ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων: νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας

Νομοθετικές πρωτοβουλίες με στόχο τη νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας, αλλά και πολιτικές για την πρόληψη, με αφορμή τις εννέα γυναικοκτονίες που σημειώθηκαν εντός του 2021 στη χώρα μας, ζητά η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που πραγματοποίησε μια εκδήλωση με τίτλο «Γυναικοκτονία, ένα “ανύπαρκτο έγκλημα”».

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν αριθμητικά στοιχεία, αλλά και η νομοθεσία που ισχύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εθνικό επίπεδο με την κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. Όλγα Γεροβασίλη, να σημειώνει πως «Η συζήτηση για τη γυναικοκτονία και την ενδοοικογενειακή βία είναι, δυστυχώς, τραγικά επίκαιρη. Το θετικό είναι ότι τουλάχιστον μιλάμε πια για αυτά τα θέματα ανοικτά και δημόσια».
Όπως ανέφερε, η Όλγα Γεροβασίλη, το 2020 καταγγέλθηκαν 5.413 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ έγιναν 2.214 συλλήψεις, στις οποίες πιθανότατα συμπεριλαμβάνονται και τα θύματα, καθώς συχνά συλλαμβάνονται μαζί με τους δράστες. «Το σύνθημα “καμία μόνη, καμία άλλη” θα έπρεπε να είναι το μότο κάθε κυβέρνησης, η απαράβατη κόκκινη γραμμή της πολιτείας, ο στόχος και το διακύβευμα, το πραγματικό νόημα της ασφάλειας», τόνισε, η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι εμφανές ότι αποτελεί επείγον αίτημα του φεμινιστικού κινήματος, η γυναικοκτονία να αναγνωριστεί νομικά και να μπει στον ποινικό κώδικα ως νέο αδίκημα», τόνισε η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, ενώ ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, έκανε λόγο για «χλιαρή σχέση της ΝΔ με τα ζητήματα διαφυλικής διαφορετικότητας» και «αδιαφορία» για την αποτελεσματική, συχνή και συντονισμένη λειτουργία των επιτροπών ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.