Κωσταντίνος Δημ. Ρώσσος και η Κούλια της Κορωνησίας
Κουβεντιάζοντας με την Κατερίνα Σχισμένου
ΕΡΩΤ. Ποιά είναι η σχέση σας με την Κούλια της Κορωνησίας;
Ως Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Κορωνησιωτών με τον τότε Πρόεδρο της Κοινότητας Κορωνησίας Σπύρο Κατσαντώνη, απευθυνθήκαμε στην Αρχαιολογία Ιωαννίνων για να αναστηλώσουμε το Κάστρο (Κούλια) Κορωνησίας προς αξιοποίηση της ιστορικότητας του νησιού και της περιοχής, γεγονός που η ν λόγω Αρχαιολογία (τότε δεν υπήρχε η 18η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην Άρτα), δέχτηκε το αίτημά μας και μας πρότεινε γραπτώς και ορισμένα σχέδια στήριξης και αναστήλωσης του εν λόγω Κάστρου.
Έκτοτε, σταμάτησε το όλο ζήτημα, μέχρις ότου ανέλαβα την Προεδρία της Κορωνησίας εγώ στα έτη 2004-2006.
Στην προσπάθειά μου να γίνουν στο νησί κάποια αναπτυξιακά έργα προς όφελος της Κορωνησίας και της περιοχής , πραγματοποίησα με την βοήθεια του πρώην Δημάρχου Κ. Βάγια ημερίδα στην Κορωνησία, Οικολογίας, Πολιτισμού και Ανάπτυξης, στην οποία έλαβαν μέρος αξιόλογοι επιστήμονες – καθηγητές, αλλά και σημαίνοντα πρόσωπα της Άρτας και της Πρέβεζας.
Για να επιτευχθεί το όλο ζήτημα, δημιούργησα Αναπτυξιακή μη κερδοσκοπική εταιρία, περιορισμένης χρονολογικής διάρκειας. Εκεί αποφασίστηκε πλην άλλων αναπτυξιακώς έργων, να αναστηλωθεί το Κάστρο (Κούλια) Κορωνησίας και να χρησιμοποιηθεί ως Κέντρο Πολιτισμού μα την δημιουργία Ακαδημίας Αμβρακικού, έχοντας ως έδρα το Κάστρο (Κούλια) Κορωνησίας.
Δυστυχώς, ενώ ο Δήμος Αμβρακικού τότε πήρε την Απόφαση για τη δημιουργία Ακαδημίας Αμβρακικού, η Περιφέρεια Ηπείρου με έντεχνο και παράτυπο τρόπο την απέρριψε, αφού ανάγκασε το Δήμαρχο τότε να αναστείλει την Απόφαση.
Έκτοτε ο ίδιος ο Δήμος Αμβρακικού με τον ίδιο Δήμαρχο (κ. Απ. Μαυρομάτης), αποφασίσαμε να γίνει Κέντρο Τεκμηρίωσης Ελληνικού Μουσικού Πολιτισμού, με τη δωρεά χορήγηση του μουσικού αρχείου του μουσικολόγου Παν. Κουνάδη.
Αλλά και αυτό δεν τελεσφόρησε, καθώς εγώ έχασα τις εκλογές ως Πρόεδρος την δε διοίκηση του Δήμου την ανέλαβε ο κ. Γ. Σιώζος.
Στην συνέχεια, επειδή η πρώην Διοίκηση του Δήμου (κ. Απ. Μαυρομάτης), πρόλαβε και έβαλε σε δημοπράτηση του α’ μέρους των σχεδίων στήριξης και αναπαλαίωσης του εν λόγω Κάστρου, ο Δήμος Αμβρακικού (κ. Σιώζιος), μη μπορώντας να σταματήσει τα έργα αναστήλωσης κλπ, , τα εν λόγω έργα ξεκίνησαν και υλοποιήθηκαν ως προς το α’ μέρος του όλου έργου.
