Είχε σπάσει το προστατευτικό ανάχωμα του ποταμού Λούρου
Τις αποζημιώσεις από τη ζημιά ύψους 300 χιλιάδων ευρώ, περιμένουν οι αλιείς του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Ανέζας «ΤΣΟΥΚΑΛΙΟ – ΡΟΔΙΑ», όταν κατέρρευσε το προστατευτικό ανάχωμα του ποταμού Λούρου και εν συνεχεία το ανάχωμα που χωρίζει τη λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό, με τον Αμβρακικό κόλπο.
Αποτέλεσμα να διαφύγουν στον κόλπο, διάφορα αλιεύματα, όπως τσιπούρες, χέλια, κέφαλοι, λαυράκια, γλώσσες, που η αξία τους υπερβαίνει τις 300 χιλιάδες ευρώ.
Άμεσα το ΔΣ του Συνεταιρισμού κινήθηκε προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να γνωματεύσουν για την καταστροφική πλημμύρα στο Λούρο, ώστε να ζητήσουν στη συνέχεια να αποζημιωθούν, καθώς είναι άνθρωποι του μεροκάματου και τα ψάρια που διέφυγαν ήταν το μελλοντικό τους εισόδημα.
Πράγματι, τόσο το Τμήμα Αλιείας της ΠΕ Άρτας, όσο και ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού κόλπου, πιστοποίησαν τις ζημιές που υπέστησαν οι εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού.
Στη συνέχεια το ΔΣ του Συνεταιρισμού απευθύνθηκε προς την ΠΕ Άρτας ζητώντας να υπάρξουν οι ανάλογες αποζημιώσεις. Η ΠΕ Άρτας, απάντησε πως η Περιφέρεια δεν έχει δυνατότητα αποζημιώσεων και σημείωσε πως έχει προωθήσει το αίτημα στο αρμόδιο υπουργείο (Αγροτικής Ανάπτυξης).
Από τότε όμως μέχρι σήμερα και παρότι το ΔΣ του Συνεταιρισμού με παραστάσεις και με αιτήματα προς τους βουλευτές Άρτας, αλλά και προς το αρμόδιο Υπουργείο, δεν έχει βρει την ανάλογη ανταπόκριση.
Η ενημέρωση
Η επιστολή του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Ανέζας, προς την ΠΕ Άρτας (10-1-2022) ανέφερε τα εξής:
«Σας γνωρίζουμε ότι μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Δεκεμβρίου 2021 το προστατευτικό ανάχωμα του ποταμού «ΛΟΥΡΟΥ» έσπασε σε τέσσερα (4) σημεία προκαλώντας σωρεία προβλημάτων στη λιμνοθάλασσα
«ΤΣΟΥΚΑΛΙΟ-ΡΟΔΙΑ».
Η στάθμη της λιμνοθάλασσας ανέβηκε σε τέτοιο ύψος που υπερπήδησε τα πλέγματα των ιχθυοσυλληπτικών εγκαταστάσεων καθώς και το προστατευτικό ανάχωμα που χωρίζει τον Αμβρακικό κόλπο με την λιμνοθάλασσα.
Η ζημιά που πάθαμε υπολογίζουμε ότι ανέρχεται σε :
1. Διαφυγή 27.000 τεμαχίων τσιπούρας που γινόταν εντατική εκτροφή στην τάφρο διαχείμανσης «ΖΟΡΚΟ» αξίας περίπου 135.000 Ευρώ
2.Διαφυγή χελιών καθότι όταν έγινε η καταστροφή είναι η περίοδος που το χέλι μεταναστεύει, αξίας περίπου 65.000 Ευρώ
3.Διάφορα αλιεύματα, κέφαλοι, λαυράκια, τσιπούρες, γλώσσες, αξίας περίπου 100.000 Ευρώ
Η επιστολή απεστάλη, πέραν του ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΡΤΑΣ κ. ΨΑΘΑ, στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΠΑΣ,
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Γ. ΣΤΥΛΙΟ, προς το Υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, τους βουλευτές ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, ΧΡΗΣΤΟ ΓΚΟΓΚΑ, ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΙΙΡΕΒΕΖΑΣ.
