Συνέχεια της παρουσίασης του προγράμματος της Τζένης Ταπραντζή από την Κορωνησία

Τρεις δέσμες για τον πολιτισμό
-Αναπλάσεις στις γειτονιές-ανάδειξη μνημείων
-Ανάπτυξη και Χωροταξικές παρεμβάσεις

Από την Κορωνησία έγινε η παρουσίαση της δεύτερης δέσμης του προγράμματος της υποψήφιας Δημάρχου στον Δήμο Αρταίων, Τζένης Ταπραντζή. «Πιστοί στην δέσμευσή μας πως θα κάνουμε ότι περνάει απ’ το χέρι μας για να αναδείξουμε όλη την επικράτεια του Δήμου μας, κάθε σπιθαμή του, είμαστε σήμερα εδώ, μετά την Ροδαυγή, για να παρουσιάσουμε το δεύτερο κομμάτι του προγράμματός μας. Νοιώθουμε περήφανοι, όπως έχουμε ξαναπεί, να θεωρούμε αυτό το πρόγραμμα πραγματικά αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς των επιτροπών μας» σημείωσε η υποψήφια Δήμαρχος.
Και συνέχισε: «δεν είναι τυχαίο, που και εδώ, στην άλλη ακριτιά του Δήμου μας, την Κορωνησία το συνεχίζουμε.

Το ‘χουμε ξαναπεί, πως νοιώθουμε τυχεροί που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε σε μια περιοχή, που ευλογήθηκε από την φύση μα τα τελευταία χρόνια βάλτωσε σε στασιμότητα. Η Κορωνησία είναι ένας τέτοιος τόπος, τόπος που γεμίζει με αναμνήσεις τα παιδικά μας χρόνια αλλά και τις συχνότατες γρήγορες αποδράσεις μας καιρό τώρα, έστω και για μια γρήγορη επαφή με τον παράδεισό της».
Το πρόγραμμά για το πολιτισμό παρουσίασε ο Χάρης Σαρρής, πανεπιστημιακός, ο οποίος στην εισαγωική του τοποθέτηση αναρωτήθηκε: « Τι είναι, τελικά, ο Πολιτισμός; Eίναι άραγε ένα «κερασάκι στην τούρτα», μια «πολυτέλεια», σε αντιδιαστολή με τις «πραγματικές» βιοτικές ανάγκες; Είναι ένα πεδίο επίδειξης αποκομμένο από την καθημερινότητα και την πραγματικότητα, μέσα από οποίο οι «έχοντες» και οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ», επιβεβαιώνουν την «ανωτερότητά» τους (και επιβάλλουν υπόγεια την εξουσία τους…) έναντι των «κοινών θνητών»; Μήπως, τελικά, ο Πολιτισμός είναι στην συνείδηση των περισσότερων κάτι το «θολό» που χρησιμοποιείται εντέχνως από κάποιους ως άλλοθι και ως εργαλείο;»

«Για εμάς, σημείωσε ο κ. Σαρρής, τη Δημοτική Αναγέννηση, Πολιτισμός είναι πάνω απ’ όλα το σύνολο των αξιών που μοιράζεται μια κοινωνία. Όχι μόνον τα καλλιτεχνικά δρώμενα, αλλά και οι πιο λεπτές αποχρώσεις της καθημερινότητας. Όλα όσα, με άλλα λόγια, δίνουν ποιότητα στη ζωή μας»

Οι τρεις δέσμες δράσεων για τον Πολιτισμό
Στην Πρώτη Δέσμη Δράσεων «Η γειτονιά και οι άνθρωποι» μεταξύ άλλων προτείνονται:
-Ενίσχυση της κοινωφελούς δράσης Συλλόγων (Σύλλογος Αιμοδοτών, Σύλλογος Εθελοντών κ.λπ.) με εξασφάλιση στέγης και παροχές σε εξοπλισμό, εκπαίδευση κ.ά. Παράλληλα, συντονισμός της δράσης των Συλλόγων σε ένα δίκτυο δραστηριοτήτων, το οποίο, από τη μια, θα «συνομιλεί» με τα κάθε λογής πολιτιστικά δρώμενα που θα λαμβάνουν χώρα στην Άρτα και, από την άλλη, θα αποτελεί τον «πρεσβευτή» της Άρτας πέρα από τα όριά της (συμμετοχές σε εθνικά και διεθνή φεστιβάλ, αδελφοποιήσεις, διαγωνισμοί, συνέδρια κ.λπ.).

-Ανάπλαση δημόσιων χώρων με την συμμετοχή των πολιτών, σχολείων, συλλόγων κ.λπ. στο πλαίσιο ευρύτερων πολιτιστικών δράσεων (π.χ. καθαρισμός και σήμανση μονοπατιών από ομάδες εθελοντών με αντάλλαγμα την παροχή φιλοξενίας και οικοτουριστικών δράσεων).
-Κυκλοφοριακό: Καμπάνια για μείωση αυτοκινήτων και αύξηση ποδηλάτων. Εκπόνηση κοινού σχεδίου δράσης με την Τροχαία και το ΚΤΕΛ, καθιέρωση κυκλικών λεωφορειακών γραμμών που θα καλύπτουν την αγορά της πόλης, επανεξέταση της μελέτης για το τραμ.
-Καθιέρωση του Συμπαραστάτη του Δημότη.
Στη Δεύτερη Δέσμη Δράσεων «Η πολιτιστική κληρονομιά και οι θεσμοί», προτείνονται:
-Τα μεγάλα μνημεία θα πρέπει να ενταχθούν σε δίκτυα πολιτιστικών διαδρομών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες (αρχαιολογική υπηρεσία, διεύθυνση βυζαντινών αρχαιοτήτων κ.λπ.). Ο Δήμος θα πρέπει να υποστηρίξει τον ευπρεπισμό του περιβάλλοντος χώρου κάθε μνημείου, την προσβασιμότητα και την συγκοινωνία.
-Είναι επιτακτική ανάγκη να υποστηριχθεί η ένταξη της Βυζαντινής Άρτας στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά (UNESCO). Ο Δήμος θα πρέπει να θέσει υπό την αιγίδα του την σύνταξη του σχετικού φακέλου, συντονίζοντας μια ομάδα εργασίας αποτελούμενη από ειδικούς επιστήμονες.

