Η Όλγα Γεροβασίλη για άσυλο και επιτελικό κράτος
«Και άλλοτε το άσυλο καταργήθηκε χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η προσέγγιση του κ. Μητσοτάκη στο θέμα του ασύλου, σαν πανάκεια στην καταπολέμηση της παραβατικότητας, είναι ξεκάθαρα ιδεοληψία» επισημαίνεται σε συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη στην εφημερίδα «Realnews» και στον δημοσιογράφο Παναγή Γαλιατσάτο. Με αφορμή το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, η κ. Γεροβασίλη σημειώνει πως «Ο κ. Μητσοτάκης δημιουργεί ένα υδροκέφαλο υβρίδιο το οποίο ονομάζει Προεδρία της Κυβέρνησης. Αυτή θα περιλαμβάνει πέντε γενικές γραμματείες και μια ειδική. Αυτές θα στελεχωθούν από 440 άτομα, εκ των οποίων τα 100 θα είναι μετακλητοί. Για να συντονιστεί αυτή η «αυτοκρατορική» δομή, απαιτεί υπουργό και υφυπουργό και με τη δράση της φτάνει να μειώνει το κύρος του ίδιου του υπουργικού συμβουλίου. Μάλλον άλλη αποτελεσματικότητα ενδιαφέρει τον κ. Μητσοτάκη».
Για την «κρυφή ατζέντα» της ΝΔ η κ. Γεροβασίλη σημείωσε: «Η ατζέντα αποκαλύπτεται από την πρώτη κιόλας μέρα. Εκπρόσωποι συγκεκριμένων συμφερόντων καταλαμβάνουν κρίσιμες θέσεις. Πρώην σύμβουλος της Lamda Development για το Ελληνικό τοποθετήθηκε υφυπουργός Περιβάλλοντος. Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ προέρχεται από ιδιωτική εταιρεία υπηρεσιών ασφαλείας, από την οποία αποχώρησε πριν από λίγες μέρες. Ο κ. Μητσοτάκης αντικαθιστά τον θεσμό του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και καταργεί ελεγκτικά σώματα, δημιουργώντας την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Ο ίδιος, μάλιστα, θα τοποθετήσει τον διοικητή, ο οποίος με τη σειρά του θα διορίσει την ιεραρχία της νέας αυτής Αρχής. Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις μας, των καταργούμενων φορέων και πανεπιστημιακών, κάμφθηκε η στάση της σε επιμέρους εξόφθαλμες ρυθμίσεις».
Τέλος για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου: «Η προσέγγιση του κ. Μητσοτάκη στο θέμα του ασύλου, σαν πανάκεια στην καταπολέμηση της παραβατικότητας, είναι ξεκάθαρα ιδεοληψία. Και άλλοτε το άσυλο καταργήθηκε χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Εδώ, βέβαια, για να αντιμετωπίσουν κρούσματα κλοπών στο μετρό, κατεβάζουν ομάδες ένοπλων αστυνομικών με πλήρη εξάρτηση, όπως συμβαίνει σε πόλεις που έχουν υποστεί τρομοκρατικά πλήγματα. Στη μέση της τουριστικής περιόδου αυτές οι πρακτικές δίνουν λανθασμένη εικόνα για την ασφάλεια και καλλιεργούν κύμα φόβου στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας, μιας από τις ασφαλέστερες πόλεις της Ευρώπης».