Η απάντηση
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας στην απάντησή του (13-1-2022) ανέφερε:
Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου, σας ενημερώνουμε ότι η ΠΕ Άρτας / Περιφέρεια Ηπείρου δε μπορεί να ενισχύσει χρηµατικά τον Συνεταιρισµό σας καθώς αυτό απαγορεύεται από τις διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία της Υπηρεσίας.
Η ΠΕ Άρτας / Περιφέρεια Ηπείρου έχει γνώση των ζηµιών που έχουν συµβεί εξαιτίας των πληµµυρών του Δεκεμβρίου 2021 και αντιλαμβάνεται την αγωνία σας, τόσο για την αποκατάσταση των ζηµιών όσο και για την μελλοντική βιωσιµότητα του Συνεταιρισµού.
Θα προωθήσουµε άµεσα το αίτηµά σας προς το αρµόδιο Υπουργείο και θα είµαστε αρωγοί, σύµφωνα µε τις δυνατότητές µας, σε κάθε προσπάθεια που θα αναληφθεί για την αποκατάσταση των ζηµιών και την άρση των συνεπειών από τα έντονα καιρικά φαινόµενα και τις πληµµύρες που σηµειώθηκαν στην περιοχή µας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΑΘΑΣ
Η αυτοψία
Να σημειωθεί πως από την ΠΕ Άρτας, είχε διαβιβασθεί και η αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Αλιευτικού Συνεταιρισμού.
Όπως σημειώνεται στην από 14-12-2021 έκθεση αυτοψίας που συνέταξαν υπάλληλοι της υπηρεσίας του Τµήµατος Αλιείας της ΠΕ Άρτας στην Λιµνοθάλασσα Τσουκαλιό καταγράφηκαν τα εξής:
1) Ο δρόµος -Ανάχωµα σε αρκετά σηµεία του είχε κατακλειστεί από νερά έτσι ώστε να µην υπάρχει η
δυνατότητα του οπτικού διαχωρισµού της θάλασσας, του δρόµου-ανάχωµα και της λιµνοθάλασσας
2) Σε αρκετά σηµεία το ανάχωµα ήταν κατεστραµµένο από την πλευρά της λιµνοθάλασσας
3) Η έδρα του συνεταιρισµού είχε κατακλειστεί από τα νερά που προέρχονταν από τη λιµνοθάλασσα,
έτσι ώστε και εδώ να µην υπάρχει η δυνατότητα να οριοθετηθούν ακριβώς η λιµνοθάλασσα, το
υπόστεγο της έδρας , ο αύλειος χώρος της έδρας και της θάλασσας.
4) Στις ιχθυοσυλληπτικές εγκαταστάσεις του ιχθυοτροφείου όλες οι «πόρτες» ήταν ανοιχτές και το
νερό ορµητικά έφευγε στη θάλασσα.
5) Η ιχθυοσυλληπτική εγκατάσταση -το παραδοσιακό καλαµένιο διβάρι ΕΥΤΥΧΙΑ- καταστράφηκε
ολοσχερώς.
6) Η ιχθυοσυλληπτική εγκατάσταση- παραδοσιακό καλαµένιο διβάρι ΚΡΥΟΝΤΗΡΗ- καταστράφηκε και
δεν υπήρχε η δυνατότητα της πρόσβασης στον οικίσκο -φυλάκιο του διβαριού.
Ενημέρωση από Φορέα Διαχείρησης
Να σημειωθεί πως και ο Φορέας Διαχείρησης Αμβρακικού, δια του αρμόδιοι υπαλλήλου, ενημερώνει τόσο την ΠΕ Άρτας, όσο και την ΠΕ Πρέβεζας, σχετικά με τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν περιοχές του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού.
