Ο Δήμαρχος Αρταίων μιλά στην ΗΧΩ για την μελέτη και τον Άραχθο

Τα τέσσερα σενάρια οριοθέτησης

Ποια πρόταση θεωρείται η καλύτερη και η επικρατέστερη

Με την ολοκλήρωση όλων των έργων, θα μιλάμε για μια άλλη Άρτα, δηλώνει ο Χρήστος Τσιρογιάννης

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που αναμένεται να ξεμπλοκάρουν την ανάπτυξη της πόλης μας και μια από τις σημαντικότερες διεκδικήσεις μας… αλλά χρειάζεται ένωση δυνάμεων και πολιτική βούληση για την υλοποίηση ενός τέτοιου οραματικού έργου. Μετά τις οριστικές μελέτες θα εντάξουμε στην επόμενη προγραμματική περίοδο τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και τα έργα διευθέτησης του Αράχθου, καθώς επίσης και έργα γεφυρώσεων, αναπλάσεων, αναψυχής, ψυχαγωγίας και αθλητισμού σε όλη την περιοχή κατά μήκος του ποταμού. Όλα αυτά θα συντελέσουν στο να μιλάμε για μια άλλη Άρτα» τονίζεται σε συνέντευξη του Δημάρχου Αρταίων Χρ.Τσιρογιάννη στην ΗΧΩ Άρτας, και στον Νίκο Στάμο για την μελέτη της οριοθέτησης και αντιπλημμυρικής θωράκιση της Άρτας καθώς και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος ποταμός μέχρι τον Αμβρακικό Κόλπο.
Ο Δήμαρχος Αρταίων μιλά για τα τέσσερα σενάρια διευθέτησης καθώς και για ποιο εκείνος θεωρεί το καλύτερο, ενώ σημειώνει ότι οι οριστικές μελέτες θα είναι έτοιμες το 2023.

ΕΡΩΤ: Θα μου επιτρέψετε κ. Δήμαρχε να ξεκινήσω την κουβέντα μας από την πρώτη καλή είδηση την «Αισιοδοξία σας» όπως χαρακτηριστικά αναφέρατε μετά την επίσκεψη σας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, για την επίσπευση των έργων της οριοθέτησης του ποταμού Αράχθου. Μιλήστε μας σχετικά για αυτή σας την επίσκεψη και τι κερδίσατε μέσα από αυτή.
ΑΠ: Αρχικά θα ήθελα να ξεκινήσω με ένα μικρό ιστορικό. Το θέμα της Οριοθέτησης, της Αντιπλημμυρικής προστασίας του Αράχθου και της αξιοποίησης της παρόχθιας περιοχής της Άρτας αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί τη βασικότερη διεκδίκηση της Δημοτικής μας Αρχής, καθώς η περιοχή μας για ολόκληρες δεκαετίες στερούνταν αντιπλημμυρικής θωράκισης και αναπτυξιακής προοπτικής.
Όταν, οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή μας το Φεβρουάριο του 2015, ως Δημοτική Αρχή ζητήσαμε την άμεση χρηματοδότηση της μελέτης του έργου, αλλά και την επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαδικασιών στο θέμα της Οριοθέτησης, της διευθέτησης της κοίτης και της αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης της Άρτας.
Η μελέτη προϋπολογισμού 4 εκ. ευρώ εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στις 29 Δεκεμβρίου 2015 και δημοπρατήθηκε στις 7 Ιουλίου 2016 από την αρμόδια Διεύθυνση Δ7 του Υπουργείου Υποδομών με ανάδοχο 10μελές μελετητικό σχήμα.
Ο Δήμος Αρταίων όλο το προηγούμενο διάστημα παρακολουθούσε από πολύ κοντά το εν λόγω θέμα, έχοντας καλή συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών, δίνοντας το «παρών» σε όλες τις συνεδριάσεις (στις 29 Αυγούστου 2017, στις 16 Ιανουαρίου 2018, στις 24 Απριλίου, στις 15 Μαΐου, στις 12 Ιουνίου και στις 6 Ιουλίου 2018), στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, όπου με τις παρεμβάσεις του ο Δήμος ζητούσε, να ολοκληρωθούν όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα οι δικαστικές διαδικασίες, ώστε να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε ως Δημοτική Αρχή θέσαμε στην πρώτη θέση της ατζέντας μας την ολοκλήρωση της μελέτης οριοθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού Αράχθου, έτσι ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί όλη η παρόχθια περιοχή στον Άραχθο και φυσικά η Άρτα να αλλάξει μορφή. Υστέρα από συνεχείς επισκέψεις, προσπάθειες μας, εκδόθηκε το με αριθμ: πρωτοκόλλου: ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/74633/5071/18-7-2022 έγγραφο διαβίβασης της μελέτης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ειδικότερα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου της Αντιπλημμυρικής Προστασίας της Άρτας και της θωράκισης της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος, έως τον Αμβρακικό Κόλπο.

