Εκβιασμός Μητσοτάκη ή σοσιαλδημοκρατική λύση;

Γράφει ο Χρήστος Μέγας*

Τα διαδοχικά (και αλληλοσυγκρουόμενα) σενάρια που διακινεί το Μέγαρο Μαξίμου, από το αρχικό της αλλαγής (του… αλλαγμένου) εκλογικού νόμου, μέχρι τις πρόωρες εκλογές ή τις συνεχιζόμενες αναμετρήσεις με στόχο το «κάψιμο» της απλής αναλογικής, στον πυρήνα τους έχουν σαν στόχο την διατήρηση της εξουσίας από τον κ.Μητσοτάκη. Όχι κατ’ ανάγκη και την παραμονή στην εξουσία της ΝΔ…
Ωστόσο, όλα τα σχέδια ενσωματώνουν ταυτόχρονα και το ισχυρό ενδεχόμενο της εξαίρεσης του από την επόμενη κυβέρνηση. Είναι κάτι που προβάλει αναπόδραστα μετά την υποχρεωτική παραίτηση του ώστε οι επαναληπτικές, μετά την απλή αναλογική, εκλογές να γίνουν με υπηρεσιακό πρωθυπουργό.
Ήδη οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί και ο καθένας έχει πολλά χιλιόμετρα στο κοντέρ του…

Η κυβερνητική φθορά επιταχύνεται όπως το εισόδημα των πολιτών και αντιστρόφως ανάλογα των λογαριασμών ρεύματος που αποσταθεροποιούν τις οικογένειες, τους αγρότες μας, τις επιχειρήσεις…
Αναντίρρητα, οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο. Εκεί ο Μητσοτάκης χάνει από την ακραία ακρίβεια, ενώ (ακρο)δεξιά του καταγράφει απώλειες από διάφορά… ιλουστρασιόν πανωσηκώματα (Μπογδάνος, Κασσιδιάρης) στην συντηρητική πολυκατοικία.
Στον άλλο πόλο του υποστυλωμένου «μικρού δικομματισμού» ο κ.Τσίπρας, το λένε τα στελέχη του (Βαλνέν, Κούλουλου), το αναλύουν (φιλικά διακείμενοι) επιστήμονες (Νικολακόπουλος), δεν αποτελεί εναλλακτική λύση. Δεν έχει ξεχαστεί η πολιτεία του (2015-19), δεν ομονοούν ως προς την πολιτική γραμμή (κέντρο ή αριστερά), πόσο μάλιστα στην κυβερνητική προοπτική, εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε, πολύ περισσότερο, έχει υποχωρήσει ο τοξικός κομματικός λόγος (κυρίως στα μεσαία στελέχη και μεταξύ των μεταγραφέντων εκ του κέντρου…).

Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης διατύπωσε την πρόταση για την σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση ώστε η «χώρα να ξαναζήσει μέρες κοινωνικής δικαιοσύνης και εθνικής αξιοπρέπειας». Μια προοπτική που ωριμάζει σε ολόκληρο τον κόσμο, τώρα που απαιτούνται δημόσια δίκτυα, σοβαρές επενδύσεις στο Σύστημα Υγείας, κρατικές παρεμβάσεις για την Απασχόληση, την Στέγη, το Περιβάλλον, τις ευκαιρίες για τους Νέους.
Η συγκεκριμένη πρόταση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ αποκλείει την συνέχιση της θητείας Μητσοτάκη. Όταν ο ελληνικός λαός δεν σε χρίσει πρωθυπουργό μετά από δύο συνεχόμενες εκλογές, και μάλιστα την δεύτερη με την σούπερ ενισχυμένη που επέλεξε η ΝΔ σαν «όχημα εξουσίας», τότε γιατί να σε διορίσει ένα (το οποιοδήποτε) κόμμα;
Γι’αυτό είναι κρίσιμες οι διαδικασίες και η λαϊκή εντολή των πρώτων εκλογών. Η απλή αναλογική δεν είναι θεσμική…. αγγαρεία επειδή δεν βολεύει τον κ.Μητσοτάκη.
Η τακτική «παράκαμψης» της απλής αναλογικής είναι σαν η ΝΔ να καλεί τους οπαδούς της να πάνε απ’ ευθείας στις… δεύτερες κάλπες. Ας το κάνει. Και να εκβιάσει τότε τη θέση του… μηχανοδηγού με κλεμμένα «βαγόνια» με το σύστημα της υπερενισχυμένης αναλογικής.

Ωστόσο, οι εκβιασμοί τους είδους «εγώ θα σε κυβερνήσω» εκλαμβάνονται πλέον ως… απειλές. Ή το «εγώ πρέπει να κυβερνήσω», ακόμη και απέναντι στα φιλικά της ΜΜΕ και τους επιχειρηματίες (με αφορμή την κατανομή του Ταμείου Ανάκαμψης), δεν πιάνουν πάντα. Ειδικά όταν υπάρχει νωπή κυβερνητική αστοχία…
Δυστυχώς όμως δεν εκλείπει το σενάριο το ίδιο κόμμα σε λιγότερα από 13 χρόνια να οδηγήσει και πάλι η χώρα σε αδιέξοδα…
Γι’ αυτό και αποτελεί προτεραιότητα η εκλογική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ώστε μέσα από την πρότασή μας μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση να εφαρμοστούν οι αναγκαίες λύσεις στα προβλήματα της χώρας, να δοθεί προοπτική στους νέους!

*Ο Χρήστος Μέγας είναι δημοσιογράφος, Γραμματέα του Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.