Ακόμα μία φορά οι Σουλιώτες παίρνουν τ’ άρματα

Συνέδριο στα Γιάννενα για τον Αλή-πασά!!!

Τι απαντά ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ

Έντονες συζητήσεις προκαλεί η απόφαση του Δήμου Ιωαννιτών να διοργανώσει στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, ενός διεθνούς, επιστημονικού συνεδρίου με τίτλο «Ο Αλή-πασάς και η εποχή του».
Το σχόλιο στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ που ανέδειξε το θέμα σημείωνε πως «Μας τελείωσαν οι Έλληνες ήρωες και είπαμε να εορτάσουμε τον Αλή Πασά; Ή απλά έχουν τέτοιο πάθος να αποδομήσουν την ταυτότητα των Ελλήνων επαναστατών του 1821 και ως εκ τούτου του ελληνικού έθνους, ρίχνοντας τα «φώτα» σε προσωπικότητες σαν και αυτή του διορισμένου από την Υψηλή Πύλη πασά των Ιωαννίνων, για να εξυπηρετήσουν τις ιδεοληψίες τους;

Κάτι από τα δύο συμβαίνει, αφού στα Γιάννενα, με πρόσχημα τη συμμετοχή του δήμου στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, αντί για εκδηλώσεις για τους Σουλιώτες, αποφάσισαν να κάνουν… συνέδριο για τον Αλή Πασά».
Έντονα αντέδρασε και ο Σύλλογος των Απανταχού Σουλιωτών, που σε επιστολή του σημειώνει: «Εάν πραγματοποιηθεί η όποια αναφορά στον Αλή πασά, κατά το διεθνές Συνέδριο, θα πρόκειται για μια απαράδεκτη και ασεβή πράξη, τόσο προς τις επετειακές γιορτές των 200 χρόνων από το 21’, όσο και προς τους πεσόντες Hπειρώτες ήρωες και κατ’ εξοχήν, στα ένοπλα τμήματα του τότε Ελληνισμού, το Σούλι και τους Σουλιώτες, που ο Αλή πασάς εξόντωσε σταδιακά και μεθοδικά».
Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, σε απάντηση σημειώνει πως «Συγκεκριμένοι κύκλοι και με προφανείς σκοπιμότητες διαστρεβλώνουν τα πραγματικά γεγονότα υποστηρίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή έχει επιλέξει να τιμήσει τον Αλή Πασά! Πρόκειται για ένα συνειδητό ψεύδος. Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό την διοργάνωση ενός διεθνούς, επιστημονικού συνεδρίου το οποίο θα είναι αφιερωμένο στην εποχή του Αλή Πασά».

Η επιστολή
των Σουλιωτών
«Αγαπητ/ές-οί απανταχού Ελληνίδες και Έλληνες,
εφέτος η Πατρίδα μας γιορτάζει την επέτειο συμπλήρωσης 200 χρόνων, από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, που ήταν το μεγάλο ξεκίνημα για την απελευθέρωση του Γένους μας, μετά από 400 και πλέον χρόνια, μιας βάρβαρης και τυραννικής σκλαβιάς, κατά τη διάρκεια της οποίας τα θύματα του ελληνικού πληθυσμού, ανήλθαν πλέον σε 7ψήφιο αριθμό, αφού, μόνο κατά την περίοδο 1821-1828, στις επαναστατημένες περιοχές, μηδέ εξαιρουμένης και της Ηπείρου, οι απώλειες άγγιξαν τις 500.000 θύματα, σύμφωνα με την απογραφή που πραγματοποίησε τότε η κυβέρνηση του Ι. Καποδίστρια.
Πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό, σε ζωές και σε ποταμούς αίματος, τόσο των πρωτοστατούντων ηρώων αγωνιστών, όσο και των απλών συμπολεμιστών τους, που θυσίασαν τις ζωές τους και τις ζωές των δικών τους οικογενειών, για να ποτιστεί και να μεγαλώσει το δένδρο της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας της χώρας μας.

