«Καραντίνα» στη δομή προσφύγων του Κατσικά

Πληθαίνουν τα κρούσματα στα σχολεία των Ιωαννίνων

Τον προσωρινό περιορισμό της κυκλοφορίας των διαμενόντων στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών του Κατσικά, μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης, και ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή.
Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται η είσοδος στη δομή φιλοξενίας τρίτων προσώπων με την εξαίρεση του διοικητή της δομής, των φορέων υποστήριξης διοικητικής διαχείρισης, των αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών, των εργαζομένων της Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) καθώς και πολιτών τρίτων χωρών στο πλαίσιο οργανωμένων μετακινήσεων, που διενεργούνται από την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, μεταξύ δομών υποδοχής και φιλοξενίας εποπτείας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου Ιωαννιτών, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, προχώρησαν σε ενημέρωση για τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στον Κατσικά καθώς και στις δομές ασυνόδευτων ανηλίκων. Η ενημέρωση έγινε μετά την ΚΥΑ που εκδόθηκε για επιβολή περιοριστικών μέτρων.
Επιπρόσθετα, ενημερώθηκαν οι Ρομά που διαμένουν στη περιοχή της δημοτικής ενότητας Περάματος και έγινε διανομή μασκών. Οι δράσεις ενημέρωσης και διανομής ατομικών μέσων προστασίας θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.

Μάσκα παντού;
Στο ερώτημα γιατί έγινε υποχρεωτική η χρήση της μάσκας παντού στα Γιάννενα και στο Νομό Αχαΐας, απάντησε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση που έγινε στο Υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Τρίτης.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς; «Είμαστε πιο επιφυλακτικοί και πιο αυστηροί σε περιοχές με μικρότερες αντοχές και δυνατότητες στο σύστημα υγείας, σε σύγκριση με την Αθήνα και είναι τελείως διαφορετικά τα δεδομένα στην κάθε περιοχή, πολύ περισσότερο που στα Γιάννενα και στην Πάτρα, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις αυτή τη στιγμή υπερτοπικής από τη μία και τοπικής διασποράς της νόσου», ενώ για τα Γιάννενα ανέφερε χαρακτηριστικά πως τα 89 από τα 101 ενεργά κρούσματα εντοπίζονται στο Δήμο Ιωαννιτών, στην Αχαΐα αντίθετα βρίσκονται διάσπαρτα κρούσματα και πολλά πέραν της Πάτρας, σε μια μεγάλη ακτίνα του Νομού Αχαΐας (83 και 52 αντίστοιχα και μεγάλη διασπορά).

Πληθαίνουν τα κρούσματα
Η διασπορά του κορωνοϊού στην περιοχή των Ιωαννίνων, είναι πλέον ορατή στις περιπτώσεις των σχολικών τμημάτων που τίθενται σε αναστολή λειτουργίας. Ήδη τέθηκαν σε 14ήμερη αναστολή και δύο ολόκληρες σχολικές μονάδες, καθώς μέχρι τώρα είχαμε μόνο αποφάσεις για κλείσιμο μεμονωμένων τμημάτων. Πρόκειται για το δημοτικό σχολείο Κατσικά και το 6ο Νηπιαγωγείο Ανατολής, μετά από κρούσματα κορωνοϊού σε εκπαιδευτικούς, ενώ δύο τμήματα του δημοτικού σχολείου Κατσικά ήταν σε αναστολή μέχρι τις 7 Οκτωβρίου μετά από κρούσματα σε μαθητές.
Θετικός σε τεστ για τον κορωνοϊό διαγνώστηκε και μαθητής του 3ου Γυμνασίου Ιωαννίνων.

Το κρούσμα προέκυψε κατά τη διαδικασία ιχνηλάτησης συγγενικού του προσώπου, που αποτελεί ένα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Για τον λόγο αυτό, αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος Β1 μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.
Σε αναστολή λειτουργίας βρίσκονται επίσης τα τμήματα ΣΤ1 και ΣΤ2 στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων μέχρι τις 16 Οκτωβρίου, το Α2 στο 3ο Δημοτικό Σχολείο της Ανατολής μέχρι τις 8 Οκτωβρίου και το Α2 στο Λύκειο των Δωδωναίων Εκπαιδευτηρίων μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.
Τα κρούσματα σε μαθητές έχουν οδηγήσει και σε αναστολή λειτουργίας τμημάτων φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, ενώ, μετά το κλείσιμο του δημοτικού σχολείου Κατσικά, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών συνιστά στα μέλη του την αναστολή λειτουργίας των Κέντρων Ξένων Γλωσσών στον Κατσικά έως την Κυριακή 11 Οκτωβρίου.