ΕΡΩΤ: Όπως ήδη ανακοινώσατε, αποστείλατε τη μελέτη σε φορείς της περιοχής προκειμένου να καταθέσουν απόψεις, θέσεις και προτάσεις.
ΑΠ: Ναι πράγματι αποστείλαμε τη μελέτη και ζητήσαμε τη μέγιστη διαβούλευση, ενώ είναι και αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου μας (www.arta.gr), προς το ΤΕΕ Άρτας και Ηπείρου, προς το ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Άρτας, προς το Δικηγορικό Σύλλογο, την Κτηματική Υπηρεσία του Νομού, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτή Άρτας Γιώργο Στύλιο, την Όλγα Γεροβασίλη (βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ), τον Χρήστο Γκόκα (βουλευτή ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ) στους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, προς την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Διεύθυνση Προγραμματισμού του Δήμου, κι ακόμα προς: την Διεύθυνση Πολεοδομίας και Χωροταξίας, και τον πρόεδρο της Κοινότητας Αρταίων. Θα ήταν ευχής έργο να μην υπάρξουν άλλες ενστάσεις και καθυστερήσεις διότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την σπουδαιότητα του έργου, ενός έργου που αρμόδιο για την υλοποίηση του είναι το Υπουργείο Υποδομών και με την ολοκλήρωση όλων των έργων, θα μιλάμε για μια άλλη Άρτα. Η εικόνα της πόλης μας θα είναι εντελώς διαφορετική. Ακόμη πιο σύγχρονη, πιο τουριστική, πιο ανεπτυγμένη και βέβαια αξιοποιώντας στο 100% τον Άραχθο ποταμό.

ΕΡΩΤ: Ένα αναγκαίο έργο όσο ποτέ άλλοτε εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής, αλλά ένα έργο το οποίο ανήκει και στο όραμα σας. Σωστά;
ΑΠ: Ακριβώς! ένα έργο με σκοπό την διασφάλιση της αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής μας, για την οποία σήμανε συναγερμός ιδιαίτερα τον Φεβρουάριο του 2015 όταν από τα ορμητικά νερά του Αράχθου δοκιμάστηκαν οι αντοχές του ιστορικού Γεφυριού, ενώ συνεχείς και επαναλαμβανόμενες είναι οι πλημμύρες στην πεδιάδα εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού. Το μέγεθος της καταστροφής ήταν μεγάλο, σε σπίτια, περιουσίες και δημοτικές εγκαταστάσεις και αυτό που ζητήσαμε από την πρώτη κιόλας μέρα, και διεκδικούμε έως και σήμερα μιας και βρισκόμαστε στα δικαστήρια με την ΔΕΗ, είναι οι αποζημιώσεις των ανθρώπων που έχασαν σε μια μέρα τις περιουσίες τους. Ως εκ τούτου επειδή ζούμε σε εποχές της κλιματικής αλλαγής κανένας δεν μπορεί πλέον να κοιμάται ήσυχος από τέτοια φαινόμενα, για το λόγο αυτό είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η κατασκευή αυτού του έργου και πρέπει να γίνει σε όλους μας κατανοητό.
Με την κατασκευή του θωρακίζεται ταυτόχρονα η πόλη που βρίσκεται συνεχώς στο κόκκινο και κινδυνεύει ανά πάσα ώρα και στιγμή.

ΕΡΩΤ: Ποια τα τέσσερα σενάρια, που εξέτασε και παρουσιάζει το μελετητικό γραφείο;
ΑΠ: Στη μελέτη αναφέρεται ότι στην υφιστάμενη κοίτη του ποταμού Αράχθου (ενισχύοντας τα αναχώματά της με τοιχία και ζαρζανέτ) μπορούν να περάσουν 2.000 κυβικά νερού το δευτερόλεπτο, μια παροχή την οποία αντέχει και το Ιστορικό μας Γεφύρι. Όμως για περίοδο επαναφοράς 100 ετών και πλημμυρική παροχή 3.400 κυβικά μετρά ανά δευτερόλεπτο που μελετάται, θα πρέπει να εξεταστούν τα σενάρια των προτεινόμενων έργων στα οποία θα διοχετευτούν τα επιπλέον 1.400 κυβικά νερού το δευτερόλεπτο.
Τα εναλλακτικά σενάρια προτεινομένων έργων για αυτά τα 1.400 κυβικά ανά δευτερόλεπτο είναι τα εξής τέσσερα:
*Εναλλακτική Λύση Α – ∆ίδυµη σήραγγα
Κατασκευή δίδυμης σήραγγας, η οποία ως διπλή θα περνάει τα 1.400 κυβικά νερού ανά δευτερόλεπτο υπόγεια από τον λόφο Περάνθης, που θα εκβάλλουν στο ύψος του Αράχθου, λίγο πριν τη Μονάδα του Βιολογικού Καθαρισμού της πόλης και μετά την υπό κατασκευή γέφυρα που θα ενώνει Άρτα και Κεραμάτες.
*Εναλλακτική Λύση Β – Ανοιχτή διώρυγα
Ανοιχτή διώρυγα για την εκτροπή των 1.400 κυβικών που θα ξεκινά από το ύψος μεταξύ φράγματος Ιμαρέτ και λίγο πριν την Ελεούσα και θα καταλήγει σύμφωνα με το πρώτο σενάριο.
*Εναλλακτική Λύση Γ – Κλειστή διώρυγα
Στη λύση αυτή προβλέπεται εκτροπή παροχής 1.400 m3 /s µε κλειστή διώρυγα από την ∆υτική όχθη του Αράχθου στην περιοχή βόρεια της Ελεούσας, µε υπερχείλιση.
*Εναλλακτική Λύση Δ – Κατασκευή μονής σήραγγας και ανοιχτής διώρυγας
Κατασκευή μιας μονής σήραγγας, παροχής 700 m3 /s που θα περνάει στο ύψος του ρέματος Μπούση και στη συνέχεια υπόγεια από το λόφο Περάνθης, ενώ θα καταλήγει λίγο πιο πάνω από τη Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού και λίγο μετά την υπό κατασκευή γέφυρα Άρτας – Κεραματών. Ταυτόχρονα κατασκευή μιας ανοιχτής διώρυγας παροχής 700 m3 /s που θα μοιράζονται τα κυβικά παροχέτευσης. Μέσω της μελέτης η ανοιχτή διώρυγα προβλέπεται να ξεκινά μεταξύ φράγματος Ιμαρέτ και λίγο πριν την Ελεούσα με κατάληξη στο ύψος της Μονάδας Βιολογικού επί της κοίτης του Αράχθου.

