Ν.Ι.Μιχαηλίδης-«Τα ελληνοτουρκικά και οι Κωνσταντινουπολίτες εθελοντές στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, 1939-1944»
Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς
Ένα νέο βιβλίο έρχεται να προστεθεί στη βιβλιογραφία για τον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης και τη συμβολή του στους αγώνες κατά του ναζισμού την περίοδο 1939-1944.
Με συστηματική μεθοδικότητα και αξιοπρόσεκτη επιμέλεια, ο συγγραφέας αναδεικνύει το μέγεθος της συμμετοχής και εισφοράς των Κωνσταντινουπολιτών στο πλευρό της Ελλάδας κατά τον πόλεμο των Συμμάχων έναντι των δυνάμεων του Άξονα. Ιδιαίτερη α πολύτιμη είναι η εξατομικευμένη καταγραφή, με εμπεριστατωμένα βιογραφικά στοιχεία και ενδιαφέρουσες πληροφορίες, των Κωνσταντινουπολιτών που κατετάγησαν εθελοντικά στον Ελληνικό Στρατό. Οι αναφορές αυτές στηρίζονται σε προφορικές μαρτυρίες των λιγοστών επιζώντων εθελοντών, στις αφηγήσεις των απογόνων/συγγενών τους, σε αρχειακό και φωτογραφικό υλικό και που συλλογικά συνιστούν μια σπουδαία βάση δεδομένων για μελλοντικούς ερευνητές και μελετητές.
Οι προσωπογραφίες συνοδεύονται από στατιστικούς πίνακες και ευρετήριο των καταταγέντων με ονομαστικό κατάλογο 605 ατόμων, ενώ ο συγγραφέας στα συμπεράσματά του υπογραμμίζει ότι «οι περίπου χίλιοι Κωνσταντινουπολίτες εθελοντές του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου ήταν και ο τελευταίος στρατός της Πόλης των Πόλεων, της Βασιλεύουσας που συντεταγμένα προσφέρθηκε να πολεμήσει για την Ελευθερία που είχε στερηθεί για πεντακόσια χρόνια».
Μια άρτια μελέτη που αξιοποιεί την υπάρχουσα βιβλιογραφία και συμπληρώνει με επιτόπια έρευνα, χρησιμοποιώντας τα μεθοδικά εργαλεία της προφορικής Ιστορίας.
Ο Νίκος Μιχαηλίδης είναι ένας περιηγητής του καιρού μας στο χώρο της Ιστορίας.Ερευνά και περιγράφει με ιδιαίτερη ευαισθησία τις εικόνες και τις μορφές της «ημετέρας πατρίδας».Περιδιαβαίνει τα ελληνικά, τουρκικά και βρετανικά αρχεία και προτρέπει τον αναγνώστη να νοιώσει τη μεγάλη ιστορική ανάταση, τα όσα τρομερά μεσολάβησαν μεταξύ των δύο χρονικών στιγμών : της έναρξης του ελληνο-ιταλικού πολέμου και της ολοκλήρωσης του αντιναζιστικού αγώνα.
Στο βιβλίο παρουσιάζονται με εξαιρετική λεπτομέρεια, σημείο προς σημείο, τα γεγονότα όλων των ετών από το 1939έως το 1944.Μια σύντομη ιστορική αναδρομή γίνεται για τα γεγονότα της περιόδου 1912-1938. Μέσα από πληθώρα πληροφοριών που προκύπτουν από έγγραφα, ανταποκρίσεις και άρθρα του ελληνικού και τουρκικού Τύπου συνοδευόμενα από πλούσιο φωτογραφικό και άλλο τεκμηριωτικό υλικό, ανασυντίθεται το πολύπλοκο σκηνικό εκείνης της εποχής.
Το βιβλίο αυτό δικαίως φιλοδοξεί να αποτελέσει ορόσημο στην εργογραφία αναφορικά με την ιστορική πορεία του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης στη μετα-λωζανική περίοδο.
Διαβάστε το.
Ο ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1946. Το 1964, τη χρονιά της αποφοίτησής του από το Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης, απελάθηκε από τις τουρκικές αρχές και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.
Αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων Ύδρας και το 1973 έλαβε το δίπλωμα του Πλοιάρχου Α´ τάξεως. Στη συνέχεια διετέλεσε διευθυντής στις Μαρίνες του ΕΟΤ Αττικής. Το 1980 άλλαξε επαγγελματική πορεία και προσελήφθη στην εταιρεία Σ&Η&Α. Μεταξά. Το 2010 ολοκλήρωσε την επαγγελματική του πορεία ως εμπορικός διευθυντής πολυεθνικής γαλλικής εταιρείας.
Όλα αυτά τα χρόνια αφοσιώθηκε στην έρευνα για θέματα που αφορούν την Κωνσταντινούπολη. Επιμελήθηκε τη συντήρηση και ανακαίνιση του Ελληνορθόδοξου Κοιμητηρίου Σισλί στην Κωνσταντινούπολη, του οποίου τα ταφικά μνημεία είχαν καταστραφεί στα γεγονότα της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου 1955. Παράλληλα, και μετά από 9ετή έρευνα, ανέδειξε την ιστορία των εκατοντάδων Κωνσταντινουπολιτών εθελοντών που πολέμησαν στον Β΄ ΠΠ.
Τον Νοέμβριο του 2019 εμπνεύστηκε και υλοποίησε το Μνημείο Πεσόντων Κωνσταντινουπολιτών στο Παλαιό Φάληρο.
Εκδόσεις Εστία 2021 σελ.766