Εφόσον λοιπόν τα έργα τελείωσαν και δεν έβλεπα καμιά αξιοποίηση του Κάστρου από το Δήμο και εκτιμώντας ότι ή όποια καθυστέρηση αξιοποίησης, θα δημιουργήσει προβλήματα εγκατάλειψης, απευθύνθηκα στο Δήμο να κάνω μια έκθεση δικών μου βιβλίων, όπου και μου έδωσαν αυτό το δικαίωμα γι αυτήν την έκθεση.
Και επειδή, η αδιαφορία του Δήμου Αμβρακικού, αλλά και του μετέπειτα Δήμου Αρταίων ως προς την αξιοποίηση του εν λόγω Κάστρου συνεχίζονταν, και με την άδεια της 18ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Άρτας, την έκθεση βιβλίου, την μετέτρεψα σε Αναγνωστική Βιβλιοθήκη, την οποία την λειτουργούσα επί δέκα χρόνια, χωρίς καμιά επιχορήγηση και χρηματοδότηση, ιδίοις εξόδοις.
Ούτε ζήτησα, ούτε πρόκειται να ζητήσω.
Καθώς το βιβλίο και η μάθηση, δεν είναι εμπόρευμα.
Και ενώ ζήτησα αναγνώριση της εν λόγω βιβλιοθήκης από το Υπουργείο Πολιτισμού και από τον Δήμο Αρταίων ως Αναγνωστική & Δανειστική βιβλιοθήκη Κορωνησίας – Αμβρακικού, ετοιμάζοντας Συμπόσιο Ιστορίας & Πολιτισμού με συμμετοχή όλων των Δημοτικών Βιβλιοθηκών της περιοχής του Αμβρακικού, το μεν Υπουργείο με έγγραφό του ζήτησε από της 18η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Άρτας να δει το ζήτημα και η οποία δεν μας απάντησε, ο δε δήμος μας γνωστοποίησε οτι το κάστρο το παρέδωσε στα ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ.
Και ενώ ζητούσα την συντήρησή του καθώς έχει καταστεί επικίνδυνο, όλοι αυτοί «αγρόν ηγόρασαν».
Ποιος ευθύνεται για την εν γένει εγκατάλειψή του;
Ο Δήμος Αρταίων, η 18η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Άρτας, ή το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων;
Ω! της δια βίου μάθησης, υπεύθυνοι!!!
ΕΡΩΤ. Ποιο ήταν και είναι το όραμά σας;
Το όραμά μου κύριοι, είναι ο δια βίου αγώνας στην άνοδο της περιοχής ως προς την ανάπτυξη και την μόρφωση.
Ένα Συμπόσιο Ιστορίας και Πολιτισμού της Αμβρακικής Ζώνης και της Ενδοχώρας του, θα δημιουργούσε συνθήκες για αναπτυξιακές δομές τόσο σε έργα υποδομής και υποδοχής ντόπιων και ξένων (ευρωπαϊκών) επενδυτών, όσο και σε μορφωτικό επίπεδο, δημιουργώντας την Ακαδημία Αμβρακικού και της Ενδοχώρας του.
Πιστεύετε πως ο τόπος είναι καμιά φορά σκληρός με τους ανθρώπους του;
Δεν είναι ο τόπος από μόνος του σκληρός.
Ο τόπος είναι απείρου φυσικού κάλλους, τόσο ως φύση, αλλά και ως τόπος δημιουργίας.
Όμως, όπως λέει η παροιμία, “το οικόπεδο είναι καλό, αλλά ο κύρης του είναι στραβός”.
Περί αυτού μάλλον πρόκειται.
