«Οι σημειώσεις του φαροφύλακα»
Παρουσίαση του βιβλίου του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη
Την Παρασκευή 2 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη, «Οι σημειώσεις του φαροφύλακα».
Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η κοινωνική λειτουργός, Μαρία Μπακέλα και θα μιλήσει ο συγγραφέας Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η σκηνοθέτης – ηθοποιός, Ζωή Μπαρτζώκα.
Η παρουσίαση θα γίνει στην καφετέρια Ocean (Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας) και ώρα 20.30.
Διοργάνωση : Σύλλογος Γυναικών Μενιδίου Ερωδιός.
Άρτα 1928. Ο Ταξιάρχης Κουμπίνος, γεμάτος όνειρα και νιάτα, έρχεται από τη Λέσβο στο λιμάνι της Κόπραινας, για να υπηρετήσει στη θέση του φαροφύλακα, που υπάγεται στη δικαιοδοσία του Πολεμικού Ναυτικού. Ένα λιμάνι που σφύζει από ζωή, αλλά και κρύβει πολλά ένοχα μυστικά… Ο Ταξιάρχης με την ειλικρινή καρδιά του και τον ακέραιο χαρακτήρα του θα έρθει σφόδρα αντιμέτωπος με τα μικροσυμφέροντα της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών παραγόντων που νέμονται τους καρπούς της παρανομίας, χάρη στην αδιαφορία των Αρχών. Η σύγκρουσή του αυτή θα τον φέρει αντιμέτωπο ακόμη και με την άδικη φυλάκισή του για ένα έγκλημα που ουδέποτε διέπραξε.
Όμως, το μεγαλείο της ψυχής της κοπέλας του καφενείου, της Σοφίας, που θα αγαπήσει με την πρώτη ματιά, θα τον σώσει και το δίκαιο θα νικήσει. Μαζί της θα ζήσει έναν μεγάλο έρωτα, μιαν αγάπη που θα του χαρίσει το μεγαλύτερο δώρο της ζωής του, την κόρη του Κατερίνα. Ο Ταξιάρχης, μέχρι το τέλος του βίου του, θα κρατήσει το φως του φάρου αναμμένο, δείχνοντας τον δρόμο σε όσους κινδύνεψαν να χαθούν…
Η νέα νουβέλα του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη με τίτλο Οι σημειώσεις του φαροφύλακα έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο του «Στοχαστή» μαζί με τα άλλα έργα του συγγραφέως, Κάποτε στην Άρτα, Η τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Θεοδωρή, Δημήτριος Πολιορκητής, Η Λιτανεία και Σταθμός Ζωή. Έρχεται, όμως, να προστεθεί και στον κατάλογο των λογοτεχνικών κειμένων που συναντάμε όχι μόνον στη νεοελληνική βιβλιογραφία, αλλά και στην παγκόσμια, και που έχουν ως σημείο αναφοράς το εμβληματικό αρχιτεκτόνημα, που απομονωμένο πάνω σε μια γυμνή λουρίδα γης, με το παρήγορο φως του οδηγεί με ασφάλεια τους ναυτικούς και τα πλοία στη ρότα τους, ενώνοντας τον άνθρωπο με τη ζωή. Ο φάρος, ο φάρος της Κόπραινας πρωταγωνιστεί και εδώ, σε ένα ευχάριστο και γοητευτικό ανάγνωσμα, φορτωμένο με αρώματα εποχής, ηθογραφικά στοιχεία και ζωντανούς χαρακτήρες.
Σαν παλιό αισθηματικό μυθιστόρημα
Γράφει: Ο Φίλιππος Φιλίππου
Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, κάτοικος Μενιδίου Αιτωλοακαρνανίας, ως εκπαιδευτικός υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός στην περιοχή της Άρτας, κάτι που τον έκανε να αγαπήσει την πόλη, όπου συμμετέχει σε πολιτιστικά δρώμενα και συνεργάζεται με τοπικές εφημερίδες. Επομένως, δεν είναι παράξενο που έχει γράψει τη νουβέλα Κάποτε στην Άρτα, καθώς και τα ιστορικά βιβλία-λευκώματα Κόπραινα, ταξίδι στη μνήμη, Μενίδι, τα καλύτερά μας χρόνια, Κόπραινα και ο Φάρος της Κόπραινας . Ακούραστος εραστής της έρευνας, ψάχνει διαρκώς σε αρχεία εφημερίδων και βιβλιοθήκες για να ανακαλύψει χρήσιμα στοιχεία για τη συγγραφή των βιβλίων του.
Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι η νουβέλα Οι σημειώσεις του φαροφύλακα που έχει ως κεντρικό ήρωα τον Ταξιάρχη Κουμπίνο, έναν άνδρα από τη Λέσβο, ο οποίος φτάνει στην Άρτα το 1928 για να αναλάβει τη θέση του φαροφύλακα στο λιμάνι της Κόπραινας. Η Κόπραινα που για τους σύγχρονους Έλληνες –και ίσως και για τους Αρτινούς–, δεν σημαίνει τίποτα, δεν παραπέμπει πουθενά, δημιουργήθηκε από προσχώσεις του ποταμού Αράχθου. Το λιμάνι της μνημονεύεται για πρώτη φορά το 1304, όταν ο Προβηγκιανός ιππότης Ραϋμούνδος και ο Ιωάννης, κόμης της Κεφαλληνίας, έφθασαν εκεί για να πολεμήσουν υπέρ του βασιλιά Καρόλου Β΄ και εναντίον Παλιολογίνας. (Αξίζει να σημειωθεί ότι η Παλαιολογίνα είναι η μεγάλη Δούκισσα της Μόσχας, ανηψιά του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου ΙΑ’ και δεύτερη σύζυγος του Ιβάν Γ’ της Ρωσίας).
Αργότερα, από την Κόπραινα που ήταν το επίνειο της Άρτας, μετέφεραν τα προϊόντα της περιοχής, και το αλάτι από τις αλυκές της, στα μεγάλα ξένα πλοία που αγκυροβολούσαν στον Αμβρακικό κόλπο.
Γύρω στο 1720, την εποχή που η Βενετία βρισκόταν σε ακμή και κυριαρχούσε στη Μεσόγειο, οι άρχοντές της προσπάθησαν να επωφεληθούν από την ανάπτυξη του λιμανιού της Κόπραινας. Ήθελαν να δημιουργήσουν έναν θαλάσσιο δρόμο που θα ξεκινούσε από τη Βενετία, θα συνέχιζε στα Ιόνια Νησιά και μέσω της Κόπραινας θα έλεγχαν και την Άρτα. Έτσι, το 1730 οι Βενετοί όρισαν ως πρόξενό στην Άρτα τον Γεώργιο Κουμάνο. Αλλά και οι Γάλλοι διέκριναν τη σημαντική θέση της Άρτας, οπότε και αυτό ίδρυσαν στην πόλη Γαλλικό Προξενείο.
Η Κόπραινα εξακολουθούσε να λειτουργεί ως λιμάνι υπό την κυριαρχία των Οθωμανών μέχρι το 1881. Μετά την απελευθέρωση της Άρτας, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να βελτιώσει τις εγκατα- στάσεις του λιμανιού, και έκτισε πέτρινα κτίρια , δημιουργώντας το συγκρότημα του Τελωνείου και τις αποθήκες. Εκεί, λειτούργησε και ο φάρος και αργότερα ο αστυνομικός σταθμός. Την περίοδο 1907-1940 το λιμάνι της Κόπραινας έζησε την πιο μεγάλη ακμή του (το 1928 ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποβιβάστηκε εκεί και οι Αρτινοί τον υποδέχτηκαν θερμά). Επιβατηγά πλοία γεμάτα κόσμο ξεκινούσαν το ταξίδι τους για τον Πειραιά μέσω Πρέβεζας και Πάτρας.
Η παρακμή του λιμανιού άρχισε το 1940, όταν βομβαρδίστηκε, ενώ ο αυτοκινητόδρομος που έγινε αργότερα από το Αντίρριο προς την Ήπειρο περιόρισε τις μεταφορές εμπορευμάτων μέσω θαλάσσης, αφού ήταν πιο εύκολες Ελάχιστα πλοία έφτασαν στο λιμάνι, ώσπου το1967 αυτό σταμάτησε τη λειτουργία του και μεταφέρθηκε στην Αμφιλοχία.
Ας επανέλθουμε στον ήρωα της νουβέλας του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη, του Ταξιάρχη, ο οποίος, άνθρωπος έντιμος και ακέραιος, έρχεται αντιμέτωπος με τους ισχυρούς της τοπικής κοινωνίας. Διότι το λιμάνι προσφέρεται για λαθρεμπόριο από το οποίο επωφελούνται άτομα του περιθωρίου και τελωνειακοί υπάλληλοι. Μάλιστα, κάποια στιγμή κατηγορείται για ένα έγκλημα –απόπειρα βιασμού–, και φυλακίζεται, ωστόσο γρήγορα αποδεικνύεται η αθωότητά του.
Η γνωριμία του ήρωα με μια κοπέλα, τη Σοφία, αποτελεί τη μοναδική του διέξοδο προς τη χαρά και ο έρωτάς τους οδηγεί στη λύτρωση και των δύο από την μιζέρια της επαρχιακής πόλης.
Το ευτυχές τέλος της ερωτικής σχέσης του Ταξιάρχη και της Σοφίας παραπέμπει στα αισθηματικά μυθιστορήματα, τα οποία δημοσιεύονταν σε συνέχειες στις ελληνικές εφημερίδες και τα περιοδικά, κυρίως της Αθήνας, στη διάρκεια του εικοστού αιώνα, μέχρι το 1970 περίπου,
και διαβάζονταν μετά μανίας από αναγνώστριες κάθε ηλικίας. Να θυμίσουμε πως Οι σημειώσεις του φαροφύλακα δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στην εφημερίδα Ηχώ της Άρτας το καλοκαίρι του 2018.
Εκδόσεις Στοχαστής, 2019, σελ. 106, τιμή 10 ευρώ