Τα «ΑΤΙΜΑ» Φέρνουν διαμάχες
Ενώ ανοίγουν νέες αγορές για τα ακτινίδια, απλήρωτοι πολλοί παραγωγοί της Άρτας
Προσφεύγουν στα δικαστήρια για τα χρωστούμενα
Σε «μαυροπίνακα» οι μπαταχτσήδες έμποροι
Εκτός από την καθίζηση των τιμών των ακτινιδίων στην περσινή χρονιά, οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν και τους εμπόρους που πήραν το προϊόν, αλλά δεν έχουν πληρώσει τους ανθρώπους που παράγουν.
Κάποιοι αγοραστές, κρυπτόμενοι πίσω από την αγορά «ΑΤΙΜΩΝ» ακτινιδίων, δηλαδή χωρίς προσυμφωνημένη τιμή, εκδίδουν εκκαθαρίσεις σε εξοργιστικά χαμηλές τιμές (ακούγονται 10 & 12 λεπτά) και άλλοι εξαφανισμένοι, δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα τόσο για την περσινή μικροκαρπία, όσο και για την φετινή ακαρπία, στην αγορά του ακτινιδίου στην Άρτα. Ήδη στα χωριά των ακτινιδιοπαραγωγών, έχουν δημιουργηθεί άτυποι «μαυροπίνακες» όπου εγγράφονται από τους παραγωγούς εκείνοι που δεν πληρώνουν, ή που ρίχνουν τις τιμές με διάφορα κόλπα, ανάμεσα στα οποία είναι και οι εκκαθαρίσεις, από συγκεκριμένο τύπο επιχειρήσεων.
Στη Βραζιλία
Από το άλλο μέρος, υπάρχουν ευοίωνες προοπτικές για το ακτινίδιο, καθώς άλλη μια αγορά «ανοίγει» για το ελληνικό ακτινίδιο, αυτή της Βραζιλίας με πληθυσμό 215 εκατομμύρια κατοίκων, μετά από συντονισμένες προσπάθειες των στελεχών της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, του ΥπΑΑΤ.
Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση με έγγραφό της προς την ελληνική κυβέρνηση καθόρισε τους όρους βάσει των οποίων θα γίνει η εξαγωγή ακτινιδίων στην αγορά τους η δε ελληνική πλευρά αποδέχτηκε τους ως άνω όρους, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της εξαγωγής των ελληνικών ακτινιδίων στην εν λόγω αγορά.
«Καλούνται, λοιπόν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, συνεταιριστικές και ιδιωτικές, όπως φροντίσουν για την ανεύρεση των σχετικών δικτύων εισαγωγής νωπών προϊόντων, έτσι ώστε να γίνει άμεση αξιοποίηση της νέας αγοράς με τη νέα παραγωγική περίοδο ακτινιδίων», τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΘΕΑΣ.
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο γεγονός ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit – Hellas, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «υποβλήθηκε αίτημα της χώρας μας για έγκριση εισαγωγής ακτινιδίων στην αγορά της Βραζιλίας. Ο Εθνικός Οργανισμός Φυτοπροστασίας της Βραζιλίας (DSV), σε συνέχεια διαπραγματεύσεων με την Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ και επίσκεψης ελεγκτών του στην χώρας μας, απέστειλε πρόσφατα επίσημη επιστολή με την οποία καθόρισε τις φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν τα εξαγόμενα από την χώρα μας φορτία ακτινιδίων προς την Βραζιλία. Με την αποδοχή των απαιτήσεων αυτών από την ελληνική πλευρά ολοκληρώθηκε η διαδικασία της πρόσβασης στην αγορά της Βραζιλίας για τα ελληνικά ακτινίδια για την επερχόμενη νέα σεζόν 2023 – 2024. Το άνοιγμα της αγοράς της Βραζιλίας αντιπροσωπεύει άλλο ένα σημαντικό βήμα για τον τομέα των εξαγωγών νωπών οπωροκηπευτικών της χώρας μας»
Εξαγωγική Εταιρεία από Συνεταιρισμούς
Εν τω μεταξύ υπάρχουν και άλλες εξελίξεις καθώς η ΕΘΕΑΣ προχωρεί σε οργανωμένες κινήσεις για τις εξαγωγές. Το φθινόπωρο θα είναι έτοιμη η εταιρεία Ελληνικές Συνεταιριστικές Εξαγωγές Α.Ε. (Cooperative Greek Exports), που θα συσταθεί από τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΘΕΑΣ που είναι ο ιδρυτικός φορέας, θα συμμετάσχουν ο Συνεταιρισμός «Πίνδος», η ΕΑΣ Αργολίδας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βέροιας – Venus Growers, ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, η ΕΑΣ Καβάλας, η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, η ΕΑΣ Αγρινίου, ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, η ΕΒΟΛ, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς – Ζαγορίν και ο Συνεταιρισμός Μαστιχοπαραγωγών Χίου.
