Σε lockdown από την Πέμπτη Ιωάννινα και Σέρρες

Δυσοίωνες προβλέψεις

Μάσκα παντού για προφύλαξη

Σε καθεστώς lockdown και Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα

Η έκρηξη κρουσμάτων COVID-19, σε όλο και περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, οδηγούν σε λήψη νέων μέτρων από την Κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τετάρτης 28 Οκτωβρίου του ΕΟΔΥ, εντοπίστηκαν 51 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστή συρροή και 158 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 24 προέρχονται από δράση τυχαίας δειγματοληψίας.
Σε καθεστώς lockdown εισέρχονται τρεις ακόμη περιφέρειες και συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Ροδόπη, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου., χθες ενώ την ίδια στιγμή προανήγγειλε νέα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 30/10.

Στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου) του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας βρίσκονται από χθες Πέμπτη 29/10, στις 6 το πρωί, οι περιφερειακές ενότητες των Ιωαννίνων και των Σερρών.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μάσκα παντού), η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της περιφερειακής ενότητάς τους, καθώς και η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Δηλώσεις Καχριμάνη-Ελισάφ
Για τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για τοπικό lockdown, μίλησαν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, αιτιολογώντας την απόφαση για τα μέτρα και την περιοχή να εντάσσεται στο επίπεδο του αυξημένου κινδύνου.
«Θεωρώ ότι εάν επιδείξουμε τη σημερινή προσοχή με τις μάσκες, να τηρούμε τα πρέποντα, πολύ γρήγορα θα περάσουμε σε άλλη κατηγορία, η οποία δε θα είναι η σημερινή. Στην περιφέρεια Ηπείρου έχουμε κάνει τόσες πολλές ιχνηλατήσεις, που έχουμε πλήρη ακτινογραφία στο τι συμβαίνει με την επιδημία και αυτό είναι ένα κέρδος της τοπικής κοινωνίας. Θα κάνουμε και ό,τι χρειάζεται στα νοσοκομεία μας και νομίζω ότι παρά το ότι θα πάμε σε δύσκολες ατραπούς από εδώ και μπροστά, η περιφέρεια Ηπείρου θα το περάσει πιο εύκολα από άλλες περιφέρειες», ανέφερε ο Αλ. Καχριμάνης, επισημαίνοντας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ξένοι εργάτες. «Εμείς θα βάλουμε πρωτόκολλα πώς θα δουλεύει αυτός ο κόσμος, ώστε κάθε μέρα να ελέγχεται, για να μην έχουμε άλλα προβλήματα. Να ξέρετε, όμως, ότι όλοι αυτοί δεν παρουσίαζαν συμπτώματα.

Ήταν ασυμπτωματικοί. Θεωρώ ότι σε πολλές περιοχές της Ελλάδος δεν ξέρουν ποια είναι η κατάστασή τους. Είναι αυτά τα οποία τυχαία βγαίνουν. Εμείς τα προκαλέσαμε εδώ να βγούνε, για να έχουμε την ακτινογραφία», τόνισε ο Περιφερειάρχης.
«Ασθενή κρίκο μιας αλυσίδας» χαρακτήρισε τις βιομηχανίες τροφίμων ο Μ. Ελισάφ, τονίζοντας πως «Ξέρετε ότι αν μπει ο ιός σε βιομηχανίες τροφίμων, δημιουργούνται πολλαπλά κρούσματα και αυτό το έχουμε δει παντού, και στην πατρίδα μας, αλλά και εκτός της πατρίδας μας. Οι βιομηχανίες αυτές δεν κατάφεραν να ελέγξουν τα πολλαπλά αυτά κρούσματα, κρούσματα συρροής σε αλλοδαπούς που δουλεύουν σε αυτές τις βιομηχανίες, με αποτέλεσμα να πιεστεί το σύστημα υγείας το οποίο δεν ήταν προετοιμασμένο για ένα τόσο μεγάλο φορτίο το οποίο δέχεται», σημείωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων.

Να σημειωθεί πως στο επίπεδο 4 βρίσκονται ήδη Καστοριά και Κοζάνη, με τα μέτρα που είναι από χθες σε ισχύ και στις Σέρρες με τα Γιάννενα, να είναι τα εξής:

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους
-Αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους
-Απαγόρευση μετακινήσεων εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων και Σερρών.
Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:
-Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
-Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
-Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
-Κινηματογραφικές προβολές

-Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων – Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης
-Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
-Μουσικές σκηνές
-Εστίαση- επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και διέλευσης με όχημα (drive through)
-Παιδότοποι

-Κάθε είδους αθλητικών αγώνων και προπονήσεων (επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση)
-Γυμναστήρια
-Συνέδρια – Εκθέσεις
-Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων
Όσον αφορά τις μεταφορές προβλέπεται: Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα μέσα μεταφοράς, 50% σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μέχρι 1 επιβάτης σε taxi, περιορισμός στον αριθμό επιβαινόντων στο ΙΧ μέχρι 3 άτομα.
Τέλος, ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και προστασίας από το covid19, προβλέπει ρητά τα εξής:

-Για το λιανεμπόριο: Μάσκα υποχρεωτική για όλους, Περιορισμός βάσει εμβαδού 1 άτομο ανά 10 τμ (4 άτομα 20-100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τμ επιπλέον) Ωράριο λειτουργίας
-Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κλπ.: Μάσκα σε προσωπικό και πελάτες. Μέτρα περιορισμού βάσει εμβαδού (σχετική ΚΥΑ). Διευρυμένο ωράριο λειτουργίας. Μόνο με ραντεβού
-Δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις: Μειωμένο προσωπικό και τηλε-εργασία.
-Λαϊκές αγορές: 50% των πωλητών, με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων, Λειτουργία παράλληλων αγορών, Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους, Περιορισμός στις μετακινήσεις των εμπόρων (από περιοχή που είναι

Έλεγχοι του ΕΟΔΥ
Παράλληλα, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε την Τρίτη 27/10 ελέγχους στο προσωπικό των δύο μεγάλων πτηνοτροφικών επιχειρήσεων,“Πίνδος” και “Νιτσιάκος”. Μαζί με το κλιμάκιο, τις δύο επιχειρήσεις επισκέφθηκε και ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας ,Β.Παπαγεωργίου, ο οποίος σε δηλώσεις του είπε πως τα χθεσινά κρούσματα ανησύχησαν την Πολιτική Προστασία και έτσι αποφασίστηκαν οι σημερινοί έλεγχοι.
Τα αποτελέσματα των ελέγχων όπως είπε ο γενικός γραμματέας, θα αξιολογηθούν και θα ληφθούν ανάλογα αποφάσεις. Συνολικά, οι μονάδες του ΕΟΔΥ πήραν 362 δείγματα από εργαζόμενους της “Πίνδου” και περισσότερα από 300 από τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις “Νιτσιάκος”.