Επίσκεψη της Μ. Τζούφη στην ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων

Επίσκεψη στη ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων πραγματοποίησε ηΜερόπη Τζούφη, όπου συνομίλησε εκτεταμένα με τη Νατάσα Μπέγκα, πρόεδρο της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων και πρόεδρο των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «ΕΛΠΙΔΑ ΖΩΗΣ», και τον Ανδρέα Φωτόπουλο, αντιπρόεδρο και καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η διασφάλιση και προστασία των δικαιωμάτων των ΑμεΑ υπό το πρίσμα του νέου «Εθνικού Σχεδίου», που έχει τεθεί σε διαβούλευση από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Όσον αφορά τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων, στις οποίες φιλοξενούνται ήδη 12 ωφελούμενοι, ενώ αναμένεται η ένταξη και άλλων ατόμων στο προσεχές διάστημα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρότεινε την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως και την περαιτέρω ενίσχυση με πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.
Κλείνοντας, η βουλευτής Ιωαννίνων σημείωσε πως «η πρώιμη, έγκαιρη και εξατομικευμένη διάγνωση, η ενίσχυση των ΑμεΑ στην παιδεία και την εργασία, η απρόσκοπτη συμμετοχή στον πολιτισμό και τον αθλητισμό και κυρίως η αξιοπρεπή ανεξάρτητη διαβίωση αποτελούν τα βασικά σημεία της πρότασης που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενόψει της κοινοβουλευτικής συζήτησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Αναπήρων.

Κατάρρευση πωλήσεων στο χονδρικό εμπόριο αλκοολούχων ποτών από τα lockdown 
Το σύνολο των πωλήσεων του κλάδου αλκοολούχων ποτών για το 2020 παρουσίασε πτώση 32% σε σύγκριση με το 2019, καθώς την πτώση συγκράτησε μόνο μερικώς με μικρή αύξηση 2%, το κανάλι της λιανικής (σούπερ μάρκετ) και Cash and Carry, όντας και το μόνο που παρέμεινε σε λειτουργία.
Να σημειωθεί πως η επιτόπια κατανάλωση (bars, café bars, εστιατόρια κ.ά.) πρακτικά μηδενίστηκε τελώντας σε lockdown σχεδόν το ήμισυ της περσινής χρονιάς και τα συγκεντρωτικά στοιχεία πωλήσεων της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ), δείχνουν ότι το 2020 έκλεισε με συρρίκνωση των πωλήσεων στο κανάλι χονδρικής κατά 52%.
Στο κανάλι της επιτόπιας κατανάλωσης εκτιμάται ότι καταναλώνεται τουλάχιστον το 62% των αλκοολούχων ποτών.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ όπως αναφέρει η ΕνΕΑΠ, στο ίδιο ασφυκτικό πλαίσιο συνεχίζει και το νέο έτος με το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος να παραμένει άγνωστο και τις επιχειρήσεις του κλάδου να αγωνιούν για το πώς θα κρατηθούν όρθιες, καθώς οι συνθήκες μέσα στις οποίες θα κληθεί να ανακάμψει η εφοδιαστική αλυσίδα κάθε άλλο παρά ευοίωνες διαφαίνονται ακόμη και αν ξεπερασθεί η κρίση της πανδημίας.

Σωματείο Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων 
Να ανακληθούν οι απολύσεις ΓΕΩΠΟΝΩΝ –ΕΚΤΙΜΗΤΩΝ του ΕΛΓΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηπείρου –Κέρκυρας-Λευκάδας, ζητά την ανάκληση των απολύσεων δώδεκα ΓΕΩΠΟΝΩΝ –ΕΚΤΙΜΗΤΩΝ του ΕΛΓΑ.
Οι Γεωπόνοι εργάζονταν με θετική Πρωτόδικη Απόφαση από το 2014 που αναγνωρίζει ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε έναν Οργανισμό που τα τελευταία χρόνια εμφανίζει ελλιπή στελέχωση προσωπικού με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην εκτιμητική διαδικασία και στην άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους αγροτοκτηνοτρόφους.
Η εμπειρία των περισσοτέρων προσεγγίζει ή και ξεπερνά την εικοσαετία. Αποτελέσανε δε καθ’ όλη αυτήν την περίοδο ενεργά στελέχη του οργανισμού, με συνεχή προσφορά εκτιμητικού έργου και με ανελλιπή παρουσία στην ύπαιθρο και το χωράφι.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι απολύσεις «έρχονται να αθροιστούν στις συνεχείς αποχωρήσεις συναδέλφων, τα τελευταία χρόνια είτε μέσω κινητικότητας υπαλλήλων είτε λόγω συνταξιοδοτήσεων. Την ώρα που ο ΕΛΓΑ προσλαμβάνει συμβασιούχους απολύονται εργαζόμενες/οι αορίστου χρόνου !!! Θεωρούμε απαράδεκτες τις καταγγελίες των συμβάσεων και ζητάμε να ανακληθούν άμεσα».

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Άμεση η ανταπόκριση του εργοταξίου 
Με αφορμή δημοσιεύματα για την απομάκρυνση βράχων στην περιοχή της Καστρίτσας, γίνεται γνωστό ότι η ανταπόκριση του εργοταξίου του Δήμου υπήρξε άμεση και αποτελεσματική.
Και ήταν άμεση τόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση όσο και σε αρκετές άλλες που χρειάστηκε τις τελευταίες ημέρες λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.
Την Τρίτη υπήρξε όντως κατάπτωση βράχου στην περιοχή της Καστρίτσας, ο οποίος απομακρύνθηκε άμεσα από τρακτέρ που περνούσε από το σημείο.
Στη συνέχεια κινήθηκαν μηχανήματα του Δήμου τα οποία καθάρισαν τον δρόμο ενώ ταυτόχρονα παρενέβησαν και σε άλλες περιπτώσεις όπου είχαν καταγραφεί καταπτώσεις, κυρίως στη Δημοτική Ενότητα Παμβώτιδας.
Το εργοτάξιο του Δήμου και η πολιτική προστασία παραμένουν σε εγρήγορση και σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων από τα καιρικά φαινόμενα.

