Κάρολος Παπούλιας: Με τιμές αρχηγού κράτους η κηδεία την Τετάρτη

Πανελλήνια συγκίνηση σκόρπισε ο θάνατος του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Καρόλου Παπούλια, ο οποίος «έφυγε» πλήρης ημερών, σε ηλικία 92 ετών.
Χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του, μάλιστα, ήταν η αναγνώριση στο πρόσωπό του από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο της χώρας, καθώς άπαντες τον αποχαιρέτησαν με απόλυτο σεβασμό και έπλεξαν το εγκώμιό του για τη μετριοπαθή και έντιμη πολιτική του διαδρομή.
Μάλιστα, η τέλεση της κηδείας του, που θα είναι δημοσία δαπάνη, θα γίνει με τιμές που προσήκουν σε αρχηγό κράτους, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση.
Επίσης, αποφασίστηκε τριήμερο πένθος, από τη μέρα του θανάτου μέχρι και τη μέρα της κηδείας, ενώ οι σημαίες των δημοσίων καταστημάτων όλης της χώρας έως την ημέρα της κηδείας θα κυματίζουν μεσίστιες.
Συγκινητική ήταν και η αντίδραση των πολιτικών της χώρας, οι οποίοι αποχαιρέτησαν με τον προσήκοντα σεβασμό τον Κάρολο Παπούλια, τονίζοντας όλοι το ξεχωριστό στίγμα που άφησε στην πολιτική του πορεία.

Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβούλιου Ηπείρου για τον Κάρολο Παπούλια
To Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, μόλις πληροφορήθηκε σήμερα το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια εξέχοντος Ηπειρώτη πολιτικού, συνήλθε εκτάκτως και αφού εξήρε την πολύπλευρη προσφορά του στη χώρα από τα αξιώματα που υπηρέτησε με κορυφαίο τον Ανώτατο Πολιτειακό Θεσμό, καθώς και την εν γένει προσφορά του στην Ήπειρο, ομόφωνα αποφάσισε:
• Να εκφράσει τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του
• Να καταθέσει στεφάνι στη σορό του
• Να παραστεί αντιπροσωπεία του στην εξόδιο ακολουθία και εφόσον αυτό είναι εφικτό
• Την ημέρα της κηδείας του οι σημαίες να είναι μεσίστιες σε όλα τα κτίρια των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου
• Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στα Έντυπα και Ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης.

Για το θάνατο του Παπούλια 
Ο Δήμος Ιωαννιτών εκφράζει την βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Κάρολου Παπούλια.
Ο Κάρολος Παπούλιας υπήρξε από τους ανθρώπους που αγάπησαν βαθιά τον τόπο τους και τον τίμησε απ΄όλα τα αξιώματα που υπηρέτησε.
Η προσφορά του ήταν ιδιαίτερα σημαντική στην εξωστρέφεια της πόλης και στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Αλβανία.
Από τους καλύτερους γνώστες της διεθνούς πολιτικής και διπλωματίας αφήνει το στίγμα του στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Η Ήπειρος γίνεται φτωχότερη με την απώλειά του.

ΔΗΛΩΣΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΟΚΑ για την απώλεια του ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ
Όλη η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Ήπειρος αποχαιρετούν με θλίψη και συγκίνηση τον Κάρολο Παπούλια. Τον μεγάλο Ηπειρώτη πολιτικό που έφτασε στο κορυφαίο πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με ευρύτατη Κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ένα Αξίωμα που υπηρέτησε για δύο θητείες με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αξιοπρέπεια και σεμνότητα.
Η πολιτική διαδρομή του Κάρολου Παπούλια είχε αφετηρία τα πρώτα χρόνια της νιότης του, με τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση και στη συνέχεια με την έντονη αντιδικτατορική του δράση.
Τιμήθηκε και τίμησε την ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Γιάννενα, ως εκπρόσωπός της , στη Βουλή, με το ΠΑΣΟΚ, επί τρεις δεκαετίες και υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η θητεία του, στα Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, συνδέθηκε με το σπουδαίο έργο και την προσφορά των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, με πατριωτική ευθύνη για τα Εθνικά μας θέματα και την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, με πρωτοβουλίες για τη διεθνή ειρήνη και τη συνεργασία των λαών.
Υπηρέτησε αξίες και ιδανικά, και αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία και την Εθνική Ενότητα. Αυτό έδειξε και η γενναιότητα με την οποία αντιμετώπισε τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, το 2011, στην Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
To ήθος, η συνέπεια και η σοβαρότητά του έχουν τύχει ευρύτερης αναγνώρισης και αποδοχής. Ο Κάρολος Παπούλιας θα βρίσκεται πάντα στη μνήμη μας. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.