Ορειβατικός Σύλλογος Άρτας

Εξόρμηση στο Βόιο, το θεμέλιο της Πίνδου

Στο Βόιο θα ανέβουν οι ορειβάτες του Συλλόγου της πόλης στις 10 Οκτωβρίου. Στα θεμέλια της Πίνδου, ανάμεσα στους γίγαντες του Γράμμου, του Σμόλικα και της Βασιλίτσας, βρίσκεται το Βόιο. Από κει ξεκινούν οι ψηλές οροσειρές, τα περήφανα πέτρινα χωριά και ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας, ο Αλιάκμονας. Από τα δυτικά του Βοΐου ξεκινά άλλος ένας ιστορικός ποταμός, ο Σαραντάπορος ο Πρασινονέρης, ο οποίος, διασχίζοντας την Ήπειρο, ενώνεται με τον Αώο.Το Βόιο τέμνει με τέτοιον τρόπο τη γη της Δυτικής Μακεδονίας, ώστε τα νερά της ανατολικής πλευράς του καταλήγουν στο Αιγαίο πέλαγος, ενώ αυτά της δυτικής πλευράς του στο Ιόνιο πέλαγος. Πρόκειται για ένα από τα πιο δασωμένα και πυκνοκατοικημένα βουνά της Ελλάδας.

Στα πλούσια οικοσυστήματά του, που περιλαμβάνουν πολλά μικτά δάση, κυριαρχούν η βελανιδιά, η καστανιά, η οξιά, το πεύκο, το έλατο, ενώ υπάρχουν επίσης και ρόμπολα. Η χαμηλή βλάστηση του βουνού περιλαμβάνει πλούσιο τσάι, σαλέπι, πρασσάκο και πολλές τριανταφυλλιές.
Οι διαδρομές: 1. Μικρή διαδρομή. Βαθμός Δυσκολίας: 1. Ώρες πορείας: 6. Μετά το τέλος της εξόρμησης η πρώτη ομάδα θα περιμένει τη δεύτερη σε χωριό.
2. Διάσχιση Βοΐου. Βαθμός Δυσκολίας: 3. υψομετρική διαφορά: +1.200μ -1.050μ / απόσταση: 21,5χμ. Ώρες πορείας: 9 – 10 (απαραίτητα φακός). Αρχηγός: Κίμων Καλιακάτσος (τηλ. 6972241729). Αναχώρηση: 5:30 Κυριακή από το δημοτικό πάρκινγκ στην πλατεία Ζέρβα.