Το ΠΕΤΡΑΔΙ (του πρώην ΤΕΙ) της Άρτας σε ΚΙΝΔΥΝΟ
Φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών αγωνιούν και διαμαρτύρονται
Θα χάσουν τη χρονιά λόγω έλλειψης… καθηγητών!!!
Δεν διδάσκονται 17 από τα 33 μουσικά όργανα ειδίκευσης
Οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου κωφεύουν στα αιτήματά τους
Αποδυναμώνεται και βρίσκεται σε κίνδυνο, το «πετράδι» των πρώην ΤΕΙ της Άρτας, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών καθώς για μια ακόμη φορά, οι αρμόδιοι το οδηγούν σε απαξίωση, για λόγους που δεν είναι ακόμη εξηγήσιμοι.
Οι φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που λειτουργεί στην Άρτα (πρώην Τ.Λ.Π.Μ.) εδώ και λίγες ημέρες πραγματοποίησαν κινητοποίηση και συγκεντρώθηκαν έξω από την πρυτανεία, διεκδικώντας προσλήψεις καθηγητών για να συμπληρωθούν τα τεράστια κενά στο καθηγητικό προσωπικό που έχουν οδηγήσει την σχολή που αποτελούσε το καμάρι της Άρτας, να υπολειτουργεί!!!
Σε ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Νικολίτσας Τρίγκα που καλύπτει τα θέματα Παιδείας για το ethnos.gr, σημειώνεται πως σήμα κινδύνου εκπέμπουν φοιτητές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς δεν έχουν καθηγητές να τους διδάξουν βασικά μαθήματα και όπως λένε κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους και οι τελειόφοιτοι να μην πάρουν τα πτυχία τους.
Η καταγγελία –σύμφωνα με το ρεπορτάζ- γίνεται από τους φοιτητές του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (το οποίο λειτουργεί στην Άρτα) και οι οποίοι δηλώνουν ότι το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί, λόγω περικοπών στη χρηματοδότησή του, με αποτέλεσμα να μην έχουν προσληφθεί καθηγητές και πολλά βασικά μαθήματα να μην πραγματοποιούνται.
Τι ζητούν
Οι φοιτητές του Τμήματος ζητούν έγκριση έκτακτου κονδυλίου στο ύψος των αναγκών της σχολής για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, προσλήψεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού και επίλυση όλων των υλικοτεχνικών προβλημάτων.
«Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το τμήμα δεν είναι πρωτόγνωρη στους σπουδαστές, καθώς το μόνιμο διδακτικό προσωπικό (μόλις 12 καθηγητές) δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες του τμήματος, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο η λειτουργία του να βασίζεται στην πρόσληψη έκτακτου διδακτικού προσωπικού, που πάντα καθυστερεί δραματικά.
Τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, ωστόσο, η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς τίθεται σε κίνδυνο η ολοκλήρωση του έτους και η απόκτηση πτυχίου για πολλούς σπουδαστές», τονίζουν σε ανακοίνωση και υπογραμμίζουν πως «Αντιλαμβανόμαστε ότι βιώνουμε την πλήρη απαξίωση της δημόσιας παιδείας και των Καλλιτεχνικών Σπουδών, στο βωμό της ιδιωτικοποίησής τους. Είναι απαράδεκτο να εισάγονται φοιτητές σε μία δημόσια σχολή, να πληρώνουν ενοίκιο, να αναγκάζονται να παρακολουθούν εξωτερικά μαθήματα, για να καλύψουν τα κενά του κρατικού μηχανισμού, και εν τέλει το μέλλον τους να είναι αβέβαιο».
Οι φοιτητές ζητούν:
– Έγκριση έκτακτου κονδυλίου στο ύψος των αναγκών της σχολής για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2023-24.
– Προσλήψεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού.
– Επίλυση όλων των προβλημάτων των υλικοτεχνικών υποδομών.
Διαχρονικό πρόβλημα
Το ζήτημα με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών δεν είναι σημερινό, αλλά η επίλυση του δεν έχει βρεί διέξοδο από τις Πρυτανικές Αρχές.
Τα σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Άρτας ο τότε βουλευτής ΠΑΣΟΚ Άρτας Χρήστος Γκόκας στις 6 Απριλίου 2023 τα έφερε στη Βουλή καθώς, κατέθεσε Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ν. Κεραμέως.
