Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής Ν. Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας, στην Ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας, για τη θεσμοθέτηση της παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας, τόνισε κατ’ αρχάς ότι σε μια σύγχρονη κοινωνία, οι θεσμοί και οι δομές, που υποστηρίζουν τον αγώνα και την προσπάθεια, όσων ενηλίκων και ανηλίκων αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες, και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους, αλλά και των οικογενειών τους που είναι δίπλα τους, πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα, και να εντάσσονται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Και σημείωσε ότι για να προχωρήσει το θεσμοθετούμενο πλαίσιο και για να έχει αποτελέσματα για όλους τους πολίτες , με ισότιμη πρόσβαση, πρέπει να ενταχθεί μέσα σε ένα ισχυρό Δημόσιο Σύστημα Υγείας, που θα καλύπτει και την ελληνική περιφέρεια.
Ωστόσο, όπως τόνισε, Κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει τη λογική της μεθοδευμένης απαξίωσης του ΕΣΥ, να αναβαθμίσει και να ενισχύσει τη λειτουργία του.
Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι οι αντιλήψεις της Κυβέρνησης της ΝΔ για τη δημόσια υγεία φάνηκαν στο πρόσφατο Νομοσχέδιο, όπου αντί να αντιληφθεί την αξία και τη σημασία ενός Δημόσιου Συστήματος Υγείας, όπως αναδείχθηκε με την εμπειρία της πανδημίας, επέλεξε την αποδυνάμωση της Δημόσιας Υγείας και της Δωρεάν Περίθαλψης.
Και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νοσοκομείο Άρτας αναφέροντας ότι δεν έχει εγκριθεί νέο οργανόγραμμα, έχει 30 κενές οργανικές θέσεις από το υπάρχον οργανόγραμμα, με πολλές επικείμενες συνταξιοδοτήσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού και παραμένει χωρίς Ιατροδικαστή.
Επί πλέον, επεσήμανε ότι στο Νομοσχέδιο υπάρχουν και άλλες διατάξεις, παρ’ ότι πέρασαν 3 χρόνια, για παρατάσεις μέτρων, που αφορούν στη διαχείριση της πανδημίας. Όμως μαζί μ’ αυτά παρατείνεται και το καθεστώς των απευθείας αναθέσεων, προμηθειών υλικών, υπηρεσιών κ.λπ. Δεν διασφαλίζεται έτσι ούτε η διαφάνεια, ούτε το Δημόσιο Συμφέρον.