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης κηρύχτηκε ο Δήμος Νικολάου Σκουφά»
Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης κηρύχτηκε ο δήμος Νικολάου Σκουφά καθώς το αίτημά της Δημοτικής Αρχής να αντιμετωπιστούν άμεσα οι συνέπειες των καταστροφών που προκάλεσαν οι πλημμύρες στις αρχές του έτους που διανύουμε, έγινε δεκτό από τα αρμόδια Υπουργεία. Θυμίζουμε πως τα έντονα καιρικά φαινόμενα με τις ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στις 03 Ιανουαρίου, είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθούν πολλές ζημιές στις υποδομές του δήμου, σε σπίτια αλλά και σε καλλιέργειες.

Στο Πράσινο Ταμείο πρόταση ανάπλασης στον εσωτερικό ιστό της Ανατολής
Την μελέτη του έργου αναβάθμισης κοινόχρηστου χώρου στον εσωτερικό ιστό της Ανατολής (περιοχή Μαγκλαραίικα) ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου στην τελευταία της συνεδρίαση και παράλληλα αποφάσισε την υποβολή του για ένταξη στον άξονα «Αστική Αναζωογόνηση» του Πράσινου Ταμείου
Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.095.000 ευρώ.
Η μελέτη αφορά στην ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου που περιβάλλεται από τις οδούς Παλαιολόγου, Ιουστινιανού και Ηρακλείου 3.473 τετραγωνικών μέτρων, την κατασκευή παράπλευρου πεζόδρομου, καθώς και την ανακατασκευή των οδών που περιβάλλουν την πλατεία, όπως και των πεζοδρομίων.
Ο κύριος στόχος της μελέτης είναι ο μετασχηματισμός του υφιστάμενου κοινόχρηστου χώρου σε ένα νέο χώρο πλατείας με ταυτόχρονη αναβάθμιση της σχέσης του με τον περιβάλλοντα αστικό ιστό.
Ο χώρος παρέμβασης θα έχει ουσιαστικά τρεις μεγάλες θεματικές περιοχές.
-Στην πρώτη θεματική περιοχή, στο βορειοδυτικό τμήμα διαμορφώνεται ένα σύμπλεγμα κυκλικών καθιστικών με κρυφούς φωτισμούς και νησίδες πρασίνου με δέντρα.
– Στην δεύτερη θεματική περιοχή στο νοτιοανατολικό τμήμα διαμορφώνεται σε κυκλικό σχήμα η παιδική χαρά, η οποία θα είναι περιφραγμένη. Θα εξοπλιστεί πλήρως και θα πιστοποιηθεί.
– Στην τρίτη θεματική περιοχή διαμορφώνεται ένας ελεύθερος χώρος πρασίνου τον οποίο διατρέχει διάδρομος από ειδικά διαμορφούμενο βιομηχανικό δάπεδο για παιχνίδι με ποδήλατα.
Πρόκειται για μία σημαντική παρέμβαση στην Ανατολή που θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή και θα δημιουργήσει έναν πρότυπο κοινόχρηστο χώρο που θα απολαμβάνουν οι πολίτες.

Rapid Tests στους εργαζόμενους καθαριότητας στις σχολικές μονάδες του Δήμου Ηγουμενίτσας
Πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 10/1/2021, μια δηλαδή ημέρα πριν το άνοιγμα των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προληπτικός έλεγχος με γρήγορα τεστ αντιγόνου COVID-19 (rapidtests)στους εργαζόμενους καθαριότητας στις σχολικές μονάδες. Όλα τα τεστ ήταν αρνητικά.
«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τον ΕΟΔΥ για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας και να διαβεβαιώσουμε, για μια ακόμη φορά, ότι από την πλευρά του Δήμου λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα και τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων.
Με την ευχή για καλή επάνοδο στην κανονικότητα, υποσχόμαστε να είμαστε αρωγοί στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε ανάγκης προκύψει» τόνισε η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Χριστίνα Τζέλλου.

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού προτείνει ο Μητσοτάκης 
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε σήμερα επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και προς όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ με την οποία προτείνει να υπάρξει ένα πρότυπο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι «η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής επανέναρξης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των κρατών – μελών, αλλά και με τρίτες χώρες είναι μια θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας» και προσθέτει «για το λόγο αυτό στην Ελλάδα, κινηθήκαμε γρήγορα και εφαρμόσαμε διαδικασίες για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων που έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19. Ένα βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία ενός πρότυπου πιστοποιητικού, που θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει επιτυχώς εμβολιαστεί».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρωθυπουργός επισυνάπτει ένα προσχέδιο του πιστοποιητικού, που έχουν προετοιμάσει οι αρμόδιες ελληνικές αρχές και θα χρησιμοποιείται κατά την επιβίβαση σε όλα τα μέσα μεταφοράς: αεροπορικά, θαλάσσια και σιδηροδρομικά. «Ενώ δεν πρόκειται να καταστήσουμε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για να ταξιδεύσει κάποιος, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν. Αυτό θα αποτελέσει επίσης και ένα θετικό κίνητρο ενθάρρυνσης των πολιτών να εμβολιαστούν, που είναι κι ο μοναδικός τρόπος να εγγυηθούμε την επιστροφή στην κανονικότητα» σημειώνει ο πρωθυπουργός.