Ποια Κέντρα Υγείας στην Ήπειρο θα διαχειρίζονται ύποπτα κρούσματα

Στο τραπέζι παραμένει σε πρώτη φάση η «μάσκα παντού»!

Μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊο

Με στόχο τον όσο το δυνατόν υψηλότερος να είναι ο βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών στα νέα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού και ειδικότερα στη χρήση μάσκας σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους στο τραπέζι παραμένει σε πρώτη φάση η «μάσκα παντού»!

Τα περιστατικά των κρουσμάτων που πλέον είναι διεσπαρμένα σε όλη την επικράτεια, οδηγούν την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών να ακολουθεί τις οδηγίες, αν και πολλοί δηλώνουν πως είναι δύσκολο να φορά κάποιος μάσκα πολλές ώρες, παρότι δείχνουν να έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα του μέτρου.
Πιο δύσκολο είναι για τους εργαζόμενους, που είναι υποχρεωμένοι να φορούν για πολλές ώρες τη μάσκα. Κι ακόμη πιο δύσκολο, να εξηγούν στους πελάτες ότι η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική εντός του καταστήματος.
Κι αυτό επειδή κάποιους φαίνεται πως δεν τους ενδιαφέρει καθόλου, άλλοι αναμένουν έγκριση από καταστηματάρχες και υπαλλήλους για να μπουν χωρίς μάσκα, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που αναμένουν στη πόρτα για να εξυπηρετηθούν!

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγεία Βασίλη Κικίλια η υποχρεωτική μάσκα παντού παραμένει ως πρόταση ενώ, όπως είπε στον ΑΝΤ1, σε κάθε περίπτωση, το τοπικό lockdown στην Αττική συνιστά ύστατη λύση, ενώ η κυβέρνηση δεν προκρίνει ένα οριζόντιο lockdown απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα.
Ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού πανελλαδικά έχει φτάσει τα 21.381, με τα 2.906 να έχουν επιβεβαιωθεί μέσα στον Οκτώβριο. Περίπου τα μισά από αυτά έχουν εντοπιστεί στην Αττική – ειδικότερα στο λεκανοπέδιο έχουν εντοπιστεί από την 1η του μήνα 1.492 νέες μολύνσεις με κορωνοϊό. Κατά το ίδιο, βραχύ, διάστημα των οκτώ πρώτων ημερών του τρέχοντος μήνα έχουν καταγραφεί 39 θάνατοι ανθρώπων που έδιναν τη μάχη τους με τη λοίμωξη Covid-19 και τις επιπλοκές της στις ΜΕΘ.

Χάρτης υγειονομικής ασφάλειας
Εντωμεταξύ αναμένονταν ο χάρτης υγειονομικής ασφαλείας τον οποίο προανήγγειλε από την Τρίτη ο Νίκος Χαρδαλίας, που θα περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας:
Επίπεδο 1 ετοιμότητας,
επίπεδο 2 επιτήρησης,
επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης
επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου

Ο καθορισμός επίπεδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας, π.χ. τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή κλίνες ΜΕΘ και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης όπως αποτυπώνονται και από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης και της συσχέτισης των κρουσμάτων με των επαφών τους.
Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός περιφερειακής ενότητας σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες με βάση εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.
Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων θα μπορεί να υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα εφόσον προκύψουν.
Επίσης προκειμένου να συνδράμει στη μάχη που δίνει η χώρα με την πανδημία του κορωνοϊού το Υπουργείο, ενεργοποιεί την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αφού όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Βασ. Κικίλιας επεκτείνεται η λειτουργία των Κέντρων Υγείας, ώστε να διαχειρίζονται περιστατικά πολιτών με συμπτώματα κορωνοϊού. Σε πρώτη φάση ξεκινούν 161 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα: 103 από τη Δευτέρα και άλλα 58 από τις 15 Οκτωβρίου και 42 Περιφερειακά Ιατρεία.

Στη λίστα περιλαμβάνονται και Κέντρα Υγείας της Ηπείρου και πιο συγκεκριμένα:
– Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας (όλο το 24ωρο)
– Κέντρο Υγείας Άρτας (7 π.μ. έως 7 μ.μ.)
– Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων (7 π.μ. έως 3 μ.μ.)
– Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς (όλο το 24ωρο)
-Κέντρο Υγείας Πρέβεζας (7 π.μ. έως 3 μ.μ.)

Σε καραντίνα βιομηχανία μπαχαρικών 
Συναγερμός σε γνωστή εταιρία μπαχαρικών μετά τον εντοπισμό 13 μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένων θετικών κρουσμάτων κορονοϊού στο τμήμα παραγωγής.
Η βιομηχανία έχει αναστείλει την λειτουργία της από την Τετάρτη, με τα 50 άτομα της παραγωγής να βρίσκονται στα σπίτια τους σε καθεστώς καραντίνας.
Ο ασθενής “μηδέν” έχει εντοπιστεί και είναι υπάλληλος της εταιρείας, ο οποίος αφού παρουσίασε κάποια από τα συμπτώματα του ιού, στο τεστ που υποβλήθηκε βρέθηκε θετικός.

Αμέσως ειδοποιήθηκε η ιδιοκτησία η οποία ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ ώστε να ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Η εταιρεία, στο στάδιο της ιχνηλάτησης, έκανε μόνη της τεστ κορονοϊού στο προσωπικό του τμήματος παραγωγής.
Τα αποτελέσματα φανέρωσαν και τα υπόλοιπα 12 θετικά κρούσματα, που είχαν έρθει σε επαφή με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα.