Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Άρτας

24ωρη Απεργιακή κινητοποίηση για την Ειδική Αγωγή την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Π.Ε. Άρτας

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Άρτας καλεί όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας να δώσουν το δυναμικό τους παρών στην παράσταση διαμαρτυρίας (με τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας) στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021 και ώρα 12:00 συμμετέχοντας στην 24ωρη Απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξε η ΔΟΕ.

Σε ανακοίνωση που υπογράφουν η Πρόεδρος Λάμπρου Δήμητρα και ο Γενικός Γραμματέας Παλαιοδήμος Γεώργιος μεταξύ άλλων αναφέρουν: «οι ευθύνες κυβέρνησης και Υπουργείου Παιδείας για την απουσία ουσιαστικών μέτρων στα Ειδικά Σχολεία (παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εκπαιδευτικών, του ειδικού επιστημονικού και του ειδικού βοηθητικού προσωπικού) είναι τεράστιες. Και αποτελεί πρόκληση η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. να παρουσιάσει μια εικόνα επίπλαστης κανονικότητας σχετικά με τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία και ιδιαίτερα στα Ειδικά Σχολεία της χώρας.

Το Υπουργείο Παιδείας παίζει στα ζάρια την υγεία εργαζομένων και μαθητών καθώς:
-Δεν έχει πάρει μέτρα για την αποσυμφόρηση των δρομολογίων μεταφοράς των μαθητών, ώστε να μειωθεί ο συγχρωτισμός παιδιών από διαφορετικές περιοχές και από διαφορετικά σχολεία.
-Δεν έχει πάρει μέτρα για να προσληφθεί ούτε επιπλέον προσωπικό, ώστε να μειωθούν οι μαθητές ανά ομάδα, ούτε επιπλέον προσωπικού σχολικών νοσηλευτών και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, ώστε να καλύπτονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα).
-Δεν έχει πάρει μέτρα για τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ ώστε να υπάρχει αποτελεσματική ιχνηλάτηση.
-Δεν έχει μεριμνήσει από κοινού με το Υπουργείο Υγείας για τον εντοπισμό, την καταγραφή και κυρίως για τη συστηματική παρακολούθηση των μαθητών/-τριών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, παρότι πολλά παιδιά που φοιτούν στα Ειδικά Σχολεία όχι μόνο ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αλλά έχουν και άλλα υποκείμενα (σοβαρά) νοσήματα.
-Δεν έχει φροντίσει να πραγματοποιηθεί ούτε ένας εμβολιασμός εργαζόμενου σε Ειδικό Σχολείο.

Απαιτούμε:
• Να προταχθούν οι εκπαιδευτικοί στους μαζικούς εμβολιασμούς και να ξεκινήσουν επιτέλους οι εμβολιασμοί στους εργαζομένους στα Ειδικά Σχολεία.
• Να διενεργούνται μαζικά, περιοδικά τεστ, ώστε να ελέγχεται η διασπορά. Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος να γίνονται οι αναγκαίες ιχνηλατήσεις, αλλά να υπάρξει και φροντίδα των πασχόντων.
• Να έχουν όλα τα σχολεία νοσηλευτή.
• Να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό για να μειωθούν οι μαθητές/-τριες ανά ομάδα και να αξιοποιηθούν τα κλειστά σχολεία και κάθε υποδομή για να μην συγχρωτίζονται μαθητές και εργαζόμενοι.

• Να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό καθαριότητας για να καλύπτονται, τουλάχιστον επαρκώς, τα υγειονομικά πρωτοκόλλα.
• Να γίνεται αυστηρός έλεγχος από τους αρμόδιους φορείς για το εάν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στη μεταφορά των μαθητών/-τριών. Να αυξηθούν τα δρομολόγια, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος.
• Να συνεχιστούν με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας οι αναγκαίες επιστημονικές παρεμβάσεις για τους/τις μαθητές/-τριες των σχολείων στα οποία αναστέλλεται η εκπαιδευτική διαδικασία.