Ανακοίνωση του ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Άρτας
Η Διοίκηση απέλυσε 2 επικουρικούς εργαζόμενους του εργαστηριακού τομέα
«Την προηγούμενη εβδομάδα η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας και της 6ης Υ.ΠΕ., απέλυσε 2 επικουρικούς εργαζόμενους του εργαστηριακού τομέα οι οποίοι αντικαθιστούσαν εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή εργασίας ενώ ήταν σε ισχύ η σύμβασή τους με παράταση μέχρι τέλους του έτους. Η «δικαιολογία» της απόλυσης είναι η εφαρμογή της αντίστοιχης εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας περί επιστροφής εργαζόμενων που είναι σε αναστολή. Οι δύο αυτοί συνάδελφοι εργάζονταν στον εργαστηριακό τομέα του Νοσοκομείου όπου οι ανάγκες είναι τεράστιες και αυξημένες τόσο σε ιατρικό, επιστημονικό όσο και σε παραϊατρικό προσωπικό και πριν την πανδημία και προφανώς και τώρα» τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ του ν.Άρτας και της 3μελούς επιτροπής των γιατρών του Νοσοκομείου Άρτας.
Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων σημειώνονται και τα εξής: «Όπως είναι γνωστό προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Υγεία δεν γίνονται ( μόνο στην αστυνομία γίνονται). Η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι να καλυφθούν οι ανάγκες με επικουρικό προσωπικό, δηλαδή εργαζομένους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Στο Νοσοκομείο Άρτας όμως ούτε καν αυτό ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. Αντίθετα:
• Κόβονται θέσεις επικουρικών γιατρών που τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν.
• Δεν «εγκρίνονται» θέσεις επικουρικών γιατρών που το Νοσοκομείο έχει και τα κενά, έχει και τα χρήματα για την μισθοδοσία τους, έχει και την ανάγκη διαπιστωμένη και έντονη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι τους τελευταίους 6 μήνες, το Υπουργείο Υγείας εμμένει στον να μην εγκρίνει 2 θέσεις επικουρικών γιατρών ( 1 Βιοπαθολόγο και 1 Γενικό Χειρουργό) για το δικό μας Νοσοκομείο, ενώ κάθε 10 μέρες τα υπόλοιπα Νοσοκομεία της 6ης Υ.ΠΕ. παίρνουν και 2 και 3 επικουρικούς γιατρούς.
• Δεν εγκρίνονται θέσεις επικουρικού επιστημονικού προσωπικού ( Βιολόγου) με αποτέλεσμα αυτήν την στιγμή από τις 4 θέσεις Βιολόγου/Βιοχημικού στον οργανισμό του Νοσοκομείου, να υπάρχει μόνο ένας.Έτσι η Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας παραμένει κλειστή ( λόγω έλλειψης επιστημονικού προσωπικού) και οι ανάγκες του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου παραμένουν στον αέρα.
• Δεν εγκρίνονται θέσεις επικουρικού παραϊατρικού προσωπικού στον Ακτινοδιαγνωστικό Τομέα ( και ειδικά στο τμήμα του αξονικού). Και όχι μόνο δεν εγκρίνονται, απολύονται κιόλας καθώς ο ένας από τους δυο απολυμένους συναδέλφους εργαζόταν εκεί.
• Στην διάρκεια της πανδημίας, το Νοσοκομείο Άρτας ενισχύθηκε στο σύνολο όλων των υπηρεσιών με μόλις 29 επικουρικούς εργαζόμενους, ποσοστό της τάξης του 2,5% σε σχέση με τους υπηρετούντες εργαζόμενους, την στιγμή που τα υπόλοιπα Νοσοκομεία της Ηπείρου ( τουλάχιστον) και όμορων νομών ενισχυθήκαν με εκατοντάδες επικουρικούς εργαζόμενους. Για το Νοσοκομείο Άρτας ούτε καν αυτό δεν έγινε!
Και είναι απορίας άξιο ποιο είναι το σκεπτικό σε ότι αφορά στην στήριξη και λειτουργία του Νοσοκομείου της Άρτας… Η κυβέρνηση οδηγεί σε πραγματική ερήμωση το Νοσοκομείο την στιγμή που οι ανάγκες ούτε πριν την πανδημία ούτε κατά την έξαρσή της καλύπτονταν. Βαρύτατες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά γι’ αυτήν την τραγική κατάσταση του Νοσοκομείου. Είναι τεράστια πρόκληση για τους πολίτες, να απαντά το Υπουργείο Υγείας στην κατεπείγουσα ανάγκη στελέχωσης του Νοσοκομείου, με απολύσεις πλέον».