Στη σχετική ενημέρωση αναφέρονται τα εξής:
«Μετά από τις επανειλημμένες οχλήσεις αρκετών αλιευτικών συνεταιρισμών που μισθώνουν τις λιμνοθάλασσες της ΠΕ Άρτας και Πρέβεζας, ως Δημόσια ιχθυοτροφεία, εκ μέρους του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού κόλπου – Λευκάδας (ΦΔΑΛ) , θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα:
1. Τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος 2021) καταγράφηκαν ιδιαίτερα σημαντικές βροχοπτώσεις, ακόμα και για τα κλιματολογικά δεδομένα της Ηπείρου, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση εκτεταμένων πλημμυρικών φαινομένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών του Αστεροσκοπείου Αθηνών για τη λεκάνη απορροής του ποταμού Λούρου (μετεωρολογικός στη θέση Τερόβου) και για τη λεκάνη απορροής του ποταμού Αράχθου (μετεωρολογικός; στη θέση Πράμαντα) το συνολικό ύψος βροχοπτώσεων
ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ, αφού για την περίπτωση του Λούρου ήταν ίσο με το σύνολο των υπόλοιπων 11 μηνών του έτους και για τον Άραχθο ήταν το ήμισυ.
2. Ιδιαίτερα για την περιοχή του Λούρου η ραγδαιότητα των βροχοπτώσεων ήταν τόσο έντονη (το συνολικό ύψος υετού έπεσε σε διάστημα 6 ημερών, από 9 έως 11 και από 26 έως 28 Δεκεμβρίου) ώστε να μπορούν δικαιολογημένο να χαρακτηριστούν ως ακραία καιρικά φαινόμενα.
3. Οι παροχές δε του ποταμού Λούρου ήταν τόσο μεγάλες, ώστε ούτε τα προστατευτικά αναχώματα αλλά ούτε η εκτεταμένη περιοχή πλημμυρών (μεταξύ των οικισμών Νέας Κερασούντος, Πέτρας, Στεφάνης και Λούρου) κατάφεραν να ανασχέσουν τη ροή των ορμητικών νερών και να δημιουργήσουν σωρεία προβλημάτων:
α) πλημμύρισαν αρκετές χιλιάδες στρέμματα αγροτικής και βοσκήσιμης γης περιφερειακά της οριοθετημένης ζώνης πλημμυρών
β) έσπασε σε τουλάχιστον δυο (2) σημεία το προστατευτικό ανάχωμα της Πέτρας δημιουργώντας σωρεία προβλημάτων στις κατάντι περιοχές
γ) κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς το παραδοσιακό καλαμένιο ιβάρι «Ευτυχία»
δ) η άνοδος της στάθμης του νερού σε αρκετά σημεία ήταν τόσο µμεγάλη Π.χ. στην Έδρα του Συνεταιρισμού στο Τσουκαλιό ώστε ο διαχωρισμός; της λιμνοθάλασσας; με τον Αμβρακικό κόλπου ουσιαστικά να μην υφίσταται και
ε) στην απέλπιδα προσπάθεια να κατέβει το συντομότερο δυνατόν η στάθμη του νερού, οι συνεταιριστές σήκωσαν πολλά αλουμινένια πλέγματα των Ιχθυοσυλληπτικών εγκαταστάσεων, διευκολύνοντας μεν την
εκτόνωση του φαινομένου, χάνοντας όμως ταυτόχρονα τους ιχθυοπληθυσμούς που ήταν εγκλωβισμένοι.
Με δεδομένο ότι:
1. παρόμοια ακραία καιρικά φαινόμενα στην. εποχή της κλιματικής κρίσης που διανύουμε, θα κάνουν ολοένα και συχνότερα την εμφάνισή τους
2.το αποτύπωμα των πρόσφατων έντονων καιρικών φαινομένων Θα έχει πιθανότατα εκτός από τις προαναφερθείσες και άλλες μακροχρόνιες συνέπειες
3.στις ετήσιες και τριετείς εκθέσεις αξιολόγησης των λιμνοθαλασσών θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και οι περιβαλλοντικές – κλιματικές συνθήκες.
Παρακαλούμε πολύ για τις δικές σας; ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας προκειμένου να θεραπευθούν κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και κυρίως να σχεδιαστούν δράσεις και έργα (π.χ. πρόταση για τις λιμνοθάλασσες στο ΕΠ Αλιεία και Θάλασσα) αποτροπής παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας προκειμένου να σας συνδράμουμε με όποιον τρόπο κρίνεται σκόπιμο.