Παγκόσμια Ολυμπιάδα ΡομποτικήςWRO™ Ανοικτό Πρωτάθλημα Ευρώπης Ιταλία 2024

25-28 Σεπτεμβρίου Προ-ολυμπιακό τουρνουά στην Μπρέσια!

Η διεθνής αυτή εκδήλωση είναι μια ευκαιρία για τα μέλη των 4 ελληνικών ομάδων που θα συμμετάσχουν στο Προ-ολυμπιακό τουρνουά, να ανακαλύψουν νέους πολιτισμούς, να κάνουν φίλους και να γνωρίσουν νέους ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς, φύλα, γλώσσες, θρησκείες, φυλές, πολιτικές κ.λπ. Η Μπρέσια είναι η πόλη της τέχνης της MilleMiglia, ενός από τους πιο διάσημους αγώνες vintage αυτοκινήτων στον κόσμο! Φιλοξενεί επίσης τη μεγαλύτερη ρωμαϊκή αρχαιολογική περιοχή στη Βόρεια Ιταλία και τα μνημειακά ερείπια των Λομβαρδών, που είναι πλέον Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Οι ελληνικές ομάδες συμμετέχουν στην κατηγορία RoboMission, όπου η δημιουργικότητα συναντά την πρόκληση με έναν κανόνα-έκπληξη που αποκαλύπτεται κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού. Μία κατηγορία που βασίζεται σε συγκεκριμένο πρόβλημα και πίστα, με διαφορετικές προκλήσεις για κάθε ηλικιακό επίπεδο. Το φετινό θέμα της κατηγορίας Robo Mission είναι “Σύμμαχοι της Γης”.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας «Σύμμαχοι της Γης» ερευνά τον αντίκτυπο που έχει ο άνθρωπος στη φύση, αλλά και την επίδραση των φυσικών φαινομένων στην ανθρώπινη ζωή. Οι ομάδες, βάσει πάντα της εκάστοτε οδηγίας που θα τους δοθεί, θα πρέπει να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σχετικά με το πώς τα ρομπότ μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο σε αντίξοες συνθήκες, αλλά και πώς μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός τρόπου ζωής πιο φιλικού προς το περιβάλλον.
Κυνήγι Θησαυρού για τα μέλη των ομάδων

Εκτός από τις κατηγορίες της εκπαιδευτικής ρομποτικής, στην οποία θα συμμετάσχουν τα μέλη των 228 ομάδων, από 45 χώρες (ακολουθούν στατιστικά στοιχεία), έχει δημιουργηθεί ένα ΚΥΝΗΓΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥ μέσα στο πιο σημαντικό μουσείο της πόλης: το Μουσείο SantaGiulia, όπου μπορούν να ανακαλύψουν τη ρωμαϊκή ιστορία, να επισκεφθούν τα μοναστήρια και πολλά άλλα, αλλά και να διασκεδάσουν.

Ο σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι να δημιουργηθούν νέες φιλίες μεταξύ των ομάδων που συνήθως συναντιούνται μόνο στα τραπέζια των διαγωνισμών. Δεδομένου ότι οι ομάδες είναι από διαφορετικές ηλικιακές ομάδες ΠΑΙΔΙΑ (6-10 ετών), ΔΗΜΟΤΙΚΟ (8-12 ετών), ΝΕΟΙ (11-14 ετών) και ΕΦΗΒΟΙ (14-19 ετών), έχουν δημιουργηθεί 4 διαφορετικές διαδρομές με ερωτήσεις διαφορετικής δυσκολίας.

Να θυμίσουμε ότι για μια ακόμη χρονιά, η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής (World Robot Olympiad™), που φέτος θα διεξαχθεί στη Σμύρνη της Τουρκίας 28-30 Νοεμβρίου. Οι 7 ομάδες μαθητών κέρδισαν επάξια τη θέση τους στην ελληνική αποστολή μέσα από τον Εθνικό Διαγωνισμό, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουνίου 2024 στην Αθήνα, με θέμα «Σύμμαχοι της Γης».Από τον ίδιο διαγωνισμό προέκυψαν και οι 4 ομάδες που θα μας εκπροσωπήσουν στο Προολυμπιακό Τουρνουά της Μπρέσια.

Ο Προκριματικός Διαγωνισμός αποτελεί συνέχεια του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και μέρος των ευρύτερων δράσεων του WRO Hellasγια τη διάδοση και ανάπτυξη τους εκπαιδευτικής ρομποτικής και του STEM στην Ελλάδα. Η ενασχόληση των μαθητών με την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), συμβάλλει στη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και την ανάπτυξη της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων, που αποτελούν σημαντικές δεξιότητες για τη μελλοντική τους ζωή.

Η Ελλάδα συμμετέχει στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ανελλιπώς από το 2009, έχοντας μέχρι σήμερα κατακτήσει 9 μετάλλια και 20 διακρίσεις! Μάλιστα στην περσινή Ολυμπιάδα, η χώρα μας αναδείχθηκε σε 1η δύναμη στην Ευρώπη και 4η παγκοσμίως ανάμεσα σε 90 χώρες.