Διήμερο θεματικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στην Πάτρα

Καχριμάνης: “Η ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα είναι εθνική υπόθεση»

Ολοκληρώθηκε το διήμερο θεματικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στην Πάτρα, με κύριες ενότητες τη Θεσμική Θωράκιση των Περιφερειών και την Αγροτική Ανάπτυξη.
Στο συνέδριο συμμετείχαν Περιφερειάρχες, εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ενώ κεντρικές εισηγήσεις πραγματοποίησαν η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος.
Κεντρική ομιλία πραγματοποίησε στην πρώτη μέρα του συνεδρίου ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, συντόνισε την πρώτη θεματική ενότητα για τη Θεσμική Θωράκιση των Περιφερειών, παρουσιάζοντας ως Πρόεδρος του συνεδρίου και Πρόεδρος της Επιτροπής και Διαφάνειας της ΕΝΠΕ τις θέσεις της Επιτροπής για το θέμα και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης συντόνισε την ενότητα για την Αγροτική Ανάπτυξη, παρουσιάζοντας τις θέσεις της Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας της ΕΝΠΕ.
Σε κάθε ενότητα έγιναν παρεμβάσεις συνέδρων, κατατέθηκαν προτάσεις και ερωτήσεις και πραγματοποιήθηκε διάλογος, ενώ τοποθετήσεις πραγματοποίησαν όλοι οι Περιφερειάρχες.

Αγροτική Ανάπτυξη
Στη θεματική ενότητα για την Αγροτική Ανάπτυξη, ο κ. Καχριμάνης παρουσίασε τις θέσεις της ΕΝΠΕ για την αγροτική οικονομία και τον πρωτογενή τομέα, ενώ αναλύθηκαν διεξοδικά όλα τα ζητήματα που αφορούν στα σύγχρονα και διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, αλλά και στρεβλώσεις που προκύπτουν από οργανωτικές δυσλειτουργίες.

Έγινε εκτενής αναφορά στην πράσινη μετάβαση και επισημάνθηκε η ανάγκη να γίνει σε σταδιακά και σε συνεργασία με τους αγρότες, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν. Επίσης, αναλύθηκαν οι δυνατότητες στήριξης των γεωργών και των κτηνοτρόφων με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αλλά και τα ζητήματα αναδιάρθρωσης της παραγωγικής διαδικασίας και του εκσυγχρονισμού του επαγγέλματος του αγρότη.
Τονίστηκε η ανάγκη μεγαλύτερης προσοχής, προώθησης και προβολής των τοπικών προϊόντων και ετέθη ως πρωταρχικός στόχος όλων η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ο κ. Καχριμάνης επισήμανε μεταξύ άλλων: “Η ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα είναι εθνική υπόθεση. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς όλων των Περιφερειών, γιατί έχουμε καταλάβει πως είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας κι αυτό απαιτεί πρωτοβουλίες κι αποφάσεις. Ήταν ιδιαίτερα θετική η παρουσία και το ουσιαστικό ενδιαφέρον του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου. Εμείς, ως Περιφέρειες, θα είμαστε συμπαραστάτες όπου χρειαστεί, για να αλλάξουν τα πράγματα και να λυθούν χρόνια προβλήματα στον πρωτογενή τομέα”.