Στις 13 Ιανουαρίου 2021πραγματοποιήθηκεδιαδικτυακά η εναρκτήρια συνάντηση για την υλοποίηση νέου Ερευνητικού Έργου με θέμα «Καινοτόμες ζωοτροφές με άλευρα εντόμων, τα οποία θα εκτρέφονται σε υπόστρωμα εμπλουτισμένο με λειτουργικά συστατικά αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της Ελληνικής χλωρίδας, για εκτρεφόμενες τσιπούρες, ορνίθια και χοιρίδια (Ακρωνύμιο InsectFeedAroma). Το έργο αυτόσυγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2023.
Στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου InsectFeedAroma, συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εταίρων του έργου που αποτελεί ακαδημαϊκή, παραγωγική και αγροβιομηχανική σύμπραξη για να μπορέσουν τα αποτελέσματά του να ενταχθούν άμεσα στο παραγωγικό πεδίο και στη ζωντανή επιχειρηματικότητα της αγροδιατροφής.
Το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμμετέχει στο έργο InsectFeedAroma ως Επιστημονικός Υπεύθυνος με Συντονιστή τον Αναπληρωτή καθηγητή κ. Ελευθέριο Μπόνο, καθώς και με τους καθηγητές κ. Αθηνά Τζώρα, κ. Κοσμά Ναθαναηλίδη, κ. Αναστάσιο Τσίνα, κ. Ιωάννη Σκούφο και τα μέλη του ειδικού διδακτικού προσωπικού του Τμήματος κ. Κωνσταντίνα Φώτου, κ. Ευαγγελία Γκούβα και κ. Γεώργιο Μαγκλάρα. Στο έργο συμμετέχουν επίσης το Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ, με υπεύθυνη την Αναπληρώτρια καθηγήτρια κ. Ευθυμία Αντωνοπούλου, το Τμήμα Κτηνιατρικής ΑΠΘ με υπεύθυνο τον Επίκουρο καθηγητή κ. Ηλία Γιάννενα, το Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ με υπεύθυνη την Αναπληρώτρια καθηγήτρια κ. ΔιαμάντωΛάζαρη,το Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας με υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Χρήστο Αθανασίου, το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων της Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ με υπεύθυνους τις Ερευνήτριες κ. Ελένη Μαλούπα και κ. Αικατερίνη Γρηγοριάδου, καθώς και οι επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών Α.Ε.(ΕΛΒΙΖ),η μονάδα υδατοκαλλιεργειών της Θεσπρωτίας ΣΚΑΛΩΜΑ Α.Ε. και η εταιρεία Agriscience από τη Θεσσαλονίκη.
Ειδικότερα, ο κύριος στόχος του Έργου InsectFeedAroma είναι να διερευνηθεί η δυνατότητα εκτροφής εντόμων σε ειδικά εμπλουτισμένα υποστρώματα αρωματικών φυτών της ελληνικής χλωρίδας, ελαίου λιναρόσπορου, κρίταμου και βιομηχανικής κάνναβης, καθώς και ειδικών υποπροϊόντων της ελαιουργίας, με στόχο την παραγωγή Ελληνικού εντομάλευρου προς αντικατάσταση εισαγόμενων πρωτεϊνούχων πρώτων υλών στη διατροφή των εκτρεφόμενων παραγωγικών ζώων και ιχθύων. Έτσι, το έργο θα αποτελέσει ένα καινοτόμο βιώσιμο παράδειγμα κυκλικής οικονομίας.
Ο εμπλουτισμός αυτός αναμένεται να οδηγήσει στην παραγωγή εντόμων με ειδικά επιθυμητά χαρακτηριστικά που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία εντομάλευρου κατάλληλου για χρήση ως πρώτη ύλη ζωοτροφών, προάγοντας την υγεία και τις αποδόσεις σημαντικών εκτρεφόμενων ζώων όπως η τσιπούρα, τα κρεοπαραγωγά ορνίθια και τα χοιρίδια. Μεγάλες πτηνοτροφικές και χοιροτροφικές εταιρείες της περιοχής έχουν δεχθεί να χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις τους για μεγάλης έκτασης πειραματισμούς με τις καινοτόμες ύλες με βάση τα εμπλουτισμένα σε ειδικά αιθέρια έλαια εντομάλευρα, ώστε να διαπιστωθεί η παραγωγική ωφέλεια χρήσης τους, η ευεργετική τους επίδραση στην υγεία των ζώων, η ανάδειξη της ποιότητας του παραγόμενου κρέατος, και η επίδρασή τους στα αέρια του θερμοκηπίου και στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής.
Το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πρωταγωνιστεί συνεχώς στην ανάπτυξη νέων μοντέλων παραγωγής με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο τελικό τους προϊόν, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία συστημάτων καινοτόμου κτηνοτροφικής παραγωγής που θα οδηγήσουν την τοπική και Ελληνική παραγωγή σε εξαιρετικά ποιοτικώς τρόφιμα, σύμφωνα με τις σύγχρονες ευαισθησίες και απαιτήσεις των καταναλωτών διεθνώς, όπως την ευζωία των ζώων, την υψηλή ασφάλεια των τελικών τροφίμων με αναβαθμισμένη ποιότητα, τοελαχιστοποιημένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τη μειωμένη σπατάλη φυσικών πόρων. Μεγάλη σημασία δίνεται στον βιολειτουργικό ρόλο των παραγόμενων σύγχρονων τροφίμων, δηλαδή κατά τον Ιπποκράτειο όρο, τροφίμωνυγείας με σύγχρονη επιστημονική ταυτότητα.