Επιμελητηριακές Εκλογές

Γράφει : ο 

Άλκης Παπαχρηστάκης

59 Επιμελητήρια σε όλη την Ελλάδα έχουν εκλογές για την ανάδειξη των νέων διοικήσεων.
Το 2024 είναι χρονιά επιμελητηριακών εκλογών. Πέρασαν 7 ολόκληρα χρόνια από τις προηγούμενες εκλογές του επιμελητηρίου Άρτας.

7 χρόνια είναι πολλά.

7 χρόνια είναι πολλά για τον φορέα που αφορά τους επιχειρηματίες ,επαγγελματίες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Οι τελευταίες εκλογές έγιναν το 2017, οι επόμενες ήταν προγραμματισμένες για το 2021.

Έλα όμως που αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας και μεταφέρθηκαν για το 2022. Ο πόλεμος όμως στην Ουκρανία με όλα τα επακόλουθα ανέβαλαν για μία ακόμη χρονιά τίς εκλογές για το 2023. Το 2023 ενώ ήταν έτοιμοι όλοι για τις εκλογές των επιμελητηρίων με το πρόσχημα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών (λόγω του ότι πολλοί θα ήταν υποψήφιοι) ήρθε μία ακόμα αναβολή για το 2024.
2024 λοιπόν έτος επιμελητηριακών εκλογών.

Τα χρόνια είναι πολλά ,τα προβλήματα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όλων των επαγγελματιών του Νομού Άρτας είναι πολλά και το επιμελητήριο πρέπει να είναι σύμμαχος τους και να προσφέρει ανταποδοτικά τίς υπηρεσίες πού χρειάζονται. Τελευταία βλέπουμε πολλά λουκέτα και κλειστά καταστήματα αλλά και καταστήματα να αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα και στις πληρωμές.

Το επιμελητήριο είναι ο μοναδικός φορέας που ο κάθε επαγγελματίας μπορεί να στηριχθεί με την προϋπόθεση ότι ενημερώνει για τά προγράμματα που υπάρχουν και μπορούν να υλοποιηθούν.

Πολλοί επαγγελματίες στην Άρτα είναι ικανοί και έμπειροι στο κλάδο που ασχολούνται και για αυτό το λόγο το νέο προεδρείο πρέπει να βρει τρόπο να τους αξιοποιήσει.

Να υπάρξουν προτάσεις που θα φέρουν λύσεις . Προτάσεις μπορεί να κάνει ο καθένας αρκεί να είναι υλοποιήσημες.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι όλα τα μέλη του επιμελητηρίου θα πρέπει να τακτοποιήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις (συνδρομές μελών) ούτως ώστε να υπάρχει ένα ταμείο.

Όχι μόνο για να έχουν δικαίωμα ψήφου αλλά μέσα από αυτό να παρέχονται διάφορες υπηρεσίες στα μέλη, όπως να μπορεί να παρέχει νομικές υπηρεσίες ενδεχομένως και κάλυψη δικαστικών εξόδων για τακτοποιημένα μέλη με δικηγόρο ή δικηγόρους που θα έχουν συνάψει σύμβαση με το επιμελητήριο, να διοργανώνει ενημερωτικές εκδηλώσεις σχετικά με τα προβλήματα που απασχολούν τους ελεύθερους επαγγελματίες , να προτείνει ομαδική ασφάλεια μελών με μικρό κόστος για διάφορα ατυχήματα, να δημιουργήσει το ψηφιακό επιμελητήριο για διάφορες συμβουλές ανάπτυξης της επιχείρησης κ.α.

Πολλά μπορεί να κάνει μία διοίκηση επιμελητηρίου, ειδικά όταν έχει στόχο την επιβίωση καθώς επίσης και την ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Οι εκλογές έχουν οριστεί να γίνουν στις 6 και 7 του Δεκέμβρη . Ο λόγος ανήκει στα μέλη και πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες όσο γίνεται περισσότεροι , να μην αδιαφορήσουν και να στείλουν το μήνυμα ότι στηρίζουν την προσπάθεια αναβάθμισης του επιμελητηρίου αλλά και τό επιμελητήριο θά πρέπει νά είναι δίπλα στα μέλη.

Ντιμπέιτ
Τέλος αν μπορώ να προτείνω και αν γίνει αποδεκτό από όλους τους επικεφαλείς των συνδυασμών, θα είναι καλό για τον επιχειρηματικό κόσμο να γίνει ένα debate των επικεφαλείς ούτως ώστε τα μέλη να κρίνουν τις θέσεις, τις προτάσεις, το ενδιαφέρον και το όραμα των υποψηφίων.
Κλείνοντας θα πω και την προσωπική μου άποψη.

Η νέα διοίκηση που θα προέλθει από τις εκλογές θα πρέπει νά νοιάζεται για την επιβίωση και την ανάπτυξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων των αγροτών και πάσης φύσεως επιχειρήσεις και με πρωτοβουλίες, απόψεις και διεκδικήσεις και ταυτόχρονα με σύγχρονες και ουσιαστικές υπηρεσίες το επιμελητήριο να είναι σύμμαχος σε κάθε μέλος και σέ κάθε επαγγελματία τού Νόμου Άρτας.

*Ο Άλκης Παπαχρηστάκης είναι Περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου συνδυασμού Ήπειρος Όλον- Τόπος να ζεις
Αντιπρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων Περιφέρειας Ηπείρου.