Όλους αυτούς τους ήρωες, γνωστούς και αγνώστους, καθώς και όσους βοήθησαν, με κάθε τρόπο, ώστε να προετοιμαστεί, να οργανωθεί και τελικά να πετύχει ο μεγάλος Αγώνας τους, καταφέρνοντας να νικήσουν μια ολόκληρη Οθωμανική αυτοκρατορία, ο ελληνικός λαός τους τιμά διαχρονικά, πόσο μάλλον εφέτος, το 2021, που εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της ένδοξης και νικηφόρου αυτής Επανάστασης.
Όμως, πρόσφατα και στο μέσον, σχεδόν, αυτής της εορταστικής χρονιάς, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών και τα μέλη της δημοτικής του παράταξης, επέλεξαν, με πρόσχημα την συμμετοχή του Δήμου στις επετειακές γιορτές των 200 χρόνων της Παλιγγενεσίας, να διοργανώσουν ένα Διεθνές Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 18-20/6/2021 και να μην τιμήσουν όλους εκείνους, που σύσσωμο το ελληνικό έθνος, τιμά, αλλά να το αφιερώσουν στον σφαγέα ενός μεγάλου αριθμού ηρώων αγωνιστών της Επανάστασης και λυσσαλέο εχθρό, κάθε επαναστατικής προσπάθειας, στον περιβόητο Αλή πασά, με τον τίτλο, «Ο Αλή-πασάς και η εποχή του», λες και διοργανώνουν ένα επιστημονικό σεμινάριο, σε ανύποπτο χρόνο και όχι σε μια διοργάνωση, ως τιμητική προσφορά και συμμετοχή του μεγάλου και ιστορικού Δήμου Ιωαννιτών, για την Επανάσταση του 1821.

Σύμφωνα με την επίσημη δημοτική ανακοίνωση, αυτό το πρόγραμμα παρουσιάστηκε, σε ειδική εκδήλωση, παρουσία των τοπικών Αρχών (!) και διαφόρων εκπροσώπων φορέων της περιοχής, αλλά περιέργως, ουδείς διαμαρτυρήθηκε για το περιεχόμενό του…
Μεταξύ εκείνων που παρευρέθηκαν, ήταν και η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κα Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία συμφώνησε, ότι «η πρόταση του Δημάρχου, συνάδει πλήρως με τις αρχές της Επιτροπής της».(!)Επίσης παραβρέθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, κος Γιώργος Αμυράς, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του και τη βεβαιότητα, για μεγάλη επιτυχία αυτών των εκδηλώσεων, ίσως, για τα «κατορθώματα» του Αλή πασά, o οποίος έσφαξε τους πρόκριτους στο Χόρμοβο και 600 άτομα στο Γαρδίκι το 1812, όπως έσφαξε και τους κατοίκους της ηρωϊκής Χειμάρας το 1805 μέσα στις εκκλησίες, ανήμερα του Πάσχα, όπως έκοψε στα τέσσερα, τον αγωνιστή παπά-Θύμιο Βλαχάβα και κρέμασε τα κομμάτια του στη πόλη, όπως σκότωσε τον Κατσαντώνη, σπάζοντάς του, όλα τα κόκκαλα στο αμόνι, όπως έπνιξε τη κυρά Φροσύνη, στη λίμνη των Ιωαννίνων και σωρεία άλλων δολοφονιών και θηριωδίες κάθε είδους, καθώς και αποτρόπαιες πράξεις βασανισμού, εξανδραποδισμού, λεηλασίες και φρικαλεότητες. Άραγε, όλα αυτά, θα αποσιωπηθούν σε αυτό Συνέδριο, ή θα εμφανιστούν ως «παράπλευρες απώλειες», από τη δράση μιας «εξαιρετικής προσωπικότητας», που πρέπει, με πόνο ψυχής, αλλά και μεγάλη αγανάκτηση, να ξαναθυμηθούν οι Ηπειρώτες;(!)

Εάν πραγματοποιηθεί η όποια αναφορά στον Αλή πασά, κατά το διεθνές Συνέδριο, θα πρόκειται για μια απαράδεκτη και ασεβή πράξη, τόσο προς τις επετειακές γιορτές των 200 χρόνων από το 21’, όσο και προς τους πεσόντες Hπειρώτες ήρωες και κατ’ εξοχήν, στα ένοπλα τμήματα του τότε Ελληνισμού, το Σούλι και τους Σουλιώτες, που ο Αλή πασάς εξόντωσε σταδιακά και μεθοδικά.
Η επιλογή του Δημάρχου Ιωαννιτών και όσων συμφώνησαν με αυτήν, κάθε άλλο, παρά τιμά την επέτειο του ιερού Αγώνα του 21’ και ταυτόχρονα εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς, αφού οι Έλληνες, γιορτάζοντας τα 200 χρόνια της Απελευθέρωσης τους, προβάλουν ως πρότυπο και σφραγίδα της Ηπείρου, όχι τον Λάμπρο Τζαβέλα, τον Μάρκο Μπότσαρη, ή τη Δέσπω, ή και άλλους ήρωες, αλλά έναν από τους μεγαλύτερους Οθωμανούς σφαγείς. Ο Δήμος Ιωαννιτών –τουλάχιστον εφέτος– εάν ήθελε να οργανώσει κάποιο Συνέδριο, που να σχετίζεται με τις γιορτές των 200 χρόνων από το 1821, θα έπρεπε να το είχε αφιερώσει στον μεγάλο εχθρό του Αλή Πασά, τους ήρωες του Σουλίου, που έχυσαν το αίμα τους, μέχρι και την τελευταία μέρα της Επανάστασης, διότι με αυτό που επέλεξε, παραβιάζεται κάθε έννοια της κοινής λογικής και του κοινό αισθήματος, με την μηδενική αναφορά στους Σουλιώτες και τους αγώνες του κάθε Ηπειρώτη αγωνιστή, που είναι το σύμβολο της ελληνικής Ηπείρου και άξιοι κάθε τιμής και μνήμης και όχι ο Αλή πασάς. Αιδώς Αργείοι…