ΕΡΩΤ: Πότε οι οριστικές μελέτες; και τι ακολουθεί;
ΑΠ: Όσο για τη μελέτη που τέθηκε σε διαβούλευση πρέπει να σημειώσω ότι δεν είναι η οριστική. Ακολουθούν λοιπόν η περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων, οι οριστικές μελέτες, τα τεύχη δημοπράτησης, η χρηματοδότηση και η υλοποίηση του έργου. Υπολογίζουμε ότι οι οριστικές μελέτες θα είναι έτοιμες το 2023. Το επόμενο βήμα, μετά την ολοκλήρωση των οριστικών μελετών, είναι η χρηματοδότηση (μέσω νέου ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, ΠΔΕ κλπ), των αντιπλημμυρικών και αναπτυξιακών έργων στην παραποτάμια περιοχή του Αράχθου. Στόχος του Δήμου Αρταίων, είναι να πραγματοποιηθούν έργα γεφυρώσεων, αναπλάσεων, αναψυχής, ψυχαγωγίας και αθλητισμού σε όλη την περιοχή κατά μήκος του ποταμού.

ΕΡΩΤ: Τι θέλετε να πετύχετε με το έργο αυτό θα αλλάξει η Άρτα, θεωρείτε ότι είναι από τα μεγαλύτερα έργα που « τρέχει» η Δημοτική σας αρχή αν και είναι έργο των Υπουργείων;
ΑΠ: Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που αναμένεται να ξεμπλοκάρουν την ανάπτυξη της πόλης μας και μια από τις σημαντικότερες διεκδικήσεις μας, ακόμη και εάν πρόκειται για έργο του Υπουργείου το οποίο και θα ωφελήσει όλη την περιοχή της Άρτας και πραγματικά ευχαριστώ για την συμβολή τους και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, τους βουλευτές της Άρτας, την Περιφέρεια Ηπείρου, τους Φορείς και τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου και του Δήμου Αρταίων, αλλά χρειάζεται ένωση δυνάμεων και πολιτική βούληση για την υλοποίηση ενός τέτοιου οραματικού έργου. Μετά τις οριστικές μελέτες θα εντάξουμε στην επόμενη προγραμματική περίοδο τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και τα έργα διευθέτησης του Αράχθου, καθώς επίσης και έργα γεφυρώσεων, αναπλάσεων, αναψυχής, ψυχαγωγίας και αθλητισμού σε όλη την περιοχή κατά μήκος του ποταμού. Όλα αυτά θα συντελέσουν στο να μιλάμε για μια άλλη Άρτα και κάπως έτσι οραματιζόμαστε την Άρτα μας.

ΕΡΩΤ: Τέλος θα ήθελα την γνώμη σας ποια από τα τέσσερα σενάρια πιστεύεται ότι είναι το καλύτερο και ότι θα επικρατήσει;
ΑΠ: Θεωρώ πως το πρώτο σενάριο με την κατασκευή της δίδυµης σήραγγας που θα περνά δίπλα από το Κολυμβητήριο και το στρατόπεδο Παπακώστα και από εκεί στο Λόφο Περάνθης και θα εκβάλλει στο ύψος του Αράχθου, λίγο πριν τη Μονάδα του Βιολογικού Καθαρισμού είναι το καλύτερο, διότι και ασφαλές είναι για τους δημότες μας και διασφαλίζεται η αντιπλημμυρική προστασία της πόλης μας, αλλά όμως έχει και αναπτυξιακή προοπτική διότι θα μπορούμε να «ακουμπήσουμε» στο ποτάμι και δεν θα το βλέπουμε από μακριά, όπως τώρα. Δηλαδή θέλουμε το ποτάμι να μπει στην καθημερινότητά μας και να αποτελέσει και μοχλό τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης για την περιοχή μας.