Η Ernst & Young έχει αναλάβει να εκπονήσει χρηματοοικονομική μελέτη για τη σύσταση της νέας εταιρείας, το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας θα ανέρχεται στις 500.000 ευρώ. Στόχος της νέας εταιρείας είναι η προώθηση των συνεταιριστικών προϊόντων στο εξωτερικό στα πρότυπα αντίστοιχων συνεταιρισμών του εξωτερικού όπως είναι η ισπανική Anecoop, στην οποία συμμετέχουν 73 συνεταιρισμοί. Παράλληλα η Ernst & Young θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και νομική υποστήριξη.
Στο πλαίσιο υλοποίησης της εν λόγω σύμβασης πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της οργάνωσης με στελέχη της εταιρείας, όπου παρουσιάστηκαν οι ενέργειες, που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και καθορίστηκαν οι βασικοί άξονες της μελέτης.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό η Ernst & Young θα προχωρήσει σε:
– Χαρτογράφηση της διεθνούς αγοράς και στη μελέτη αντίστοιχων εμπορικών εταιρειών που ήδη λειτουργούν σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα σε Ισπανία, Ιταλία, Δανία, Ολλανδία, Η.Π.Α. κ.α.
– Ανάλυση του μοντέλου των εν λόγω εταιρειών.
– Έρευνα σε διεθνείς βάσεις δεδομένων.
– Πραγματοποίηση συνεντεύξεων με επιλεγμένα στελέχη αντίστοιχων εταιρειών.
– Ανάλυση βέλτιστων πρακτικών που μπορούν να εφαρμοστούν στην ελληνική πραγματικότητα.
Οι συμμετοχές
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι μεγάλοι αυτοί συνεταιρισμοί θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας οικονομίες κλίμακος και καλάθι προϊόντων για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στη διεθνή αγορά και τη διείσδυση σε νέες αγορές και αγορές ενδιαφέροντος.
Προβλέπεται δε, εκτός από τα μεγαλύτερα συνεταιριστικά σχήματα, να έχουν δυνατότητα να εισέρχονται μετοχικά στην εν λόγω εταιρεία και μικρότεροι συνεταιρισμοί με υποχρέωση καταβολής από 5.000 έως και 30.000 ευρώ έναντι απόκτησης ποσοστού επί του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ανάλογα με το ποσό που επιθυμεί να διαθέσει έκαστος εξ αυτών. Για όσους από τους μικρότερους συνεταιρισμούς δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν μετοχικά, θα μπορούν να αντισυμβάλλονται με την εταιρεία, υπογράφοντας σχετική σύμβαση από την οποία θα απορρέουν και ρήτρες κατοχύρωσης των συμφερόντων των δύο πλευρών.
Τα προϊόντα
Ενδιαφέρον είναι πως στο καλάθι προϊόντων, περιλαμβάνονται τα ακτινίδια, τα εσπεριδοειδή και η ελιά, πράγμα που ανοίγει κι άλλες ευκαιρίες για τους Αρτινούς παραγωγούς, καθώς αυτά τα τρία προϊόντα κυριαρχούν στον αγροτικό τομέα της περιοχής μας.
Πιο συγκεκριμένα, τα πρώτα προϊόντα που θα ξεκινήσουν να προωθούνται, θα είναι εκείνα που παρουσιάζουν αντοχή κατά τη μεταφορά τους όπως το ακτινίδιο, το ελαιόλαδο, η σταφίδα, το μήλο, τα εσπεριδοειδή, τα κάστανα, η ελιά όπου θα προκύψει κοινό συνεταιριστικό καλάθι.