ΕΔΟΑ: Καταγγέλλει πρόωρη συγκομιδή και παράνομη διακίνηση ακτινιδίων
Την πρόωρη συγκομιδή και παράνομη διακίνηση ακτινιδίων από …επιτήδειους, οι οποίοι ήδη έχει στείλει φορτία στην αγορά της Ολλανδίας και της Ισπανίας, καταγγέλλει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακτινιδίων (ΕΔΟΑ).
Με επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη η ΕΔΟΑ, αναφέρεται στην πρόωρη κοπή (με χαμηλά σάκχαρα) και διακίνηση ακτινιδίων, που έρχονται από τη μια σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Υπενθυμίζεται ότι, πέραν των ακτινιδίων ποικιλιών Hayward και Τσεχελίδη, ακόμη και ως προς τις πρωϊμότερες ποικιλίες – Summer Kiwi, Sorelli και Green light που είναι σε κάθε περίπτωση πολύ περιορισμένες – θα πρέπει για τη συγκομιδή, εμπορία και εξαγωγή τους να πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις: δεν δύναται τα σάκχαρα των προς συγκομιδή καρπών να είναι λιγότερα των 6,2brix και να μην έχουν μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία ποσοστού τουλάχιστον 15%, όπως άλλωστε ορίζει η νομοθεσία.
Η ΕΔΟΑ επισημαίνει δε, ότι η διακίνηση των ακτινιδίων από εμπόρους (ξένους) θα πρέπει να διασφαλίζει την ιχνηλασιμότητά τους, καθώς έχει παρατηρηθεί στην Ευρώπη ακτινίδια ελληνικά να χαρακτηρίζονται ιταλικά, γαλλικά, ισπανικά, για την εξασφάλιση καλύτερων τιμών, με αποτέλεσμα να προκαλείται αναστάτωση στην αγροδιατροφική αλυσίδα. Το εν λόγω φαινόμενο της «πολιτογράφησης» των ακτινιδίων που συνεπάγεται απώλεια της εθνικής τους ταυτότητας, ερευνούν οι Αρχές των κρατών-μελών της ΕΕ που είναι παραγωγοί ακτινιδίων, μετά και από παρέμβαση του ΙΚΟ-Ιnternational Kiwifruit Organisation (IΚΟ), στο οποίο συμμετέχουμε συστηματικά εκπροσωπώντας το ελληνικό ακτινίδιο.
Τα τυποποιημένα μάλιστα ακτινίδια που διακινούνται εντός ή εκτός της χώρας, εκτός από τα νόμιμα παραστατικά, θα πρέπει να αναγράφουν (επάνω στην συσκευασία, δηλαδή στο χαρτοκιβώτιο) όλα τα προαπαιτούμενα από τον νόμο (όνομα συσκευαστηρίου ή παραγωγού, προέλευση, κατηγορία, μέγεθος, είδος-ποικιλία, κ.λ.π.).
Έτσι, με βάση τα παραπάνω, ζητούν και πάλι, όπως κάθε χρόνο, την εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλα τα επίπεδα (συνοδευτικά πιστοποιητικά, οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, ποικιλίες ακτινιδίων, μέσα συσκευασίας, νόμιμα φορολογικά παραστατικά, κλπ) των αρμοδίων Αρχών, στους συνοριακούς σταθμούς, στα λιμάνια και στο εσωτερικό της χώρας (οπωρώνες, τυποποιητήρια- συσκευαστήρια, ψυγεία, εθνικές οδούς, κλπ) και την επιβολή των προβλεπομένων κυρώσεων.
Ιδιαίτερα επιτακτική είναι η ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου – σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) – ιδιαίτερα την επικείμενη περίοδο (Σεπτέμβριος-μέσα Νοεμβρίου), κατά την οποία κάθε χρόνο εμφανίζονται παρόμοια κρούσματα, στους τόπους παραγωγής-τυποποίησης-διακίνησης και κυρίως στους συνοριακούς σταθμούς (με έμφαση σε Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Ευζώνους και Προμαχώνα).
