Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Η δημοκρατία παραμένει ζήτημα μόνιμου αγώνα. Οφείλουμε να τη θωρακίσουμε»

«Το πολιτειακό ζήτημα έχει κριθεί ανεπιστρεπτί στην Ελλάδα από το 1974», τόνισε μιλώντας στο OPEN, στην εκπομπή «ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ» με το Δημήτρη Καμπουράκη και τον Παναγιώτη Στάθη, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης, και συνέχισε υπενθυμίζοντας τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι εκριζώθηκε ένα καρκίνωμα από την Ελλάδα. «Μπορούν να το πουν αυτό οι βουλευτές της ΝΔ σήμερα;» αναρωτήθηκε συμπληρώνοντας πώς «εκείνοι που πήγαν σήμερα στην κηδεία, μάλλον δε μπορούν».
Αναφορικά με την κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι η παρουσία των πολιτικών προσώπων στις κηδείες φέρει έναν πολιτικό συμβολισμό.

«Είτε ότι τιμά το θεσμό της βασιλείας, είτε ότι τιμά το ίδιο το πρόσωπο. Δε γίνεται σήμερα, εν έτη 2023, να ξεπλένουμε την βασιλεία και τις πολιτικές της επιλογές». Υπενθύμισε το ρόλο του έκπτωτου βασιλιά στην πολιτική ιστορία της χώρας, με τα Ιουλιανά, την αποστασία και στο τέλος τη Χούντα των Συνταγματαρχών. Συνέχισε τονίζοντας τη σιωπηρή νομιμοποίηση της χούντας από το παλάτι και φυσικά τη μη έγκαιρη αναγνώριση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του 1974 από την τέως βασιλική οικογένεια. «Δεν πιστεύω ότι ο θεσμός της βασιλείας μεγάλωσε την Ελλαδα. Ας μην ξεχνάμε ούτε τον εθνικό διχασμό, ούτε την ευθύνη για την εθνική συντριβή στη μικρασιατική καταστροφή».
Στην ερώτηση του κ. Στάθη, για το αν ήταν σωστή η επιλογή της κυβέρνησης σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής της κηδείας, ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως είναι λογικό κάποιος που έζησε όλη του τη ζωή δημοσία δαπάνη, να ταφεί ως ιδιώτης.
Κλείνοντας, ο κ. Χριστοδουλάκης προσπάθησε να υπερκεράσει την τοξική αντιπαράθεση εξηγώντας πως «όσοι λένε ότι η δημοκρατία δεν κινδυνεύει από μια κηδεία, έχουν δίκιο. Όχι όμως ότι δεν παύει να είναι ζήτημα μόνιμου αγώνα. Και το αντιμετωπίζουμε σε όσα ζούμε καθημερινά. Διότι είτε πρόκειται για τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, είτε αφορά τη διαχείριση της ΕΥΠ και την υπόθεση των υποκλοπών, υπήρχαν και υπάρχουν και σήμερα σοβαρά ζητήματα αντιθεσμικής λειτουργίας. Η προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να γράφει οτιδήποτε και να μην μαθαίνει ο ελληνικός λαός την αλήθεια. Αυτό είναι το σημερινό πρόβλημα της δημοκρατίας και οφείλουμε να τη θωρακίσουμε».