Εκδήλωση αφιερωμένη στον Ιωάννη Καποδίστρια την Πρέβεζα
Η Επιτροπή Πρέβεζα, Ιστορία-Πολιτισμός-Περιβάλλον και ο Σύλλογος Φίλων της Ιστορίας «ο Χορός του Ζαλόγγου» διοργανώνουν την Δευτέρα 8 Απριλίου και ώρα 20:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρεβέζης ΟΑΣΗ, εκδήλωση αφιερωμένη στον Ιωάννη Καποδίστρια.
Θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Δρ Δημητρίου Γ. Μεταλληνού, Διδάσκων του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα: «Ιωάννης Καποδίστριας: ο μέγιστος των νεοελλήνων».
Ο Δημήτριος Γ. Μεταλληνός γεννήθηκε στην Αθήνα, έζησε στη Γερμανία και περάτωσε την εγκύκλιο παιδεία στο Ν. Ψυχικό (Αθήνα). Πτυχιούχος της Γερμανικής Φιλολογίας και της Θεολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εξειδικεύθηκε στη νεότερη ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία στο «Κέντρο Ελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών» του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης (Η.Π.Α.). Διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Υπηρετεί ως μέλος Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, θεραπεύοντας το γνωστικό αντικείμενο: «Οργάνωση και Τεκμηρίωση Αρχείων». Έχει συγγράψει μονογραφίες, μελέτες και επιστημονικά άρθρα, έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, ενώ παράλληλα εργάζεται ως ερευνητής σε ελληνικά, βρετανικά και γερμανικά αρχεία. Υπηρέτησε ως Διερμηνέας και Μεταφραστής της Γερμανικής και Αγγλικής στον Ελληνικό Στρατό, συμμετέχοντας σε συσκέψεις του ΝΑΤΟ στο εξωτερικό. Από το έτος 1996 δραστηριοποιείται στην ιδιαίτερη πατρίδα του Κέρκυρα. Κατά την περίοδο 1998-2002 υπήρξε δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, υπό τον αείμνηστο Σταύρο Σαββανή, στο Δημοτικό Συμβούλιο του νεοσύστατου Δήμου Φαιάκων. Κατά την περίοδο 2014 – 2019 υπήρξε δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, υπό τη Μερόπη Σπυριδούλα Υδραίου, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κέρκυρας. Κατά την περίοδο 2019-2023, υπηρετεί ως δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.
Στην συνέχεια θα προβληθεί η ταινία «Ιωάννης Καποδίστριας, ο σημαντικότερος Έλληνας της Ρωσικής Αυτοκρατορίας»
Σχετικά με την ταινία:
Βιογραφική ταινία για τον εξαιρετικό πολιτικό και διπλωμάτη του 19ου αιώνα Ιωάννη Καποδίστρια. Επί Αλέξανδρου Α’ έγινε υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και το 1827 εξελέγη πρώτος Κυβερνήτης της ανεξάρτητης Ελλάδος. Η ίδια του η μοίρα, μέχρι τον βίαιο θάνατό του, φέρει τη σφραγίδα της ελληνικής τραγωδίας. Η ταινία βασίζεται σε αρχειακό υλικό, επιστολές και απομνημονεύματα συγχρόνων του Ιωάννη Καποδίστρια.
Ο κόμης Ιωάννης Καποδίστριας, από οικογένεια Ελλήνων αριστοκρατών, υπηρέτησε πιστά τον Αλέξανδρο Α’ για πολλά χρόνια, πραγματοποιώντας μία λαμπρή καριέρα στη δεύτερη πατρίδα του. Όμως το κύριο όνειρο της ζωής του συνδέθηκε με την απελευθέρωση της Ελλάδος, που βρισκόταν κάτω από τον ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για σχεδόν 400 χρόνια. Η ταινία μιλά για τη δράση του Ιωάννη Καποδίστρια ως Ρώσου διπλωμάτη και υπουργού Εξωτερικών, για τον ρόλο του στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, την αφοσιωμένη αγάπη του για τη Ρωξάντρα Στούρτζα και την διαμόρφωση της ανεξάρτητης Ελλάδας
Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στη Ρωσία και την Ελλάδα (Κέρκυρα, Ναύπλιο και Ζάλογγο όπου συμμετείχε το Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Πρεβέζης).
Η ταινία είναι αφιερωμένη στα 190 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδος.
Συντελεστές:
Σενάριο: Ιρίνα Σεμάσκο, Σβετλάνα Μουζιτσένκο
Σκηνοθεσία: Σβετλάνα Μουζιτσένκο
Οπερατέρ: Ρουσλάν Γερασιμένκοφ
Μουσική: Αλεξάνδρος Σοκόλοφ
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Ρομάν Ανισίμοφ
Ενδυματολόγοι: Ελένα Λουκιάνοβα, Μαρίνα Ανανίεβα
Μακιγιάζ: Βαλερία Νικούλινα
Ήχος: Εβγένι Γκοριάνοφ
Μετάφραση Υποτίτλων: Μαρία Χαντζάρα
Παραγωγοί: Ναταλία Ιβάνοβα, Μαρία Ξυνοπούλου
Παραγωγή: “Good Production” με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού
της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Ιγκνάτιεβιτς Σαββίδη
Πρωταγωνιστούν: Ευκλείδης Κιουρτζίδης, Κάζμπεκ Κιμπίζοφ, Ελένα Πολιακόβα, Μαξίμ Βινογκράντοφ, Μαξίμ Νταχνένκο, Άντον Λουμπτσένκο
Διάρκεια: 76΄
Χώρα, Έτος Παραγωγής: Ρωσία, 2018