Καταγγέλλουν Συνθήκες Λειτουργικής Κατάρρευσης για το Νοσοκομείο Άρτας 55 γιατροί εκπέμπουν SOS…

Επισφαλής η γενική εφημερία χωρίς γιατρό στο Ακτινοδιαγνωστικό

Στο 45% τα οργανικά κενά της ιατρικής υπηρεσίας

Η τραγική υποστελέχωση οδηγεί σε συνθήκες λειτουργικής κατάρρευσης

Με τον πιο δραματικό τρόπο 55 γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας, από όλα τα τμημάτα και τις ειδικοτήτες, επισημαίνουν πως η τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών οδηγεί σε συνθήκες λειτουργικής κατάρρευσης.
Με κοινό υπόμνημα που υπογράφουν εκπέμπουν SOS, καθώς όπως υπογραμμίζουν, «τα οργανικά κενά της ιατρικής υπηρεσίας είναι της τάξης του 45%, δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι στις κλινικές και δεν υπάρχουν και ειδικευόμενοι που δηλώνουν ότι θα έρθουν στο Νοσοκομείο καθώς οι λίστες ειδικότητας είναι κενές. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει πρωτίστως το γεγονός του ότι δεν υπάρχει επαρκής αριθμός ειδικευμένων γιατρών στις κλινικές καθιστώντας μη ελκυστικό το Νοσοκομείο τόσο από την πλευρά των εργασιακών συνθηκών όσο και της εκπαίδευσης των νέων γιατρών».

«Είναι σαφές ότι ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών και η ευθύνη βαραίνει τις Διοικήσεις ΥΠΕ και Νοσοκομείου και σαφώς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου που αγνοούν συστηματικά τα αυτονόητα αιτήματα μας και προσπαθούν με ζήλο να διαλύσουν ότι έμεινε όρθιο από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, τονίζεται στην ανακοίνωση των γιατρών, καθώς «Είναι απαράδεκτο να αγνοούν, η Διοίκηση , η 6η ΥΠΕ, και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τις δραματικές εκκλήσεις μας για άμεση μαζική προκήρυξη θέσεων στις κρίσιμες ειδικότητες. Ενημερώνουμε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν 5 κενές οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού στα ΤΕΠ, οι οποίες δεν έχουν προκηρυχθεί ποτέ. Ζητάμε την άμεση προκήρυξη των οργανικών θέσεων στα ΤΕΠ και την άμεση κάλυψη τους με επικουρικό προσωπικό από γενικούς γιατρούς».

Η ανακοίνωση
Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στις προηγούμενες επισημάνσεις μας σε ότι αφορά στην κρίσιμη κατάσταση του Νοσοκομείου μας λόγω της τραγικής υποστελέχωσης της ιατρικής υπηρεσίας, κατάσταση που διαμορφώνει συνθήκες λειτουργικής κατάρρευσης για το Νοσοκομείο Άρτας.

Όπως έχουμε πει πολλές φορές η γενική εφημερία του Νοσοκομείο χωρίς γιατρό στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα είναι επισφαλής και εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τους ασθενείς όσο και για εμάς τους εργαζόμενους.
Αυτή την στιγμή στο Νοσοκομείο τα οργανικά κενά της ιατρικής υπηρεσίας είναι της τάξης του 45%, δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι στις κλινικές και δεν υπάρχουν και ειδικευόμενοι που δηλώνουν ότι θα έρθουν στο Νοσοκομείο καθώς οι λίστες ειδικότητας είναι κενές. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει πρωτίστως το γεγονός του ότι δεν υπάρχει επαρκής αριθμός ειδικευμένων γιατρών στις κλινικές καθιστώντας μη ελκυστικό το Νοσοκομείο τόσο από την πλευρά των εργασιακών συνθηκών όσο και της εκπαίδευσης των νεών γιατρών. Το κρίσιμο ζήτημα για την παρούσα περίοδο είναι η εφημέρευση και λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής η οποία πλέον από τις επόμενες μέρες δεν θα είναι σε θέση να εφημερεύσει και να δέχεται περιστατικά καθώς θα λειτουργεί μόνο με 4 ειδικευμένους γιατρούς και κανένα ειδικευόμενο. Τέλος λέμε ξανά ότι ένα μεγάλο ποσοστό των κλινικών και των τμημάτων του Νοσοκομείου λειτουργούν αυτή την στιγμή με δύο ή/και τρεις γιατρούς.

Δεν είναι δυνατόν λόγω της δραματικής υποστελέχωσης να υπογράφονται από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου ελλιπή προγράμματα εφημεριών.

Δεν επιτρέπεται να κινδυνεύουν με μείωση οι ενεργείς κλίνες της Μ.Ε.Θ. λόγω της μη προκήρυξης για χρόνια των κενών οργανικών θέσεων γιατρών.

Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργούν με περιφερόμενους, μετακινούμενους παρανόμως γιατρούς στην προσπάθεια τεχνητής κάλυψης των τραγικών ελλείψεων ούτε να καλύπτονται υποτίθεται τα κενά από εξωτερικά ιδιωτικά κέντρα όπως πολλές φορές συμβαίνει με το Ακτινοδιαγνωστικό.

Προσπαθούν με τρικ να κάνουν το άσπρο μαύρο και κλείνουν τα μάτια στα τεράστια κενά και στις συνθήκες εργασιακού κάτεργου που αναγκαζόμαστε γιατροί και προσωπικό να ανταπεξέλθουμε.

