Ανακοινώσεις Σκρέκα για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Σεπτέμβριο
Στα ύψη και οι επιδοτήσεις
Στο 90% της αύξησης για το αγροτικό ρεύμα
Τι ισχύει για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε το ύψος των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο. Όπως δήλωσε, για αυτό τον μήνα η κυβέρνηση θα διαθέσει 1,9 δισ. ευρώ, για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Το συνολικό ποσό το οποίο θα διατεθεί από τον κρατικό κορβανά θα φθάσει το 1,9 δισ. ευρώ, απορροφώντας σχεδόν το σύνολο του κόστους της εκτίναξης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, που έρχεται ως συνέπεια της ενεργειακής κρίσης.
Οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον μήνα Σεπτέμβριο θα αφορούν περίπου έξι εκατομμύρια οικιακές παροχές και 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων. Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Αφορά σε περίπου έξι εκατομμύρια οικιακές παροχές.
Συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο απορροφάται το 94% της αύξησης στα νοικοκυριά με την επιδότηση να φθάνει τα 639 ευρώ/MWh. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ ανέρχεται στα 677 ευρώ τον Σεπτέμβριο, απορροφώντας σχεδόν το 100% της αύξησης.
Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο ανέρχεται στα 748 εκατ. ευρώ.
Επιδότηση σε μη Οικιακά Τιμολόγια
Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής η επιδότηση ορίζεται για τον Σεπτέμβριο στα 604 ευρώ/MWh, απορροφώντας το 89% της αύξησης.
Το μέτρο αυτό αφορά σε 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία κ.λπ., και υπολογίζεται στα 401 εκατ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο.
Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ > 35kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh.
Για το Αγροτικό Τιμολόγιο η επιδότηση προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh απορροφώντας το 90% της αύξησης.
«Η απλή ανάγνωση των αριθμών καταδεικνύει την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση, η οποία εξαντλεί κάθε οικονομική δυνατότητα, προκειμένου να συγκρατήσει το ενεργειακό κόστος και να προστατεύσει το εισόδημα των πολιτών, απέναντι σε μια πρωτοφανή σε μέγεθος και άγνωστη σε διάρκεια ενεργειακή κρίση που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη.
Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτή την πολιτική θωράκισης των καταναλωτών, η οποία καθίσταται δυνατή χάρη στη συνετή και αποτελεσματική οικονομική πολιτική που ακολουθούμε και τον μηχανισμό στήριξης των πολιτών που έχουμε θέσει σε λειτουργία» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας που έκανε και τις σχετικές ανακοινώσεις.
Χωρίς αποτέλεσμα
Στoν τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ONline», με τους δημοσιογράφους Νίκο Ανδρίτσο και Χρύσα Τσίχλη, μίλησε για τα θέματα της επικαιρότητας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας Κ. Σκρέκα, ο Δ. Μάντζος έκανε λόγο για υπερεξάρτηση της χώρας μας από το φυσικό αέριο και αναφέρθηκε σε ευθύνες των τελευταίων κυβερνήσεων που οδήγησαν τη χώρα χωρίς πυξίδα στη διεθνή ενεργειακή «τρικυμία».
Τόνισε πως η Κυβέρνηση: «Επιδοτεί και ξαναεπιδοτεί χωρίς αποτέλεσμα, με δυσθεώρητα ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό, που είναι εφάμιλλα του ποσοστού του ΑΕΠ που δίνεται για την υγεία και την παιδεία. Έτσι όπως πάει η Κυβέρνηση με τις επιδοτήσεις -1,9 δισεκ. μόνο για το Σεπτέμβριο- φοβόμαστε ότι τον χειμώνα -που η κατανάλωση θα είναι πολύ ψηλά γιατί το μήνυμα είναι «καταναλώστε για να επιδοτηθείτε» δεν θα έχει άλλο ο κρατικός προϋπολογισμός να δώσει σε επιδοτήσεις. Η λύση την οποία το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει εδώ και μήνες είναι το πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Όσο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επέμεναν στο πλαφόν στη χονδρική, εμείς τι λέγαμε; Να έρθει η Κυβέρνηση με ένα εθνικό μέτρο, που περιλαμβάνεται στην εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να καλέσει τις εταιρείες ενέργειας να πάρουν μέρος σε βάρος αυτής της κρίσης. Ώστε, με διαφάνεια και ασφάλεια να γνωρίζει κάθε καταναλωτής πόσο θα πληρώσει και πόσο θα επωμιστεί ως μερίδιο αυτής της μεγάλης διεθνούς κρίσης».