Στην 11η συνάντηση εργασίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Χάρτας ο Δημήτρης Βαρέλης

Στα Πράμαντα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, Π.Ε. Ιωαννίνων προκειμένου να παραστεί στην 11η συνάντηση εργασίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Χάρτας με θέμα: «Οι Κοινωνικές και Πολιτιστικές Επιπτώσεις του Τουρισμού: Αναζητώντας μια Βιώσιμη Απάντηση» που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων, ως εκπρόσωπος του Περιφεειάρχη Ηπείρου, παραβρέθηκε ο πρώην θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Βαρέλης.

Να σημειωθεί πως το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων καταλαμβάνει έκταση περίπου 3.380km2 ενώ γεωγραφικά απλώνεται στις ορεινές περιοχές των Περιφερειών Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας (Κεντρικό και Νότιο Τμήμα της οροσειράς της Πίνδου).
Αρχικά η περιοχή θεσμοθετήθηκε ως Εθνικό Πάρκο το 2009 με προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 49Δ/12-2-2009) και στα όρια του περιείχε δυο μεγάλα ορεινά συγκροτήματα: τα Αθαμανικά όρη (ή Τζουμέρκα) και τον Λάκμο (ή Περιστέρι). Το 2016 η περιοχή εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών που έχουν πιστοποιηθεί ως Βιώσιμοι Προορισμοί από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Προστατευόμενων Περιοχών (Europarc).
Στη συνέχεια με το Νόμο 4519/2018 «Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και άλλες διατάξεις» άλλαξε η ονομασία του Εθνικού Πάρκου και τα όρια αρμοδιότητας. Συνολικά, στο Εθνικό Πάρκο περιλαμβάνονται δεκατρείς (13) περιοχές που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο περιοχών «ΦΥΣΗ 2000» (NATURA).Περιλαμβάνει πλέον, τη λίμνη Πλαστήρα, τα Άγραφα και τα Μετέωρα, τον Κόζιακα, τον Ασπροπόταμο και την κοιλάδα Αχελώου στην περιοχή ευθύνης του.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τη συμμετοχή εκπροσώπων αρκετών χωρών, παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ενώ υπήρξαν τοποθετήσεις και παρεμβάσεις από τον Μητροπολίτη Άρτας κ. Καλλίνικο, τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης κ. Σεραφείμ Φελέκη, το Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων κ Ιωάννη Σεντελέ, τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Εμπορίου Π.Ε. Τρικάλων κ. Χρήστο Γακόπουλο, τον Αντιδήμαρχο Δήμου Μετεώρων κ. Δημήτριο Βουρλίτση και τον καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ιωάννη Καζόγλου, τη Γενική Γραμματέα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας κα Χριστίνα Μπαριτάκη, τη σύμβουλο του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κα Αθηνά Παναγιώτου, κ.α.

Ομιλία Βαρέλη
«Στην περιφέρεια Ηπείρου στηριζόμαστε για την ανάπτυξη και την προώθηση του βιώσιμου τουριστικού προϊόντος σε δύο βασικούς άξονες, Στο φυσικό περιβάλλον και στον ποιοτικό πρωτογενή τομέα» τόνισε στη τοποθέτησή του ο Δημήτρης Βαρέλης. «Είμαστε η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα που έχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, είμαστε η πρώτη περιφέρεια στην όποια έχει αρχίσει ήδη η λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων και παραγωγής ενέργειας από αυτά, είμαστε η μόνη περιφέρεια που δεν έχει κανένα πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την διαχείριση των απορριμμάτων» τόνισε επίσης ο κ. Βαρέλης.

