Τίποτε δεν πάει καλά με τους εσπεριδοπαραγωγούς στην Άρτα

Μας… εγκατέλειψε και ο παγετός!!!

Εναποθέτουν ελπίδες για ενισχύσεις de minimis στις Κλημεντίνες

Ανάστατοι οι κτηνοτρόφοι με το μποϊκοτάζ του ΙΝΚΑ στα γαλακτοκομικά

Μια ακόμη δύσκολη χρονιά, αντιμετωπίζουν οι εσπεριδοπαραγωγοί της Άρτας με τους παραγωγούς μανταρινιών, και κυρίως της ποικιλίας Κλημεντίνη, να βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ ανησυχίες υπάρχουν και για τους παραγωγούς πορτοκαλιών.
Ακόμη και ο παγετός, που άλλες χρονιές δυσκόλευε την ζωή των παραγωγών της Άρτας, φέτος που ακόμη κι αυτός θα ήταν μια κάποια λύση, φαίνεται να μην του κάνει το χατίρι, αφού ο καιρός είναι Μαρτιάτικος.
Όπως είναι γνωστό σε όλους, οι τιμές, για όσα μανταρίνια διοχετεύθηκαν στην αγορά, δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής τους, το οποίο έχει υπερδιπλασιαστεί, ενώ οι έντονες βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου και μετά με τις υψηλές θερμοκρασίες, ανέπτυξαν ασθένειες και κατέστρεψαν την παραγωγή, στις Κλημεντίνες.
Όλοι πλέον αναγνωρίζουν πως για τους παραγωγούς μανταρινιών η ζημιά είναι μεγάλη η κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος είναι κάτι παραπάνω απο αναγκαία, καθώς από τον ΕΛΓΑ δεν πρόκειται να αποζημιωθούν.

Τα μάτια πλέον των αγροτών της Άρτας είναι στραμμένα στον Υφυπουργό Ανάπτυξης και βουλευτή Άρτας Γιώργο Στύλιο, από τον οποίο αναμένουν να αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες, ώστε να στηριχθεί το εισόδημα της Τοπικής Οικονομίας, να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα των παραγωγών μανταρινιών, αλλά και γενικότερα των εσπεριδοειδών και να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για την κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος των παραγωγών μανταρινιών μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, όπως το De Minimis.
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με απόφαση που αναρτήθηκε στη διαύγεια στις 7 Φεβρουαρίου ενισχύονται οι παραγωγοί της Θεσπρωτίας με περίπου 186.000 ευρώ μέσω de minimis και όπως αναφέρουν πληροφορίες από τη Θεσπρωτία, αλλά και το ΥπΑΑΤ, τα 185.703 ευρώ που εγκρίθηκαν αφορούν παραγωγούς που θα ενισχυθούν λόγω κορονοϊού και οι οποίοι δεν είχαν λάβει την έκτακτη ενίσχυση των 70 ευρώ.
Οι συγκεκριμένοι παραγωγοί είχαν δηλώσει στο ΟΣΔΕ ότι καλλιεργούν μανταρίνι, αλλά όχι την ποικιλία (Κλημεντίνη). Τώρα, με τη νέα απόφαση του ΥπΑΑΤ, θα πληρωθούν όλοι οι παραγωγοί.

Με βάση αυτό εντείνονται οι πιέσεις από όλες τις πλευρές για στήριξη στους παραγωγούς Κλημεντίνης όλης της χώρας, που φέτος είχαν μεγάλη απώλεια εισοδήματος και αδιάθετη παραγωγή σε πολλές περιπτώσεις, μέσω ενός ακόμα πακέτου de minimis. Σύμφωνα με δημοσιεύματα (ΑγροΤύπος) για ένα πακέτο de minimis λόγω των απωλειών στο εισόδημά τους φέτος φωνάζουν, παραγωγοί από περιοχές όπως η Άρτα, η Αιτωλοακαρνανία, η Λακωνία κ.λπ. με τις πληροφορίες να θέλουν το ΥπΑΑΤ ήδη να συλλέγει στοιχεία ανά παραγωγή, ακόμα και με τις ποσότητες που εξήχθησαν, ώστε να αποφασίσει, αν και ποιές περιοχές θα ενισχύσει, με τους παραγωγούς της Άρτας να θεωρούν ως δεδομένη την στήριξή τους καθώς η ποικιλία μανταρινιών Κλημεντίνη παραμένει κατά μεγάλο ποσοστό ασυγκόμιστη, λόγω υπερωρίμανσης, ασθενειών και ελλείψεως ζήτησης..

Καραμπόλες
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, τα προβλήματα στις Κλημεντίνες δημιούργησαν προβλήματα και στις άλλες ποικιλίες μανταρινιών καθώς η παύση της συγκομιδής στις Κλημεντίνες μείωσε τις ποσότητες μανταρινιών στην αγορά με αποτέλεσμα τα Νόβα να πιάσουν υψηλές τιμές. Για να «φρενάρουν» τις τιμές στα Νόβα και να αυξήσουν τις ποσότητες μανταρινιών στην αγορά ξεκίνησαν να συγκομίζουν νωρίτερα τα Ορτανίκ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην έχουν προλάβει να αποκτήσουν την σωστή περιεκτικότητα των σακχάρων (Brix) και να είναι ξινά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα στην εμπορία τους.

Αντιδράσεις κτηνοτρόφων στο μποϊκοτάζ
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κτηνοτρόφων στο μποϊκοτάζ που ανακοίνωσε η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ) στα τυροκομικά, γαλακτοκομικά, γάλατα και γιαούρτια καθώς η απόφαση αυτή θα φέρει την μείωση της ζήτησης και θα είναι η αφορμή για μείωση των τιμών παραγωγού στο γάλα, ενώ την ίδια στιγμή το κόστος παραμένει σε υψηλά επίπεδα και κάνει μη βιώσιμες τις εκτροφές.
Ο κ. Στέργιος Κύρτσος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «εκφράζουμε την μεγάλη αγανάκτησή και δυσαρέσκεια μας σχετικά με την ανακοίνωση του ΙΝΚΑ για το μποϊκοτάζ στα προϊόντα γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων ανεξαρτήτου προέλευσης ελληνικών και εισαγόμενων. Μεγαλύτερη έκπληξη μας προκαλεί το γεγονός της άκαιρης και αργοπορημένης αυτής κίνησης.

Σε τι αποσκοπεί άραγε; Γιατί δεν προχωρήσατε σε μποϊκοτάζ άλλων αγαθών ευρείας κατανάλωσης όπως τα καύσιμα και το ρεύμα και πολλά άλλα που οι τιμές έχουν υπερδιπλασιαστεί. Πραγματοποιήσατε ποτέ κάποιον έλεγχο στα εισαγόμενα προϊόντα που έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά και αντιθέτως κτυπάτε τον πρωτογενή τομέα (κτηνοτροφία) που αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας μετά τον τουρισμό και συνεισφέρει τα μέγιστα στο ΑΕΠ της χώρας, συμπαρασύρει σε τόσους άλλους κλάδους, όπως έμποροι, γαλακτοβιομηχανίες, τυροκομεία κ.α. Μήπως αυτή η κίνηση υποκινείται από κάπου και σκοπό έχει να πλήξει το ήδη καταρρακωμένο εισόδημα του Έλληνα κτηνοτρόφου που δίνει συνεχή αγώνα επιβίωσης, με βροχές, χιόνια, παγωνιές, επί 365 ημέρες τον χρόνο».