Τι προκύπτει από ερωτήσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Άρτας για το ΥΗΕ Αυλακίου

Κυκεώνας Απαντήσεων Από 6 υπουργεία

Χρήστος Γκόκας: κανένας δε δικαιούται να υποδείξει στους κατοίκους της Κοιλάδας του Αχελώου, που θα ζήσουν

«Επαναλαμβάνω ότι κανένας Παράγοντας, είτε είναι υπηρεσιακός, είτε είναι κρατικός, είτε είναι πολιτικός παράγοντας, δε δικαιούται και δεν μπορεί να ορίσει ή να υποδείξει στους κατοίκους και τους πολίτες της Κοιλάδας του Αχελώου, να ζήσουν καλύτερα μακριά από τον τόπο τους», επισημαίνει ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας, σε συνέχεια της παρουσίας του και της Ομιλίας του στην Εκδήλωση για την ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου και της Προστασίας της Κοιλάδας του Αχελώου.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Άρτας με αφορμή το ζήτημα της κατασκευής του Υδροηλεκτρικού Έργου (ΥΗΕ) Αυλακίου, ισχύος 83,6 MW, που –όπως σημειώνει- έχει άμεσες επιπτώσεις στην ανάδειξη, την προοπτική και την Ανάπτυξη της ευρύτερης αυτής περιοχής, ενημερώνει για τις μέχρι τώρα απαντήσεις, σε σχετική Ερώτηση που υπέβαλε, σε έξι (6) Υπουργεία, όσον αφορά στην πορεία αδειοδοτήσεων για το εν λόγω έργο.
Από τις απαντήσεις που έλαβε, προκύπτουν αντικρουόμενα δεδομένα, αφού αναδεικνύεται πως κάθε Υπουργείο έχει τις δικές του κατευθύνσεις για τα ίδια πράγματα, ενώ πολλές φορές ανάμεσα σε υπηρεσίες των ίδιων υπουργείων, υπάρχουν διαφορετικές γραμμές.

Οι απαντήσεις
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επεσήμανε τη δεδομένη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών φορέων, στην κατασκευή και λειτουργία αυτού του έργου, αλλά τόνιζε και τις αρνητικές επιπτώσεις του ΥΗΕ Αυλακίου και τη θέση του ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η άποψη και η θέληση της τοπικής κοινωνίας.
Πιο συγκεκριμένα, από τις μέχρι τώρα απαντήσεις των Υπουργείων, στα οποία απευθύνθηκε ο κ. Γκόκας, προκύπτουν τα παρακάτω:
*Από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκα, δόθηκε απάντηση, με την οποία, ο κ. Υπουργός παραθέτει συνημμένα έγγραφα από αρμόδιες Υπηρεσίας, που παρουσιάζουν το στάδιο στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή το έργο.
-Η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής αναφέρει ότι το εν λόγω έργο είναι στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και συγκεκριμένα η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πρόκειται να διαβιβαστεί στα αρμόδια Περιφερειακά Συμβούλια για γνωμοδοτήσεις, οι οποίες πλέον είναι γνωστές.

-Ο Προϊστάμενος, κ. Αντωνόπουλος, της Διεύθυνσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εναλλακτικών Καυσίμων, κ. Αντωνόπουλος, με Έγγραφο, υπογραμμίζει ότι η χώρα μας έχει υποχρέωση μέχρι το 2030 να καλύψει τις ανάγκες της σε κατανάλωση ενέργειας κατά 35% από ΑΠΕκαι για το ΥΗΕ Αυλακίου παραπέμπει στα προβλεπόμενα για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και στην άδεια παραγωγής ενέργειας που έχει δοθεί με την υπ’ αριθμ . ΥΠΑΝ/Δ6/Φ20.031/3340/28-09-2001 Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, η οποία είναι γνωστή.
*Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής, της Γεν Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δόθηκε απάντηση, που αφορά σε θετική Γνωμοδότηση σχετικά με την κατασκευή του Υδροηλεκτικού Φράγματος Αυλακίου, αφού όπως τονίζεται σχετικά, η υλοποίηση του έργου δεν θα επιφέρει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην αγροτική δραστηριότητα της περιοχής, ενώ η απώλεια των γεωργικών εκτάσεων και οι συνέπειες για τον πρωτογενή τομέα θα είναι πολύ μικρές.

-Αντίθετα, από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Άρτας, δόθηκε Αρνητική Γνωμοδότηση αφού όπως επισημαίνεται, το έργο θα υλοποιηθεί σε περιοχή NATURA, εντός του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων – Κοιλάδας – Αχελώου Μετεώρων Αγράφων, η κατασκευή του θα επιφέρει δε, κλιματολογικές αλλαγές με σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα και στη ζωή των κατοίκων.
-Ενώ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δόθηκε η υπ’αριθμ. Πρωτ 40/11830/15-02-2022 Απάντηση που υπογράφει ο Υφυπουργός , κ. Γ Στύλιος, στην οποία αναφέρεται “ότι τα διαλαμβανόμενα της εν λόγω Ερώτησης εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων”.

*Από το Υπουργείο Τουρισμού, δόθηκε Έγγραφο της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Τομέα Τουρισμού , σύμφωνα με το οποίο έχουν προταθεί προς συμπερίληψη στο Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου 2021- 2027 παρεμβάσεις για την αξιοποίηση περιοχών ιδιαίτερου τουριστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος με δράσεις αξιοποίησης της φυσικής κληρονομιάς των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
*Σε απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναφέρεται ότι η Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας έχουν καταγράψει τα Μνημεία της περιοχής της Κοιλάδας του Αχελώου και έχουν αποστείλει σχετικά στοιχεία και απόψεις , προκειμένου η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του εν θέματι έργου να εισαχθεί προς συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων για την κατά το νόμο γνωμοδότηση
Τέλος, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Πρωτ 11535/4-2-2022 Απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων , το Υπουργείο δηλώνει αναρμόδιο για τα διαλαμβανόμενα στη σχετική Ερώτηση .
Εκκρεμεί η Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών.