Ο Χρήστος Γκόκας για τη συρρίκνωση του δικτύου των τραπεζικών καταστημάτων
Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας και οι υπόλοιποι Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, με επικεφαλής την Πρόεδρο, κα Φώφη Γεννηματά, κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφορικά με τις σημαντικές επιπτώσεις που έχει στην ελληνική οικονομία και κοινωνία η συρρίκνωση του δικτύου των τραπεζικών καταστημάτων.
Ειδικότερα αναφέρουν ότι η μείωση του δικτύου καταστημάτων των τραπεζών αποτελεί ένα θέμα ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για την οικονομική λειτουργία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, αλλά και γενικότερα για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
Επιπλέον σημειώνουν ότι κατά την τελευταία δεκαετία 2.300 καταστήματα (δηλαδή το 57%) έπαυσαν να λειτουργούν, αλλά και ο αριθμός των ΑΤΜ περιορίστηκε κατά 25%, ενώ στην Ευρωζώνη για το ίδιο χρονικό διάστημα το ποσοστό είναι 36,3% και τα ΑΤΜ μειώθηκαν, μόλις, κατά 4,8%. Επίσης στο ίδιο διάστημα εκατοντάδες τραπεζοϋπάλληλοι οδηγήθηκαν σε εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα.
Συγκεκριμένα τονίζουν ότι για το 2020 η Εθνική Τράπεζα έχει ανακοινώσει την παύση λειτουργίας 25 καταστημάτων (το 7% του δικτύου της), η Τράπεζα Αττικής 12 καταστημάτων (το 20% του δικτύου της) και η Τράπεζα Πειραιώς 64 καταστήματα, η οποία ταυτόχρονα στην πρόσφατη ανακεφαλαίωση που πραγματοποίησε κόστισε στο ελληνικό δημόσιο 2,3 δισ. και από το 2013 έως και το 2020 διέκοψε τη λειτουργία 796 καταστημάτων και οι εργαζόμενοι εντάσσονται σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου με ειδικά κίνητρα. Αυτές οι μεταβολές είχαν άμεσο αντίκτυπο στους εργαζόμενους που μειώθηκαν κατά 50%, δηλαδή κατά 33 χιλιάδες.
Επίσης επισημαίνουν ότι η αναλογία του αριθμού κατοίκων ανά τραπεζοϋπάλληλο στη χώρα μας ανέρχεται σε 324 προς 1, ενώ στην Ευρωζώνη σε 186 προς 1. Το ίδιο απογοητευτικά είναι και τα στοιχεία για την Ελλάδα, καθώς τα καταστήματα που αντιστοιχούν σε 100 χιλιάδες κατοίκους είναι 19 για τη χώρα μας, μικρότερη έναντι των άλλων Ευρωπαϊκών Χωρών, όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία με 38, η Ισπανία με 49 και η Γαλλία 34.
Παράλληλα αναφέρουν ότι οι μειώσεις αυτές επηρεάζουν την εξυπηρέτηση των πολιτών, κυρίως στις απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, στις οποίες μειώνεται η πρόσβαση σε χρηματοδοτικά μέσα, μειώνεται η οικονομική δραστηριότητα των τοπικών επιχειρήσεων, των εισοδημάτων και της απασχόλησης στην τοπική κοινωνία. Βέβαια οι νέες εφαρμογές της ψηφιακής τραπεζικής αναμενόταν να διευκολύνουν και να εξομαλύνουν όλες αυτές τις καταστάσεις, αλλά δεν υπάρχει καμία μέριμνα από τις τράπεζες, αλλά ούτε και από την Πολιτεία, για αυτούς που δεν έχουν εξοικείωση ή και πρόσβαση στις ψηφιακές πλατφόρμες συναλλαγών ή στο διαδίκτυο. Έτσι η μείωση των τραπεζικών καταστημάτων επιφέρει επιπλέον απομόνωση των ευάλωτων κοινωνικών και οικονομικών ομάδων, αλλά και πολιτική διαχωρισμού των πελατών σε προνομιούχους και μη.
Επιπρόσθετα τονίζουν ότι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν έντονη ψυχολογική πίεση από τις πρακτικές που ακολουθούν ορισμένες τράπεζες με σκοπό την αποχώρησή τους μέσω προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου, με την Κυβέρνηση να παρακολουθεί αμέτοχη και αδρανής, τις πρακτικές τραπεζών που είναι αντίθετες με τις εργοδοτικές υποχρεώσεις, όπως αυτές προκύπτουν από την Ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία.
Τέλος, οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, ρωτούν τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας για τις ενέργειες που πρόκειται να ακολουθήσουν σε σχέση με την εξάλειψη των φαινομένων τραπεζικού αποκλεισμού που δημιουργούνται στον πληθυσμό με τη μείωση του δικτύου καταστημάτων, με την πρακτική των τραπεζών που νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό και την προστασία των θέσεων εργασίας στον τραπεζικό κλάδο.