Ο Σύλλογος των Απανταχού Σουλιωτών, του οποίου έχω την τιμή να προεδρεύω, αλλά κι εγώ ο ίδιος, ως απόγονος της ένδοξης φάρας των Μποτσαραίων, καταδικάζουμε απερίφραστα την επιλογή του Δημάρχου Ιωαννιτών και όσων συνέδραμαν σε αυτήν και καλούμε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα πατριώτη, εφόσον συμφωνεί, με αυτό το κείμενο διαμαρτυρίας και καταγγελίας, να το προσυπογράψει ονομαστικά και με την ιδιότητά του, ώστε να συμβάλλει στη προσπάθεια, αλλαγής τίτλου, περιεχόμενου ή ακόμη και ματαίωσης, αυτής της απαράδεκτης εκδήλωσης, από το πρόγραμμα του Δήμου.
ΣΟΥΛΙ 7-6-2021 Με τιμή,
Δημήτριος Μπότσαρης, Προεδρεύων
Συλλόγου Απανταχού Σουλιωτών»

Η απάντηση Ελισάφ
Σχετικά με την διοργάνωση επιστημονικού συνεδρίου, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων απαντά:
«Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία σειρά δημοσιευμάτων που στρέφεται εναντίον του Δήμου Ιωαννιτών με αφορμή την διοργάνωση διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Συγκεκριμένοι κύκλοι και με προφανείς σκοπιμότητες διαστρεβλώνουν τα πραγματικά γεγονότα υποστηρίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή έχει επιλέξει να τιμήσει τον Αλή Πασά!
Πρόκειται για ένα συνειδητό ψεύδος.

Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό την διοργάνωση ενός διεθνούς, επιστημονικού συνεδρίου το οποίο θα είναι αφιερωμένο στην εποχή του Αλή Πασά.
Μέσα από τεκμήρια και νέα επιστημονικά δεδομένα θα αναδειχθεί η κρισιμότητα της εποχής αυτής στην κήρυξη και την εξέλιξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Το συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και με στόχο να αναδείξει μία ολόκληρη ιστορική περίοδο αλλά και την πόλη των Ιωαννίνων.
Με βάση τα υγειονομικά δεδομένα οι ημερομηνίες διεξαγωγής έχουν μεταφερθεί για τον Οκτώβριο.
Την Οργανωτική Επιτροπή απαρτίζουν κορυφαίες προσωπικότητες της χώρας και συγκεκριμένα οι:

-ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ, ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ και ο πιο σημαντικός μελετητής αυτής της περιόδου με σημαντικό ερευνητικό και συγγραφικό έργο.
-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΡΕΥΝΩΝ, ΤΟΜΕΑΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ
-ΑΝΝΑ ΜΑΝΔΥΛΑΡΑ, ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
-ΜΑΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ , ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ
-ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ , ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΓΕΝΝΑΔΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
-ΑΜΑΛΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΓΑΚ
-ΤΑΣΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ , ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ
-ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

Γίνεται σαφές λοιπόν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό επιστημονικό γεγονός κι όχι για ένα συνέδριο τιμής στον Αλή Πασά.
Δυστυχώς αυτό δεν μπορούν να διαχωρίσουν ορισμένοι που παραπληροφορούν με θεωρίες συνωμοσίας και ψεύδη.
Η ιστορία όμως έχει αποδείξει ότι γράφεται μόνο με αλήθειες. Ακόμη κι αν σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται χρόνος».