Η ομιλία του κ. Δημήτρη Βαρέλη:
«κύριοι εκπρόσωποι των προστατευόμενων περιοχών κυρίες και κύριοι σύνεδροι σας καλωσορίζω στην περιφέρεια Ηπείρου και σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη ο οποίος λόγω ανειλημμένων σοβαρών υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραβρεθεί.
Στην περιφέρεια Ηπείρου στηριζόμαστε για την ανάπτυξη και την προώθηση του βιώσιμου τουριστικού προϊόντος σε δύο βασικούς άξονες:
– Στο φυσικό περιβάλλον
– και στον ποιοτικό πρωτογενή τομέα
Στην Ήπειρο υπάρχουν 5 φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και το μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας μας βρίσκεται μέσα σε αυτές.
Για το φυσικό περιβάλλον προωθούμε δράσεις που το αναβαθμίζουν και το προστατεύουν. Έτσι λοιπόν είμαστε η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα που έχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, είμαστε η πρώτη περιφέρεια στην όποια έχει αρχίσει ήδη η λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων και παραγωγής ενέργειας από αυτά, είμαστε η μόνη περιφέρεια που δεν έχει κανένα πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Έχει αρχίσει ήδη και κατασκευάζεται, βρίσκεται ήδη σε φάση ολοκλήρωσης το ολοκληρωμένο σύστημα βιολογικών καθαρισμών και αποχετευτικού σε όλο το παραλιακό μέτωπο και στον πεδινό χώρο έτσι ώστε να μην ρυπαίνονται και μολύνονται τα νερά μας στην θάλασσα του Ιονίου πελάγους στον Αμβρακικό κόλπο τα νερά των λιμνοθαλασσών και των ποταμών μας.
Ολοκληρώνεται η μελέτη για ένα ολοκληρωμένο σύστημα μονοπατιών ξεκινώντας από το βόρειο τμήμα της Ηπείρου και διασχίζοντας όλο τον ορεινό όγκο της περιφέρειας.
Ο δεύτερος μοχλός ανάπτυξης είναι ο ποιοτικός πρωτογενής τομέας προωθούμε την παραγωγή ποιοτικών τοπικών προϊόντων τόσο στη Γεωργία όσο και στην κτηνοτροφία προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη και ονομασία προέλευσης με σύμμαχο φυσικά το ποιοτικό φυσικό περιβάλλον.

Στην Ήπειρο ενδημούν 5.000 αρωματικά φυτά έτσι υπάρχει μία πλούσια ποιοτική χλωρίδα που αποτελεί την βάση από την οποία παράγονται ποιοτικά κτηνοτροφικά προϊόντα.
Έτσι λοιπόν προωθούμε την παραγωγή ποιοτικών κτηνοτροφικών προϊόντων ενδεικτικά αναφέρουμε τη φέτα και γίνεται η προώθηση για το κασκαβαλ και το τσαλαφούτι, παραδοσιακών τυριών της Ηπείρου, ως ΠΟΠ.
Στην γεωργία έχουμε την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως τα ακτινίδια , πορτοκάλια ελιές λάδι κλπ και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην προώθηση της τυποποίησης και συσκευασίας των προϊόντων.
Λόγω της πλούσιας χλωρίδας της ύπαρξης τόσων πολλών αρωματικών φυτών παράγονται μελισσοκομικά προϊόντα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά με πλούσιες ευεργετικές ιδιότητες.
Προωθείται η παραγωγή των ίδιων των αρωματικών φυτών και υποπροϊόντων από αυτά όπως αρωματικά εκχυλίσματα και έλαια.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί μελέτη που έγινε από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με χρηματοδότηση από την περιφέρεια για την ανάδειξη τριών αλιευμάτων του αμβρακικού κόλπου της γαρίδας, της κουτσομούρας και της σαρδέλας όπου τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν την ποιοτική ανωτερότητα τους έναντι των ίδιων αλιευμάτων από άλλες περιοχές της χώρας, καθώς και τις πλούσιες ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Έτσι λοιπόν το φυσικό περιβάλλον με τον ποιοτικό πρωτογενή τομέα μας δίνουν το μείγμα εκείνο για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού και την ανάπτυξη της περιφέρειας όπου θα υπάρξουν οι δυνατότητες για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για απασχόληση, μείωση της ανεργίας την παραμονή των νέων μας εδώ στο τόπο τους.
Θα πετύχουμε λοιπόν την αύξηση του ΑΕΠ της περιφέρειας .

Κάνουμε πράξη λοιπόν αυτό που εμείς στην περιφέρεια Ηπείρου έχουμε σαν σκοπό και στόχο να πετύχουμε δηλαδή την αξιοβίωτη ανάπτυξη όλης της περιφέρειας.
Την ανάπτυξη δηλαδή που δίνει αξία και ποιότητα ζωή του ανθρώπου.
Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω και πάλι στην όμορφη Ήπειρο και εύχομαι η διαμονή σας εδώ πέρα να είναι ευχάριστη και οι εργασίες του συνεδρίου εποικοδομητικές με χρήσιμα συμπεράσματα.
.Εύχομαι να σας ξαναδούμε και πάλι στην όμορφη περιφέρειά μας και να έχετε ένα ευχάριστο υπόλοιπο διαμονής.
Να είστε καλά ευχαριστώ πολύ»