Ο Δήμαρχος Αρταίων μιλά στην ΗΧΩ για τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΕΝΙΣΧΥΣΗ της κυβερνησιμότητας
Ο Δήμος δεν είναι «παιδική χαρά», έχει πολύ δουλειά, χρειάζεται πολύ οργάνωση
Εννιά αλλαγές στις εκλογές της Τ.Α.
Αυτοδυναμία με 43% από την πρώτη Κυριακή
Επαναφέρεται η 5ετής θητεία
Τίθεται όριο 3% για εκλογή συμβούλου
Η απλή αναλογική, όπως εφαρμόστηκε στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον Μάιο του 2019, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων, από την άποψη πως σε πολλές περιπτώσεις εκλέχτηκαν Δήμαρχοι που οι δημοτικοί τους σύμβουλοι ήταν λιγότεροι από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας στα δημοτικά συμβούλια. Σε μερικές περιπτώσεις, υπήρξαν συνεργασίες των παρατάξεων με τον εκλεγμένο Δήμαρχο (όπως στην περίπτωση του Δήμου Ιωαννιτών) ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν υπήρξαν συνεργασίες. Όλα αυτά, διορθώθηκαν με στρεβλό τρόπο, από την κυβέρνηση της ΝΔ, που έδωσε την εξουσία στους Δημάρχους μέσω των Οικονομικών Επιτροπών.
Παρόλα αυτά το αίτημα για αλλαγή του Εκλογικού Νόμου, υπήρχε. Ένας από αυτούς που είχε καταθέσει τις αντιρρήσεις του ήταν και ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης που στις εκλογές του 2019, εκλέχτηκε στη Β’ Κυριακή, όμως η παράταξή του, επειδή δεν υπήρξε συμφωνία με κάποια άλλη παράταξη της μειοψηφίας, δεν έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Προ ημερών υπήρξε συνάντηση των αρμόδιων υπουργών και του πρωθυπουργού με την ΚΕΔΕ, όπου συζητήθηκε η κυβερνητική πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, ενώ προχθές εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Για την αλλαγή του Εκλογικού Νόμου και τι αυτή σηματοδοτεί, ζητήσαμε την άποψη του Δημάρχου Αρταίων κ. Χρήστου Τσιρογιάννη.
«Ο νέος νόμος προσθέτει πόντους κυβερνησιμότητας, χωρίς να αφαιρεί τίποτα από την δημοκρατική εκπροσώπηση των πολιτών» υπογράμμισε ο κ. Τσιρογιάννης, τονίζοντας πως «ο συνδυασμός και εκλογής με την 1η Κυριακή και εκλογικό όριο στο Δημοτικό Συμβούλιο, σηματοδοτεί ένα μόνο πράγμα: ότι θα υπάρχουν σοβαρές υποψηφιότητες και σοβαρές παρατάξεις για να διεκδικήσουν μια θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο».
«Η λογική «μαζευτήκαμε πέντε έξι για να πάρουμε τον Δήμο» χωρίς πρόγραμμα, χωρίς στελέχη, δεν θα στέκει σε κάθε σοβαρό πολίτη, δεν θα στέκει σε κάθε σοβαρή κριτική. Γιατί ο Δήμος δεν είναι «παιδική χαρά», έχει πολύ δουλειά, χρειάζεται πολύ οργάνωση…», σημειώνει ο Δήμαρχος Αρταίων.
Η συνέντευξη του Δημάρχου Αρταίων κ. Χρήστου Τσιρογιάννη.
ΕΡΩΤ: κ. Δήμαρχε, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Μάκη Βορίδη και του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Στέλιου Πέτσα, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και το βλέμμα όλων στράφηκε στον νέο εκλογικό νόμο. Ως εκπρόσωπος της Ηπείρου στην ΚΕΔΕ ποιο είναι το δικό σας σχόλιο;
ΑΠΑΝΤ.: Είναι αλήθεια και αυτό το αναγνωρίζουν ακόμη και εκείνοι που για ιδεοληπτικούς λόγους είχαν αντίθετη άποψη αρχικά, πως ο ισχύον εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ δεν συμβάλει στην κυβερνησιμότητά τους. Εμείς το είχαμε πει και τότε και το λέμε και τώρα. Αυτή την αγωνία «άκουσε» και το Υπουργείο Εσωτερικών και έρχεται με έναν νέο νόμο, να δώσει συνολικά μία λύση.
Ο στόχος, λοιπόν, είναι κοινός: αξιόπιστη και αποτελεσματική Αυτοδιοίκηση που μπορεί να παίρνει τις αποφάσεις που την αφορούν χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Ο νέος νόμος αυτό θα κάνει. Προσθέτει πόντους κυβερνησιμότητας, χωρίς να αφαιρεί τίποτα από την δημοκρατική εκπροσώπηση των πολιτών. Και πρέπει να σας πω, πως με αυτή την άποψη ταυτίζονται και πάρα πολλοί Δήμαρχοι με πολιτική αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, που έφερε τον προηγούμενο νόμο, ακριβώς γιατί διαπίστωσαν στην πράξη τις μεγάλες δυσκολίες που υπήρχαν για να λάβουν μια απόφαση, ακόμη και για ένα απλό, καθημερινό θέμα.
Στο παραπάνω πλαίσιο, ως ΚΕΔΕ διεκδικούμε και έχουμε μια ειλικρινή και γόνιμη συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, για να προσδώσουμε ακόμη περισσότερη λειτουργική αυτονομία στους Δήμους.