«Μόνο με τον τρόπο αυτό θα καταπολεμηθεί η παράνομη διακίνηση ατυποποίητων ακτινιδίων από εμπόρους γειτονικών κυρίως χωρών, που έχει ως αποτέλεσμα τη δυσφήμιση των ελληνικών προϊόντων και τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ παραβατών και υγιών εξαγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου, ανταγωνισμός που ενισχύεται από τα φαινόμενα φορολογικών παραβάσεων που παρατηρούνται στην ενδοκοινοτική ιδίως διακίνηση οπωροκηπευτικών με απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο. Είναι γνωστό ότι το παραπάνω φαινόμενο έχει ενταθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα λόγω των αλλαγών στην φορολόγηση των αγροτών και μάλιστα σε όλη την γκάμα των οπωροκηπευτικών», τονίζεται.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει η ΕΔΟΑ, στους παραβάτες, παραγωγούς και τυποποιητές-διακινητές-εμπόρους, θα πρέπει να επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις και συγκεκριμένα απόλυτη, χωρίς καμία εξαίρεση ή εναλλακτική κύρωση, καταστροφή προβληματικών παρτίδων με σχετικά πρωτόκολλα και κάλυψη των εξόδων ταφής των ακτινιδίων στις χωματερές από τους υπεύθυνους, δημοσιοποίηση των στοιχείων των παραβατών, πέραν όποιων άλλων κυρώσεων βάσει του Ν. 4235/14 και της ΥΑ 9475/136897/10.10.2018 «Ρυθμίσεις Θεμάτων Εμπορίας και διακίνησης των ακτινιδίων όπως τροποποιημένα ισχύουν σήμερα.
Ζημιές στην Αιτωλοακαρνανία
Εν τω μεταξύ μεγάλες ζημιές σε καλλιεργειες, έφεραν οι χαλαζοπτώσεις και τα μπουρίνια που εκδηλώθηκαν Πέμπτη και Παρασκευή, σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς χτυπήθηκαν καλλιέργειες καλαμποκιού, εσπεριδοειδών (μανταρινιές, πορτοκαλιές), ακτινιδίων αλλά και της επιτραπέζιας ελιάς.
Κλιμάκιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αποτελούμενο από τον Αντιπεριφερειάρχη, Θανάση Μαυρομμάτη, τον προϊστάμενο τμήματος φυτικής και ζωικής παραγωγής, Γιώργο Κοντογιάννη και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Αιτ/νιας, Σάββα Βλάχο επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας (Δοκίμι, Καλύβια, Αγγελοκαστρο, Λυσιμαχία, Κυψέλη, Νεάπολη) που επλήγησαν από τη θεομηνία ενώ ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης σε επιστολές του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ζητάει την άμεση κινητοποίηση του ΕΛΓΑ και των λοιπών αρμόδιων υπηρεσιών για ακριβή καταγραφή των ζημιών και την άμεση αποζημίωση των παραγωγών.
Άμεση ήταν και η αντίδραση της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ που πραγματοποίησε περιοδείες σε πληγείσες περιοχές με επικεφαλής τους Πάνο Σταθελάκη, γραμματέα της ΤΕ και Νίκο Παπαναστάση, βουλευτή του κόμματος στο νομό. Όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ του τοπικού τύπου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με κατοίκους και παραγωγούς, ενώ απαιτήθηκαν, μεταξύ άλλων απ’ την πλευρά του κόμματος προς κάθε αρμόδιο φορέα, άμεσες καταγραφές και αποζημιώσεις στο 100% για τους πληγέντες αγρότες χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Παράλληλα, σημειώθηκε ότι το ΚΚΕ θα «κάνει ό,τι είναι δυνατόν απ’ την πλευρά του, καταθέτοντας και ερώτηση στη Βουλή για τα ζητήματα που προέκυψαν απ’ τις ζημιές».