμων προκαλούν πονοκέφαλο σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους.
Ο καθηγητής κ. Σύψας.επεσήμανε ότι κατά τον φετινό δεκαπενταύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν λιτανείες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εκκλησία θα κάνει για άλλη μια φορά το καθήκον της και δεν θα επιτρέψει λιτανείες και συνωστισμούς. «Πιστεύω ότι τελικά θα επικρατήσει η κοινή λογική και η σύνεση. Πιστεύω ότι μπορούμε άριστα να εκτελέσουμε τα θρησκευτικά μας καθήκοντα χωρίς να συνωστιζόμαστε και μπορεί να πέσει και μια χρονιά χωρίς λιτανεία», σημείωσε ο κ. Σύψας.
Στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκονται και άλλα μέτρα με σκοπό την αποφυγή συνωστισμού κατά τον Δεκαπενταύγουστο, τα οποία όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην συνέντευξη Τύπου αν χρειαστεί θα τα μάθουμε την Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι μέχρι στιγμής είναι η περαιτέρω μείωση των καλεσμένων σε γάμους και εκδηλώσεις από 100 σε 50 άτομα, η απαγόρευση των λιτανειών τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά και κάθε άλλο δυνατό μέτρο για την μείωση της γεωγραφικής διασποράς και των εστιών μετάδοσης.
Στα ύψη τα κρούσματα από γάμους
Στα 45 έχει εκτοξευθεί πλέον ο αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού που προέκυψαν από τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, όπως αποκάλυψε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην έκτακτη ενημέρωση. Κατά δήλωση του γαμπρού, οι καλεσμένοι ήταν 150 άτομα, κάτι που σημαίνει πως ήδη το 1/3 των παρευρισκόμενων στο μυστήριο και το γλέντι που ακολούθησε έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τον απολογισμό της Τετάρτης, καταγράφηκαν μεταξύ άλλων ένα ακόμα κρούσμα από τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, 2 στη Ρόδο, συνδεόμενα με τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, 18 στον Έβρο, όλα συνδεόμενα με το γάμο της Αλεξανδρούπολης και 1 στο Βολο που συνδέεται με το γάμο στην Αλεξανδρούπολη.
Προσοχή με τις μάσκες
Το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, προκαλεί συζητήσεις και μιλώντας στο MEGA η η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, κ. Παγώνη έδωσε και κάποιες οδηγίες για τη χρήση της μάσκας.
Η κ. Παγώνη είπε ότι «πρέπει να έχουμε πλύνει τα χέρια μας, διαφορετικά δεν την αγγίζεις. Η μάσκα δεν μπαίνει σε τσέπη, εκτός αν είναι σε αποστειρωμένο σακουλάκι. Και για να βγάλεις τη μάσκα πρέπει να έχεις πλύνει πριν και μετά τα χέρια σου».
«Το θέμα κόστους νομίζω ότι λύθηκε με τις πάνινες μάσκες, που πρέπει να πλένονται καθημερινά και να σιδερώνονται. Έχουν γίνει προτάσεις να δίνουν οι ίδιοι μάσκες στους πελάτες στα σούπερ μάρκετ. Ειδικά στα σούπερ μάρκετ, θα μπορούσαν να έχουν μάσκες και να τις δίνουν. Οι μάσκες για τον κόσμο είναι οι απλές μίας χρήσης, ή οι πάνινες», πρόσθεσε.
Τα δύο σενάρια για τα σχολεία
Ένας μήνας απομένει για την προγραμματισμένη επαναλειτουργία των σχολείων, στις 7 Σεπτεμβρίου και στο υπουργείο Παιδείας έχουν ήδη αρχίσει να επεξεργάζονται όλα τα σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας, ώστε το σύστημα να είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο.
Για το άνοιγμα των σχολείων μίλησε το πρωί της Παρασκευής, στον ΣΚΑΪ, η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη που υπογράμμισε πως η απόφαση για έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 7 Σεπτεμβρίου ελήφθη ομόφωνα από την επιτροπή των ειδικών, ενώ διευκρίνισε πως το υπουργείο είναι έτοιμο να λάβει όσα μέτρα χρειαστούν.
Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας, τα επικρατέστερα σενάρια είναι δύο: κανονική επαναλειτουργία με μέτρα ή άνοιγμα των σχολείων με εκ περιτροπής διδασκαλία. Πρόκειται για το σύστημα διαχωρισμού κάθε τάξης σε δύο τμήματα, που θα κάνουν εναλλάξ μαθήματα. Στην προηγούμενη φάση της πανδημίας, οι μισοί μαθητές έκαναν μάθημα Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και οι υπόλοιποι Τρίτη και Πέμπτη, με το πρόγραμμα αυτό να εναλλάσσεται ανά εβδομάδα.