ΕΡΩΤ. : Προτάθηκε ο πρώτος συνδυασμός να εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή με 43%. Και μάλιστα θα υπάρχει και ποσοστό εισόδου 3%. Και για να ρωτήσω και πιο προσωπικά, πως ερμηνεύεται εσείς αυτές τις αλλαγές;
ΑΠΑΝΤ.: Ο κεντρικός άξονας των προτάσεων του Υπουργείου Εσωτερικών είναι πέραν της κατάργησης της απλής αναλογικής και η ενίσχυση της κυβερνησιμότητας στους ΟΤΑ.
Ο πήχης για την εκλογή από την πρώτη Κυριακή προτείνεται στο 43% και ταυτόχρονα θα υπάρχει ένα ελάχιστο εκλογικό όριο 3% για την είσοδο μιας παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Επίσης, η πρώτη Παράταξη θα λαμβάνει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο τα 3/5 (60%) των συμβούλων. Οι αναλογίες θα ισχύουν και για την εκλογή Περιφερειάρχη και Περιφερειακού Συμβουλίου.
Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός στην πράξη; Δηλαδή και εκλογή με την 1η Κυριακή και εκλογικό όριο στο Δημοτικό Συμβούλιο; Κατά την άποψη μου, ένα μόνο πράγμα: ότι θα υπάρχουν σοβαρές υποψηφιότητες και σοβαρές παρατάξεις για να διεκδικήσουν μια θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η λογική «μαζευτήκαμε πέντε έξι για να πάρουμε τον Δήμο» χωρίς πρόγραμμα, χωρίς στελέχη, δεν θα στέκει σε κάθε σοβαρό πολίτη, δεν θα στέκει σε κάθε σοβαρή κριτική. Γιατί ο Δήμος δεν είναι «παιδική χαρά», έχει πολύ δουλειά, χρειάζεται πολύ οργάνωση, χρειάζεται να έχεις ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης για δεκάδες μικρά και μεγάλα που οργανώνουν τη ζωή στο Δήμο.
ΕΡΩΤ.: θα ήθελα και την γνώμη σας για την κατάργηση της 4ης κάλπης σχετικά με τοπικά συμβούλια.
ΑΠΑΝΤ.: Μέσα στις διατάξεις που συζητιούνται είναι και η κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για τους αιρετούς στις Τοπικές Κοινότητες. Οι βαθμοί Αυτοδιοίκησης είναι δυο, ο πρώτος βαθμός που είναι οι Δήμοι και ο δεύτερος που είναι η Περιφέρεια. Στον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης συμπεριλαμβάνεται ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο και το Τοπικό Συμβούλιο.
Η προσωπική μου άποψη, είναι πως αυτή η διάταξη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση από την στιγμή που λειτουργούμε όλοι μαζί αρμονικά. Εδώ στην Άρτα είμαστε τυχεροί και έχουμε Προεδρεία και Τοπικά Συμβούλια με εξαιρετικούς ανθρώπους. Έχω συνεργαστεί με όλους τους προσωπικά και πρέπει να πω ότι πρόκειται για εργατικούς ανθρώπους, με ιδέες, που ξέρουν να ξεχωρίζουν την ήρα από το στάρι. Δεν μένουν στην θεωρία, αλλά ξέρουν τα προβλήματα και ξέρουν να βρουν λύσεις πάνω σ’ αυτά. Ελπίζω, λοιπόν να συνεχίσουμε αυτό το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας και με το νέο σύστημα εκλογής τους.
ΕΡΩΤ. : Έχουμε ακούσει πολλές φορές η Αντιπολίτευση να σας κατηγορεί για «μοναρχικές συμπεριφορές». Πως την ακούτε αυτή την κριτική;
ΑΠΑΝΤ.: Επιλέγω για τον εαυτό μου να είμαι χρήσιμος και αποτελεσματικός. Όπως ακριβώς θα έκανα αν είχα μια δική μου επιχείρηση και έπρεπε στο τέλος του μήνα να αποδώσω ΦΠΑ και να πληρώσω τους υπαλλήλους μου. Αν, ήταν αυτό το σενάριο λοιπόν, θα όφειλα κάποιες φορές να είμαι αποφασιστικός στην λήψη των αποφάσεων. Γιατί αν δεν ήμουν αποφασιστικός, αυτό θα σήμαινε ότι στο τέλος του μήνα το ταμείο θα ήταν μείον. Αυτή είναι η δική μου προσέγγιση των πραγμάτων. Στον Δήμο δεν κάνουμε χάρη κανείς σε κανέναν. Οι υπάλληλοι οφείλουν να κάνουν τη δουλειά τους και οι εκλεγμένοι οφείλουμε να κάνουμε το καθήκον μας. Αποφασιστικά, υπεύθυνα και εργατικά. Αυτός είναι ο δρόμος που ξέρω και με αυτή την φιλοσοφία με εμπιστεύονται με την κρίση τους οι συμπολίτες μας. Οπότε, νομίζω ότι αυτοί οι «χαρακτηρισμοί της παρέας» πιο πολύ εκφράζουν τους εμπνευστές τους που θέλουν να διοικούν τον Δήμο ως παρέα, «ποιος τα πάει καλά με ποιον» να τον κάνουμε παρέα και το τρένο να τσουλάει μόνο του. Λυπάμαι αλλά χωρίς αποφασιστικότητα και δουλειά, το τρένο δεν πάει πουθενά.