Όπως τόνιζε πρίν από 6 σχεδόν μήνες ο Χρ. Γκόκας, έντονη ανησυχία, αναστάτωση και ανασφάλεια επικρατεί μεταξύ των φοιτητών του Τμημάτος Μουσικών Σπουδών Άρτας, αφού παρά τις πολύμηνες προσπάθειές τους, τα αιτήματά τους παραμένουν χωρίς να έχουν ικανοποιηθεί. Όπως σημείωνε για τους αποφοίτους του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, δεν επαρκούν οι πενταετείς σπουδές σύμφωνα με το αρ. 99 Ν 4957/2022, για την απόκτηση του επαγγέλματος της διδασκαλίας και παρά τις τελευταίες νομοθετικές τροποποιήσεις, που προβλέπουν για τους ήδη εισαχθέντες στη Σχολή τους έως και το ακαδημαϊκό έτος 2022- 2023 να δύνανται να λάβουν πιστοποίηση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, εφ’ όσον τα Τμήματα ή Σχολές που έχουν εισαχθεί χορηγούσαν την εν λόγω πιστοποίηση κατά τον χρόνο εισαγωγής τους, οι φοιτητές θεωρούν ότι δεν επιλύεται το σοβαρό αυτό πρόβλημα της κατοχύρωσης των παιδαγωγικών τους δικαιωμάτων.
Επί πλέον ο Χρ. Γκόκας τόνιζε ότι ανάμεσα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είναι οι ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλισμό, η υποχρηματοδότηση αλλά και η υποστελέχωση του Τμήματός τους, σε όλες τις δομές του (γραμματεία, βιβλιοθήκη, προσωπικό), ενώ η λειτουργία του τμήματος βασίζεται στην πρόσληψη έκτακτων καθηγητών ενώ ο εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθώς οι συνθήκες στις οποίες βρίσκονται καθιστούν τους χώρους αυτούς ακατάλληλους προς χρήση.
Ο Χρ. Γκόκας τόνιζε επίσης πως το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωάννινων , με έδρα την Άρτα, αποτελεί ένα από τα τρία μουσικά τμήματα της χώρας με οργανοκεντρικό χαρακτήρα, προσφέροντας ειδίκευση σε μεγάλη ποικιλία μουσικών οργάνων και έχοντας αφήσει παρακαταθήκη προσφοράς και έρευνας στη μουσική παράδοση του τόπου, οι δε φοιτητές, και γενικότερα η Πανεπιστημιακή Κοινότητα των Τμημάτων της Άρτας, είναι πλήρως ενταγμένη στον κοινωνικό ιστό της πόλης με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία της Άρτας.
Τα ερωτήματα προς την αρμόδια Υπουργό ήταν:
-Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβείτε για την αποκατάσταση των παιδαγωγικών δικαιωμάτων των φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Άρτας,
-Εάν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η προώθηση κάποιας νομοθετικής ρύθμισης που να επιλύει άμεσα και ουσιαστικά την ανισότητα που έχει προκύψει για τους φοιτητές των Καλλιτεχνικών Σχολών όλης της χώρας, και τέλος,
-Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να εξευρεθούν οι πόροι για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε υποδομές και εξοπλισμό, καθώς και της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Άρτας.
Οι ελλείψεις
Παρά το γεγονός πως όλα ήταν γνωστά, οι εκλογές Μαΐου και Ιουνίου 2023, έβαλαν τα προβλήματα στο περιθώριο και σήμερα επανέρχονται στην επικαιρότητα. Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο τμήμα είναι εξαιρετικά δημοφιλές μεταξύ των νέων που θέλουν να κάνουν τις συγκεκριμένες σπουδές.
Όμως όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές, η έλλειψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού, έχει ως αποτέλεσμα να μη διδάσκονται 17 από τα 33 μουσικά όργανα ειδίκευσης. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ φέτος που απειλεί την ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους και την απόκτηση πτυχίου για πολλούς σπουδαστές. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Φοιτητών του τμήματος το τρέχον ακαδημαϊκό έτος κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί καθώς, έπειτα από την περικοπή των αντίστοιχων κονδυλίων, πολλά βασικά μαθήματα δεν πραγματοποιούνται.
Η λειτουργία
Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την πόλη της Άρτας, δέχεται ετησίως τους περισσότερους εισακτέους, μεταξύ των λοιπών μουσικών τμημάτων της χώρας, ενώ παράλληλα διαθέτει τους λιγότερους μόνιμους καθηγητές. Παρά τα λίγα χρόνια λειτουργίας του ως πανεπιστημιακό τμήμα, είναι ιδιαίτερα ενεργό σε μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Μερικά από αυτά είναι η συμμετοχή του στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών TUNE (Traditional music Undergraduate Network in Europe), η υποδοχή φοιτητών Erasmus και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό από τις ορχήστρες του τμήματος.
Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το τμήμα δεν είναι πρωτόγνωρη στους σπουδαστές, καθώς το μόνιμο διδακτικό προσωπικό (μόλις 12 καθηγητές) δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες του τμήματος, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο η λειτουργία του να βασίζεται στην πρόσληψη έκτακτου διδακτικού προσωπικού, που πάντα καθυστερεί δραματικά. Πιο αναλυτικά, από τα 33 όργανα ειδίκευσης διδάσκονται μόλις 17, ενώ από τα 14 μουσικά σύνολα μόλις τα 7.