Ο Χρήστος Γκόκας, για το Χωροταξικό νομοσχέδιο

Οι μικροϊδιοκτησίες χάνουν μέσα σε δύο χρόνια το δικαίωμα δόμησης

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», τόνισε ότι παρά τις προσπάθειες , από την Κυβέρνηση και τον Υπουργό, να αναδείξουν το Νομοσχέδιο ως μια μεγάλη ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση, αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει στην πράξη
Συγκεκριμένα , επεσήμανε ότι το Νομοσχέδιο δεν υπηρετεί όπως φιλοδοξεί, την αναπτυξιακή προοπτική. Αντίθετα, προωθεί ένα προσωποκεντρικό σύστημα, αντί να μεταφέρει πόρους και αρμοδιότητες στην περιφέρεια. Με ρυθμίσεις που δεν κινούνται στην κατεύθυνση της βιώσιμης και «πράσινης» ανάπτυξης των πόλεων, δεν καταπολεμούν την άναρχη δόμηση και δεν εκσυγχρονίζουν το θεσμικό πλαίσιο της χωροταξίας γενικότερα.

Τόνισε ότι θεσπίζονται διατάξεις που εξυπηρετούν λίγους και συγκεκριμένους , όπως η κτιριακή δόμηση στο Ελληνικό και η διευκόλυνση προς τις τράπεζες να ρυθμίζουν και να τακτοποιούν ακίνητα με αυθαιρεσίες της κατηγορίας 5, κάτι που δεν ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες, αφού για αυτούς,η προθεσμία έχει λήξει, και παράλληλα ζήτησε να παραταθεί η προθεσμία για όλους, και για όλες τις κατηγορίες αυθαιρέτων.
Ενώ σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν στην εκτός σχεδίου δόμηση, χαρακτηριστικά ανέφερε : “Η ουσία είναι ότι οι μικροϊδιοκτησίες χάνουν μέσα σε δύο χρόνια το δικαίωμα δόμησης. Δεν μπορεί να είναι μεταρρύθμιση αυτό. Προκαλείται μια βίαιη αλλοίωση της αξίας υπαρχόντων ή αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων. Ποιος θα αποζημιώσει τους πολίτες για τους οποίους ανατρέπονται οικονομικά δεδομένα, αλλά και προγραμματισμοί, είτε οικογενειακοί είτε επενδυτικοί; Το χάος είναι επιεικής έκφραση για να περιγράψει αυτό που θα ακολουθήσει χωρίς ολοκληρωμένους δασικούς χάρτες, χωρίς κτηματολόγιο, χωρίς ζώνες χρήσης γης, χωρίς στελεχωμένες υπηρεσίες στις πολεοδομίες των δήμων…”

Επιπλέον,αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της πρόβλεψης σχετικής διάταξης, για την ολοσχερή απαγόρευση της δόμησης όλων των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, εμπορικών αποθηκών, κατοικιών και γενικά όλων των αντίστοιχων δραστηριοτήτων,σε περιοχές πεδινές που θεωρούνται συλλήβδην γη υψηλής παραγωγικότητας. Τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η ανάπτυξη σε όλες αυτές τις περιοχές, ειδικά όταν δεν υπάρχουν οργανωμένες μονάδες ,όπως ΒΙΠΕ, ΒΙΟΠΑ, Επιχειρηματικά Πάρκα. Ούτε μπορούν να μεταφερθούν αυτές οι εγκαταστάσεις στις ορεινές περιοχές. Να σημειωθεί δε, ότι στη συνέχεια υπήρξε Νομοτεχνική βελτίωση εκ μέρους του κ . Υπουργού, που εξάλειψε την συγκεκριμένη διάταξη επιβεβαιώνοντας το δικαιολογημένο των αντιρρήσεων, που είχαν προκύψει σχετικά με την απαγόρευση αυτή.

Τέλος, αναφέρθηκε στην τροπολογία για τον ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ, τονίζοντας ότι η ρύθμιση αυτή, που έρχεται μετά την προηγούμενη ρύθμιση της Κυβέρνησης για το
ΕΤΜΕΑΡ που έχει προκαλέσει έλλειμμα 300 εκατομμυρίων ευρώ, θα έχει σαν αποτέλεσμα και πάλι οι μικρομεσαίοι παραγωγοί να πληρώσουν το μάρμαρο και πολύ σύντομα θα παραδοθούν αυτές οι μονάδες ΑΠΕ στους μεγαλύτερους. Με τις δε , δρομολογούμενες ρυθμίσεις, οι μικροί ουσιαστικά αποκλείονται από τις νέες επενδύσεις ΑΠΕ, ενώ υπάρχει πισωγύρισμα και για τις ενεργειακές κοινότητες.