Τόσα κάλλη που διαθέτει ο τόπος μας, τόσος πλούτος που προσφέρει ο Κάμπος, τόσες χιλιάδες στρέμματα λίμνιων, παραλίμνιων και λιμνοθαλάσσιων περιοχών, γιατί τόση μαυρίλα στην περιοχή μας; Ποίος πταίει;
Αναλογίστηκαν οι εκάστοτε ιθύνοντες του τόπου, μήπως φταίει το μυαλό τους;
Αναλογίστηκαν οι έχοντες κάποια μόρφωση που απόκτησαν από άλλους τόπους, εκεί που σπούδασαν ότι κάτι καινούργιο πρέπει να γίνει στον τόπο μας;
Αναλογίστηκαν ποτέ δικαστικές Αρχές, νομικοί, πολιτικοί μηχανικοί και άλλοι ότι στον τόπο μας, δημιουργείται μια νομενκλατούρα σε βάρος της Οικολογίας και του Πολιτισμού;
Για φανταστείτε:
Στον τόπο αυτόν επί των ημερών μας στο περιβάλλον, στο οικοσύστημα γίνονται εγκληματικές πράξεις.
-Στην λιμνοθάλασσα Σακολέτσι, οι έχοντες την νομή και χρήση το μοναστήρι δηλαδή της έκλεισαν την ροή των νερών του Αμβρακικού για να την κάνουν από λιμνοθάλασσα που είναι, σε λίμνη για δικούς τους λόγους, καθώς ως λιμνοθάλασσα ανήκει στο Δημόσιο.
Αποτέλεσμα , όλος ο τόπος βρωμάει, καθώς ως στάσιμα νερά γεννιούνται πλείστα όσα μικρόβια επικίνδυνα για τους ανθρώπους.
Πέραν του ότι αλλοιώνουν το οικοσύστημα με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ποιος εισαγγελέας αυτεπάγγελτα, ή ποια υγειονομική υπηρεσία έστω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, παρενέβη;
-Κάποιοι ιθύνοντες αποφάσισαν να καθαρίσουν τους αποστραγγιστικούς αύλακες που χύνονται στον Αμβρακικό τους καλοκαιρινούς μήνες που ο κόσμος κάνει τα μπάνια του.
Γέμισε λοιπόν ο Αμβρακικός με ό, τι το επικίνδυνο στοιχείο που είχαν οι αύλακες αυτοί σε βάρος της υγείας των λουομένων.
Ποιος εισαγγελέας αυτεπάγγελτα, ή ποια υγειονομική υπηρεσία έστω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, παρενέβη;
Και κάτι ακόμη: Το 2012 ο Δήμος Αμβρακικού και στην συνέχεια ο Δήμος Αρταίων, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν για την υπόθεση Σακολετσίου, ερήμην από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς δεν όρισαν δικηγόρο πληρεξούσιο για την υπόθεση. Ποιος εισαγγελέας αυτεπάγγελτα, ή έστω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, παρενέβη; Καθώς το πρόστιμο των 100.000 ευρώ περίπου, το έφαγε στα μούτρα ο Δήμος Αρταίων, χωρίς καμιά ενέργεια επ’ αυτού για τους υπεύθυνους. Δεν φταίει λοιπόν ο τόπος ως οικόπεδο. Φταίνε αυτοί που το κυβερνούν.
ΕΡΩΤ. Είστε άνθρωπος του πολιτισμού και της προσφοράς, ποιό πιστεύετε πως είναι το μέλλον του πολιτισμού στην περιοχή μας;
Είμαι ένας άνθρωπος που τον έταξε η ζωή να υπηρετήσει τους ανθρώπους, το προσπάθησε.
Εγώ από ψαράς ξεκίνησα, σπούδασα γλώσσες ηλεκτρονικών υπολογιστών, σπούδασα οικονομικά και τώρα γράφω κάποια βιβλία.
Ο Πολιτισμός είναι προϊόν έμφυτο στον άνθρωπο και δεν σπουδάζεται.
Για τον τόπο μου, για την πατρίδα μου προσπάθησα να δώσω τις δυνάμεις μου στη Γνώση και στον Πολιτισμό μέσα από ενέργειες που τον προάγουν, πιστεύοντας ότι ο Πολιτισμός προάγει και δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης.
Αλλά μέχρι σήμερα που γράφονται αυτά, ο Πολιτισμός τουφεκίζεται.