Για τις επιθέσεις των λύκων στα κοπάδια και τις καταστροφές απ’ τους αγριόχοιρους
Από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Στύλιο, δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήσεις που κατέθεσε ο Βουλευτής Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας.
Η πρώτη απάντηση αφορά στην ερώτηση, με την οποία ο κ. Γκόκας είχε επισημάνει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα ολοένα και αυξάνονται τα περιστατικά επιθέσεων των λύκων τόσο σε αιγοπρόβατα, όσο και σε βοοειδή, κυρίως στα χωριά των ορεινών και ημιορεινών περιοχών της Π.Ε. Άρτας. Και τόνιζε ότι τα περιστατικά αυτά αποτελούν σοβαρό οικονομικό πλήγμα για τους κτηνοτρόφους, που βλέπουν να συρρικνώνεται το ζωικό τους κεφάλαιο. Επίσης είχε αναφερθεί στις δυσκολίες που προκύπτουν λόγω του κανονισμού του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις, οι οποίες επιπλέον δεν επαρκούν για την αναπλήρωση των απωλειών του ζωικού τους κεφαλαίου.
Στην απάντησή του ο κ. Υφυπουργός, αναφέρει ότι ο Κανονισμός Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου του ΕΛΓΑ αποζημιώνει τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι απώλεσαν το ζωικό τους κεφάλαιο από άγρια σαρκοφάγα ζώα, με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται για τους ελέγχους και τον αριθμό απολεσθέντων ζώων.
Η δεύτερη απάντηση αφορά στην ερώτηση του κ. Γκόκα για τις καταστροφές των αγριόχοιρων σε καλλιέργειες, αλλά και στα αρδευτικά δίκτυα, με την οποία είχε τονίσει ότι ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων δημιουργεί πολλά και σοβαρά προβλήματα στους αγρότες, και όχι μόνο, και είναι ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα περιορισμού τους. Επίσης σημείωσε ότι έχουν καταγραφεί πολλά τροχαία ατυχήματα, ακόμα και σε πεδινές περιοχές, από την εμφάνιση των αγριόχοιρων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα και οι ίδιοι οι πολίτες.
Κατά την απάντηση του κ. Υφυπουργού, αναφέρεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, οι επιθέσεις από αγριόχοιρους σε καλλιέργειες δεν καλύπτονται, παρά μόνο όταν βρίσκονται σε περιοχές όπου προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR. Επίσης αναφέρει ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει γενικά στην αναμόρφωση του γεωργοασφαλιστικού συστήματος, χωρίς συγκεκριμένη αναφορά στο πρόβλημα από τους αγριόχοιρους.
Και στις δύο απαντήσεις του ο κ. Υφυπουργός αναφέρει ότι το Υπουργείο γνωρίζει το πρόβλημα και βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την λήψη των κατάλληλων μέτρων, με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.
Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία απάντηση.
Δεν αρκούν οι καταγραφές
Από την πλευρά του, ο κ. Γκόκας, μετά τις απαντήσεις αυτές δηλώνει: “Η καταγραφή του προβλήματος και η αναφορά στην υπάρχουσα Νομοθεσία, από την πλευρά της Κυβέρνησης, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Στύλιου, δεν αρκεί. Αυτά είναι γνωστά. Όπως και τα προβλήματα που προκύπτουν για τους κτηνοτρόφους της Άρτας από τις επιθέσεις των λύκων και τη γραφειοκρατία κατά τη διαδικασία ελέγχου και καταβολής των ανεπαρκών αποζημιώσεων. Επίσης είναι γνωστές, λόγω της αύξησης του πληθυσμού των αγριόχοιρων, οι μεγάλες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες, στα κτήματα και στους κήπους, στην ΠΕ Άρτας, χωρίς πρόβλεψη αποζημίωσης στις περισσότερες περιπτώσεις… Οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν ικανοποιούν… Οι παραγωγοί, οι κτηνοτρόφοι και οι πολίτες της Άρτας γενικότερα, ζητούν άμεσες λύσεις για τα προβλήματα αυτά. Η Κυβέρνηση καλείται να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την πρόληψη αυτών των ζημιών, απωλειών ζώων και καταστροφών στις καλλιέργειες, και να μεριμνήσει για την εφαρμογή τους, με τα κατάλληλα μέσα και το απαιτούμενο προσωπικό, αλλά και να αποζημιώνει ικανοποιητικά όλους όσους πλήττονται στις περιπτώσεις αυτές.”