Στους κορυφαίους προορισμούς και η Πρέβεζα
Σημαντική αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης καταγράφεται εν όψει της κορύφωσης της θερινής τουριστικής περιόδου, η οποία ήδη προμηνύεται αισθητά καλύτερη από το 2022
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η AirDNA (www.airdna.co), με βάση τις κρατήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί μέσω των πλατφορμών Airbnb και VRBO μέχρι και τις αρχές Ιουνίου, η αύξηση της ζήτησης για την περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου, προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει το 42%.
Όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία, κατά τη διάρκεια του 12μήνου που προηγήθηκε (Ιούνιος 2022-Ιούνιος 2023), η ζήτηση με βάση τον αριθμό των διανυκτερεύσεων, αυξήθηκε κατά 48,9% σε σχέση με το προηγούμενο 12μηνο, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Έτσι, φαίνεται πως πολλοί ιδιοκτήτες και επενδυτές ακινήτων τοποθετούνται εκ νέου στην αγορά αυτή. Σε πανελλαδικό επίπεδο, ο αριθμός των αγγελιών διαμορφώνεται σε 105.000, αυξημένος κατά 13% σε σχέση με το 2022.
Ο μεγαλύτερος όγκος αγγελιών εντοπίζεται στην Κρήτη, όπου μέχρι και τις αρχές Ιουνίου, καταγράφονται 26.225 αγγελίες ακινήτων.
Το δεύτερο μεγαλύτερο «πλήθος» καταλυμάτων εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας, με 11.701 αγγελίες. Πρόκειται για αριθμό που ναι μεν έχει αυξηθεί κατά 11,2% σε σχέση με το 2022, ωστόσο εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 13% του αντίστοιχου μεγέθους πριν την πανδημία, το 2019.
Αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων καταγράφουν και οι υπόλοιποι δημοφιλείς προορισμοί της χώρας, όπως η Κέρκυρα (9.772 καταλύματα, 12,9% περισσότερα από πέρσι), ή η Ρόδος (5.158 καταλύματα, 11,2% περισσότερα από πέρσι).
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι περιοχές που σημειώνουν φέτος μεγάλη άνοδο των διαθέσιμων καταλυμάτων. Για παράδειγμα, η περιοχή της Πρέβεζας καταγράφει αύξηση κατά 21,5% από το 2022, αριθμώντας πλέον 620 καταλύματα. Πρόκειται για μια ένδειξη της αυξημένης δημοφιλίας μεταξύ των ξένων επισκεπτών, περιοχών, όπως η Πάργα και τα Σύβοτα.
Σημαντική άνοδο κατά 20,8% σε 2.984 καταλύματα, σημειώνει φέτος και η πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως κι εκείνη του Βόλου, με άνοδο κατά 18,8% σε 1.040 καταλύματα. Αύξηση κατά 18% παρατηρείται και στην Ανατολική Μάνη με 613 καταλύματα διαθέσιμα φέτος.
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι σταδιακά έχει αρχίσει να περιορίζεται η πολύ έντονη εποχικότητα που χαρακτήριζε την ελληνική αγορά, δείγμα της σταδιακής ωρίμανσής της, αλλά και του ότι είναι πλέον σε θέση να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες και στις περιόδους χαμηλής ζήτησης.
Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρείται η αύξηση των διαθέσιμων διανυκτερεύσεων σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία, καθώς έχουν αυξηθεί οι αγγελίες που είναι ενεργές για όλο τον χρόνο.