-Τα «μικρά» μνημεία (τόποι ιστορικής μνήμης, πλατείες, οικήματα κ.λπ.) θα πρέπει να ξαναβρούν τη θέση τους στην κοινοτική ζωή, τόσο μέσα από την ένταξή τους στους «θεματικούς περιπάτους» όσο και με την διεξαγωγή εκδηλώσεων σε αυτά (συναυλίες, προβολές, σεμινάρια κ.λπ.), ώστε η ιστορική διάσταση να συνομιλήσει με την τρέχουσα πραγματικότητα.
– να γίνει ένα μνημόνιο συνεργασίας με τους συλλόγους, το οποίο θα βοηθήσει ώστε να αναβαθμιστούν οι ιστορικές του υποδομές (Βιβλιοθήκη, Φιλαρμονική). Θα πρέπει να αναβαθμιστεί και να καταστεί λειτουργική η Διώνη.
– να συστηματοποιηθεί η συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (πρώην Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου) για την από κοινού διενέργεια συνεδρίων, φεστιβάλ, ερευνητικών προγραμμάτων και εκδοτικών εγχειρημάτων.

– να υποστηριχθεί η λειτουργία του Μουσικού Σχολείου βάζοντας το κτηριακό του πρόβλημα ψηλά στην ατζέντα. Είναι ένα «στολίδι» για την Άρτα και είναι στο χέρι μας να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για τα παιδιά μας.
– να υποστηριχτεί η λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης. Να αποκτήσει διευθυντή με τα ανάλογα τυπικά προσόντα και να καταστεί φορέας εξωστρέφειας για την Άρτα, μέσα από σύνθετες δράσεις και συνέργειες με αντίστοιχους χώρους στην Ήπειρο ή σε άλλες περιοχές.
– να γίνει μια συνολική πρόταση για το Ξενία, και για δημιουργία πολυχώρου πολιτισμού, συνεδριακού κέντρου και δημοτικής βιβλιοθήκης.
Στην Τρίτη Δέσμη Δράσεων για την «ανάπτυξη» προτείνονται:

-Οργάνωση «πακέτων υπηρεσιών» για αρχαιολογικό και θρησκευτικό τουρισμό, τα οποία θα απευθύνονται σε επαγγελματίες (π.χ.: οργανωμένη επίσκεψη σε βυζαντινές εκκλησίες, σε συνδυασμό με εκδρομές, περιήγηση σε μονοπάτια, ειδικές ξεναγήσεις και σεμιναριακές δράσεις σε συνεργασία με θεσμούς κ.ά.)
-Οργάνωση υποδοχής ακαδημαϊκών επισκεπτών (π.χ.: συνέδρια, σε συνδυασμό με επισκέψεις σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, έρευνα σε αρχεία και βιβλιοθήκες κ.λπ.).
-Νέο πλαίσιο σχέσης με το Πανεπιστήμιο, ώστε να μην αποτελεί έναν απομονωμένο κόσμο, αλλά οι δράσεις του να συνομιλούν και να διαχέονται στην τοπική κοινωνία.
-Καταγραφή των δημοτικών χώρων που μπορούν να αξιοποιηθούν σε συνέργεια με τον ιδιωτικό τομέα. Χαρτογράφηση μονοπατιών σε συνεργασία με μαθητές/φοιτητές, ημι-οργανωμένος αθλητισμός (π.χ. mountain bike στον λόγο Περάνθης, χώροι αναψυχής και ψυχαγωγίας (Γεφύρι, παραποτάμιο πάρκο, Αμβρακικός κ.λπ.).

-Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ηπείρου
-Ενίσχυση των θεατρικών ομάδων, επιδίωξη δημιουργίας ΔΗΠΕΘΕ.
-Προβολή αγροδιατροφικών προϊόντων και ενθάρρυνση της τυποποίησής τους. Ετήσια fora, ετήσιο δημοτικό «εύγε» στην καλύτερη επιχείρηση.

Χωροταξικές παρεμβάσεις
Οι χωροταξικές παρεμβάσεις συνδέονται κυρίως σε έργα μεγάλης κλίμακας και μακράς πνοής. Μετά την δρομολόγηση του οριοθέτησης της κοίτης του Αράχθου, έργο το οποίο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2015 και δημοπρατήθηκε το 2016, θεωρούμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για την επέκταση του σχεδίου πόλεως της Άρτας με επίκεντρο τον Άραχθο: με επέκταση του Σχεδίου στην περιοχή ανάμεσα στον Περιφερειακό και στο ποτάμι, με υλοποίηση της επέκτασης στην πέραν του Τριγώνου περιοχή, καθώς και από το ποτάμι μέχρι τις Εργατικές Κατοικίες και την Ελεούσα. Στο πλαίσιο αυτό, με δύο νέες γεφυρώσεις, θα μπορέσει να συνδεθεί η Άρτα με την Γραμμενίτσα και την Βλαχέρνα, καθώς και με τις Κεραμάτες. Είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας, επίσης, η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.