Είναι απαράδεκτο να αγνοούν, η Διοίκηση , η 6η ΥΠΕ, και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τις δραματικές εκκλήσεις μας για άμεση μαζική προκήρυξη θέσεων στις κρίσιμες ειδικότητες. Ενημερώνουμε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν 5 κενές οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού στα ΤΕΠ, οι οποίες δεν έχουν προκηρυχθεί ποτέ. Ζητάμε την άμεση προκήρυξη των οργανικών θέσεων στα ΤΕΠ και την άμεση κάλυψη τους με επικουρικό προσωπικό από γενικούς γιατρούς.

Είναι σαφές ότι ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών και η ευθύνη βαραίνει τις Διοικήσεις ΥΠΕ και Νοσοκομείου και σαφώς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου που αγνοούν συστηματικά τα αυτονόητα αιτήματα μας και προσπαθούν με ζήλο να διαλύσουν ότι έμεινε όρθιο από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Ξαναφωνάζουμε για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ζητάμε την προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων της ιατρικής υπηρεσίας και την άμεση κάλυψη με επικουρικούς γιατρούς των κενών στα ΤΕΠ, στην Παθολογική και στο Ακτινοδιαγνωστικό/

Δωρεάν, Δημόσιες, Σύγχρονες Υπηρεσίες Υγείας για όλους.
Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για γιατρούς και προσωπικό.

Οι υπογραφές
Υπογράφουμε οι γιατροί του Νοσοκομείου Άρτας:
1 Σκανδαλιάρης Γεώργιος Διευθυντής Παθολόγος
2 Γαρούφης Μιχαήλ Αγροτικός
3 Γκιόκα Ελένη Διευθύντρια Παιδίατρος
4 Τσιρώνης Γεώργιος Διευθυντής Καρδιολόγος
5 Σαραντάρη Κωνσταντίνα Ειδικευόμενη
6 Μπίζα Ανθη Ειδικευόμενη
7 Παπαμιχαήλ Κωνσταντίνος Διευθυντής Χειρουργός
8 Γιαννακοπούλου Νίκη Αγροτικός
9 Μπαλάσκα Βασιλική Επιμ. Α Χειρουργός
10 Τζουβάνου Ειρήνη – Ελένη Ειδικευόμενη
11 Δόση Αλεξάνδρα Ειδικευόμενη
12 Μπενέκου Ηρώ Ειδικευόμενη
13 Τσιαντής Κωνσταντίνος Διευθυντής Παιδίατρος
14 Οικονόμου Ελένη Επιμ. Α Παιδίατρος
15 Νικολάου Χάρης Ειδικευόμενος
16 Μαντέλλος Γεώργιος Διευθυντής Ορθοπεδικός
17 Ζέρβα Αικατερίνη Ειδικευόμενη
18 Παραλικούδη Δήμητρα Επιμ. Α Χειρουργός
19 Κίτσου Σωτηρία Επιμ. Α Μικροβιολόγος
20 Τσίκου Άλκηστις Επικουρική Επιμ.Β ΩΡΛ
21 Γιακουμή Νεφέλη Ειδικευόμενη
22 Τσιρώνης Ιωάννης Διευθυντής Ουρολόγος
23 Μπαστάνη Στέλλα Διευθύντρια Εντατικολόγος
24 Δημοπουλου Χρυσαυγή Διευθύντρια Αναισθησιολόγος
25 Βάγγος Γεώργιος Επιμ. Α Μαιευτήρας Γυναικολόγος
26 Λυκούδη Αννα Διευθύντρια Μαιευτήρας Γυναικολόγος
27 Τζουμάκας Κωνσταντίνος Διευθυντής Ορθοπεδικός
28 Κονής Κυριάκος Διευθυντής Μαιευτήρας Γυναικολόγος
29 Παππά Χριστιάνα Ειδικευόμενη
30 Τσάκας Πύρρος Διευθυντής Εντατικολόγος
31 Βασιλειάδης Σταύρος Ειδικευόμενος
32 Νέστορα Κωνσταντίνα Επιμ.Α Εντατικολόγος
33 Λυκούρη Αυρα Διευθύντρια Πνευμονολόγος
34 Ξηροποταμου Όλγα Επιμ Α Ακτινολόγος
35 Αρχιμανδρίτη Βιργινία Διευθύντρια Πνευμονολόγος
36 Τάτσης Νικόλαος Επιμ. Β Πνευμονολόγος
37 Κακοχρήστου Μαρία Αγροτικός
38 Νίκα Γεωργία Επιμ. Α Ψυχίατρος
39 Σκαντζού Ελένη Ειδικευόμενη
40 Αποστολάκης Δημήτριος Ειδικευόμενος
41 Παπαχρήστος Ευάγγελος Ειδικευόμενος
42 Τούσινος Θεοδωρος Ειδικευόμενος
43 Φουλίδης Βαλέριος Διευθυντής Καρδιολόγος
44 Ράτσικα Αικατερίνη Ειδικευόμενη
45 Καούρης παναγιώτης Ειδικευόμενος
46 Καστανιουδάκη Πολυνίκη Αγροτικός
47 Γούλας Γεώργιος Αγροτικός
48 Γκαμπένης Αθανάσιος Ειδικευόμενος
49 Γκούβα Χαρίκλεια Διευθύντρια Νεφρολόγος
50 Αθανασίου Ελένη Διευθύντρια Παθολόγος
51 Παύλου Ειρήνη Επιμ.Α Παθόλογος
52 Μπίζα Αλεξάνδρα Ειδικευόμενη
53 Κάτσιου Ηλέκτρα Θεοδώρα Ειδικευόμενη
54 Πριτσιβέλης Νικόλαος Διευθυντής Παθολόγος
55 Ματέρη Ευτυχία Διευθύντρια Παιδίατρος