« ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 4/2, ΜΕ ΛΙΓΟ ΣΑΛΙΟ, ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΩΡΟ ΤΗ ΖΩΗ»
Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών & Φίλων Άρτας «Επιστήθιοι Φίλοι» και ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Άρτας, με αφορμή και τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα καρκίνου, σας περιμένουμε το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 9:30-12:30 το πρωί στην Σκουφά 79 (χώρος πρώην ΣΕΣ), στην Άρτα, να εγγραφούμε εθελοντές δότες μυελού των οστών, να χαρίσουμε ζωή δίνοντας λίγο από το σάλιο μας ! Η δράση μας είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Αγγελικής Ζάμπα.
Σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφουν για το ΔΣ του Συλλόγου Καρκινοπαθών & Φίλων Άρτας «Επιστήθιοι Φίλοι» η Πρόεδρος Αγγελική Τσιρογιάννη και για το ΔΣ του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Άρτας η Πρόεδρος Μάρω Νάκα αναφέρονται τα εξής:
«Εάν είσαι από 18 ετών μέχρι 40 και υγιής άρπαξε την ευκαιρία να κάνεις δώρο τη ζωή!
Δίνοντας λίγο σάλιο, ο καθένας μας, μπορεί να γίνει υποψήφιος δότης μυελού των οστών. Με αυτή την αλτρουϊστική πράξη, μας δίνεται η δυνατότητα να σώσουμε τη ζωή ενός συνανθρώπου μας που υποφέρει από κάποια απειλητική για τη ζωή νόσο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο μυελός των οστών του ατόμου που τον έχει ανάγκη, να έχει την ίδια «ιστική ταυτότητα» με αυτή του υποψηφίου δότη, δηλαδή να υπάρχει ιστοσυμβατότητα. Αυτό το γεγονός, αποδίδει μεγαλύτερη αξία στην εθελοντική πράξη, καθώς όσο περισσότεροι υποψήφιοι δότες υπάρχουν, τόσο αυξάνουν και οι πιθανότητες να βρεθεί συμβατός δότης, γι’ αυτούς που το έχουν ανάγκη.
Ο μυελός των οστών, βρίσκεται στα πλατιά οστά του σώματος, όπως είναι η λεκάνη και όχι στον νωτιαίο μυελό όπως πολλοί νομίζουν λανθασμένα.
Πρόκειται για το «εργοστάσιο» παραγωγής αίματος του οργανισμού, από όπου αρχέγονα κύτταρα ωριμάζουν και μετατρέπονται σε αιμοπετάλια, λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια. Σε ορισμένους συνανθρώπους μας, ο μυελός των οστών δεν μπορεί να παράγει φυσιολογικά κύτταρα, λόγω καρκινογένεσης (λευχαιμία), ανεπάρκειας (απλασία μυελού των οστών), καταστροφής του μυελού των οστών (ακτινοβολία, φάρμακα), ή λόγω κληρονομικών νοσημάτων. Τα άτομα αυτά, εκ των οποίων μεγάλο ποσοστό αντιστοιχεί σε παιδιά, στην απουσία ιστοσυμβατού δότη μυελού των οστών, είναι καταδικασμένα στην πλειοψηφία τους σε θάνατο.
Η διαδικασία για την εγγραφή στο Μητρώο Εθελοντών Μυελού των Οστών είναι πολύ απλή. Έπειτα από γραπτή συγκατάθεση και λήψη προσωπικών στοιχείων, λαμβάνεται δείγμα σάλιου από τον υποψήφιο δότη, το οποίο ταυτοποιείται και καταχωρείται στην Εθνική και Παγκόσμια Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Σε περίπτωση που προκύψει ιστοσυμβατότητα με κάποιο από τους ασθενείς, τότε ο εθελοντής δότης ενημερώνεται και ερωτάται εάν επιθυμεί να προχωρήσει σε συλλογή του μοσχεύματος. Έπειτα, ακολουθείται διαδικασία κατά την οποία λαμβάνεται με εντελώς ανώδυνο τρόπο το μόσχευμα από το δότη, για αντικατάσταση του μυελού των οστών του ασθενούς.
Οι δύο διαθέσιμοι τρόποι για τη λήψη του μοσχεύματος από το δότη, είναι στις περισσότερες περιπτώσεις η μέθοδος της αφαίρεση αίματος με φλεβοκέντηση (είναι σαν να δίνεις αίμα) ενώ για βρέφη και πολύ μικρά παιδιά μερικές φορές προτιμάται η μέθοδος της παρακέντησης του οστού κάτω από γενική αναισθησία (δε διαρκεί πάνω από μια ώρα). Τονίζεται ότι καμιά από τις παραπάνω μεθόδους δεν είναι επικίνδυνη ούτε δημιουργεί προβλήματα στον δότη και καθόλη τη διαδικασία, τηρείται το απόρρητο και διαφυλάσσεται η ανωνυμία, τόσο του δότη όσο και του δέκτη.
Εάν είσαι από 18 ετών μέχρι 40 και υγιής άρπαξε την ευκαιρία να κάνεις δώρο τη ζωή!
Στην Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων πληθυσμού υπάρχουν μόνο 160.000 εθελοντές δότες, αριθμός που θεωρείται εξαιρετικά μικρός σε σχέση με άλλες χώρες. Οι ομοεθνείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να «ταιριάζουν» λόγω «κοινών γονιδίων» γι’ αυτό και οφείλουμε να «μεγαλώσουμε» την Εθνική μας Δεξαμενή Εθελοντών Μυελού των Οστών. Ας γίνουμε εμείς οι ήρωες κάποιων συνανθρώπων μας χαρίζοντας το πολυτιμότερο δώρο: ΖΩΗ!».