Χρήστος Γκόκας : Αναφορά για τη μη καταβολή κρατικής ενίσχυσης σε χοιροτρόφους της Ηπείρου

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπ. Λιβανό, σχετικά με την επιστολή της Ομάδας Χοιροτρόφων Ηπείρου, στην οποία αναφέρουν ότι σε ορισμένους χοιροτρόφους της Ηπείρου δεν θα τους καταβληθεί κρατική ενίσχυση για τον Covid-19.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι η ενίσχυση αυτή είναι αναγκαία για την επιβίωση των χοιροτροφών και τη διατήρηση της δραστηριότητάς τους, καθώς τους τελευταίους μήνες έρχονται αντιμέτωποι με μία σωρεία αυξήσεων, στις ζωοτροφές κατά 80%, αλλά και στο ηλεκτρικό ρεύμα και με την πτώση της τιμής του χοιρινού κρέατος από τη μείωση της ζήτησης, τη διακοπή των εξαγωγών στην Κίνα και τις παράνομες ελληνοποιήσεις ευρωπαϊκού χοιρινού κρέατος. Δηλαδή προβλήματα που ταλανίζουν ολόκληρο τον κλάδο της χοιροτροφίας.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο ζήτημα προέκυψε από την ελλιπή οργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, και μάλιστα αυτό έχει ήδη επισημανθεί στον κ. Υπουργό σε σχετική επιστολή 7 χοιροτρόφων της Ηπείρου στις αρχές Δεκεμβρίου, καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Οργανισμού δεχόταν αιτήσεις για ενίσχυση μόνο από όσους είχαν υποβάλλει και στο παρελθόν ανάλογα αιτήματα. Ωστόσο ένας σημαντικός αριθμός χοιροτρόφων δεν είχε προβεί σε καμία τέτοια ενέργεια, αφού ως κλάδος δεν έχει λάβει ποτέ καμία ενίσχυση και η μόνη υποχρέωσή τους είναι να υποβάλλουν δηλώσεις στην Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠ.Α.Α.Τ., ενώ οι χοιροτρόφοι που διατηρούν και άλλες καλλιέργειες υποβάλλουν ήδη δηλώσεις Ο.Σ.Δ.Ε., μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο κ. Γκόκας σημειώνει ότι, αυτός ο αποκλεισμός, αυτής της Ομάδας χοιροτρόφων, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, και παρ’ ότι έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις με τους άλλους συναδέλφους τους, δημιουργεί άνισο ανταγωνισμό και το σημαντικότερο είναι ότι θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση του ζωικού τους πληθυσμού, καθώς αδυνατούν να προμηθευτούν ζωοτροφές και να συντηρήσουν και να λειτουργήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους.
Επομένως, υπό αυτές τις συνθήκες, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γκόκας, είναι ορατό το ενδεχόμενο διακοπής λειτουργίας των δραστηριοτήτων τους, με επώδυνες συνέπειες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, και αρνητικό αντίκτυπο γενικότερα για την τοπική οικονομία της Ηπείρου.
Τέλος ο κ. Γκόκας ζητά από τον κ. Υπουργό, να λάβει υπόψη του αυτό το σοβαρό πρόβλημα και να επιλυθεί άμεσα, για να καταφέρουν οι χοιροτρόφοι να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται, χωρίς δική τους ευθύνη, και ζητά επίσης να ενημερωθεί για τις αποφάσεις και τις ενέργειες του κ. Υπουργού.