Το σουβλάκι έβγαλε…φτερά!

Τσουχτερό κύμα ανατιμήσεων στην αγορά

Αλλά οι παραγωγοί χοιρινού δεν βλέπουν λεφτά στη τσέπη

Και τα κοστολόγια παραγωγής, πήραν τον ανήφορο!

Με ξέφραγο αμπέλι μοιάζει η αγορά, καθώς το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά διατροφικά είδη, χτυπά την καθημερινότητα και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη μεσαία τάξη.
Σε όλους τους κλάδους οι επαγγελματίες βλέπουν ανήμποροι το κόστος των προμηθειών τους, αλλά και τα υλικά των πρώτων υλών τους, να ανεβαίνει κατακόρυφα εδώ και 9 περίπου μήνες.
Οι ανατιμήσεις αυτές είναι συνεχείς και σε ορισμένα ήδη όπως ο καφές αλλά και το σουβλάκι, δύο πράγματα συνυφασμένα με την καθημερινότητα του μέσου πολίτη, έβγαλαν φτερά.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος των χοιροτρόφων Ελλάδας, κ. Γιάννης Μπούρας, οι μονάδες έχουν έλθει αντιμέτωπες με αυξήσεις της τάξης του 60-70% στο συνολικό κόστος εκτροφής, με τις τιμές στο καλαμπόκι για παράδειγμα από τα 17 λεπτά πέρσι, να έχει σκαρφαλώσει στα 26 φέτος, ενώ τσουχτερές αναμένονται και οι αυξήσεις στο ρεύμα. Όπως μας εξηγεί ο ίδιος, μια μονάδα με λογαριασμό 5.000 ευρώ, θα κληθεί τώρα να πληρώνει το μήνα 8.000 και 9.000 ευρώ.

Ο καφές έχει μια αύξηση που θα κυμανθεί από 3% έως και 12%, ενώ την ανιούσα πήραν οι τιμές και στο τυλιχτό σουβλάκι, που από τα 2,30 ευρώ ανέβηκε στα 2,80 ευρώ, το σκέτο καλαμάκι από 1,60 ευρώ πήγε στο 1,90 ευρώ και η μερίδα γύρος χοιρινού έφτασε από τα 7,10 στα 7,40 ευρώ. Από το άλλο μέρος οι ντόπιοι παραγωγοί χοιρινού κρέατος βλέπουν άδειες τις τσέπες αφού το κιλό χοιρινού δεν ξεπερνά σήμερα τα 1,30 με 1,35 ευρώ το κιλό, παράλληλα με τις ζωοτροφές που έχουν πάρει την ανηφόρα και τίποτα δεν φαίνεται να τις σταματά.
Αύξηση και στη τιμή του ψωμιού, στα όσπρια, στο γάλα, στις ντομάτες, στα καταψυγμένα ψάρια.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα την αύξηση ακολουθούν ελαιόλαδο και σπορέλαιο, μπύρες και τα αναψυκτικά αλλά και τα δε φρούτα θα έχουν και αυτά μία αύξηση, ακόμα μεγαλύτερη.
Όλα αυτά έχουν προκαλέσει προβληματισμό και μεγάλη ανησυχία με την κυβέρνηση να παρατηρεί ως αναπόφευκτο το κύμα ακρίβειας στην αγορά να αναγνωρίζει το πρόβλημα και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στο εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά μέχρι στιγμής να μην υπάρχει κανένα μέτρο ανάσχεσης της κατάστασης αυτής.

Τιμές ενοικίασης κατοικιών 
Άνοδος στις τιμές ενοικίασης κατοικιών το 2021 σε Αττική και Θεσσαλονίκη ενώ στην περιφέρεια τα μισθώματα παρουσιάζουν σταθερότητα ή μικρές αυξήσεις, σύμφωνα με πανελλαδικά στοιχεία της RE/MAX Ελλάς.
Τα μισθώματα παρουσίασαν αύξηση κατά μέσο όρο 5%, με την Αττική να βρίσκεται στο + 6,2%, τη Θεσσαλονίκη στο + 9,4% και την περιφέρεια στο +1,4%. Βάσει των παραπάνω στοιχείων αλλά και των δεδομένων που αφορούν στις αγοραπωλησίες ακινήτων προκύπτει ότι η αγορά του Real Estate στην Ελλάδα παρουσιάζει έντονη ανθεκτικότητα εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού και συνεχίζει να αποτελεί βασική επενδυτική επιλογή τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους αγοραστές.

Σύμφωνα τον OT.gr στο κέντρο της Αθήνας σε πρώτη ζήτηση βρίσκονται διαμερίσματα ηλικίας 20 – 25 ετών, εμβαδού 51-80 τ.μ. με το μέσο μίσθωμα να ανέρχεται σε 450 ευρώ. Στη Δυτική Αττική η ζήτηση στρέφεται σε διαμερίσματα ίδιου μεγέθους και παλαιότητας με το κέντρο της Αθήνας, με το ύψος του μέσου ενοικίου να κυμαίνεται αρκετά χαμηλότερα στα 340 ευρώ. Στον Πειραιά και τις όμορες περιοχές του, το μέσο ενοίκιο ανέρχεται σε 410 ευρώ με τη ζήτηση να επικεντρώνεται σε ακίνητα ηλικίας έως 20 ετών και εμβαδού από 51 έως 80 τετραγωνικά μέτρα. Στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα Πανεπιστήμια, περιζήτητες είναι οι γκαρσονιέρες και τα διαμερίσματα επιφάνειας 51-80 τ.μ.. ανεξαρτήτου έτους κατασκευής, με μέση τιμή ενοικίου 450 ευρώ. Στην περιφέρεια τα ακίνητα για τα οποία ενδιαφέρονται οι υποψήφιοι αγοραστές είναι διαμερίσματα ηλικίας 10-15 ετών, εμβαδού από 51 έως 80 τ.μ. με το μέσο ενοίκιο να διαμορφώνεται στα 340 ευρώ. Τα βασικά χαρακτηριστικά επιλογής ενός ακινήτου στην περιφέρεια δεν διαφέρουν σημαντικά σε σύγκριση με αυτά της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Η ανακαίνιση παίζει το σημαντικότερο ρόλο (64%) και ακολουθούν η κατάσταση των κουφωμάτων (50%) και η θέση parking (39%).