ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΡΤΙΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Αξίζει να γνωρίσουν όλοι τα ντοκιμαντέρ του ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΑΝΙΑΤΣΑ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η Πολιτιστική Εκδήλωση που διοργάνωσε το Δ. Σ. του Συλλόγου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αρτινών Γυναικών την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 στο Επιμελητήριο της Άρτας με την συνεργασία του καταξιωμένου συμπατριώτη μας Φωτογράφου -Κινηματογραφιστή κ. Βασίλη Γκανιάτσα, ο οποίος θέλοντας να ενισχύσει το κοινωνικό έργο του Συλλόγου μας, προσέφερε στα Μέλη και στους Φίλους μας την ευκαιρία να απολαύσουν τα μοναδικής ομορφιάς Ντοκιμαντέρ που ο ίδιος επιμελείται με ιδιαίτερη αγάπη για την Άρτα και την Ελληνική Φύση.

Στην Εκδήλωση προβλήθηκαν τα καλλιτεχνικά δημιουργήματά του: 1) Μικρά φιλμ που παρουσίαζαν εικόνες και σκηνές από την Άρτα του 1982 (Λαϊκή αγορά, Ψαραγορά, Εργατική Πρωτομαγιά) και 2) Δύο Ντοκιμαντέρ “ΛΑ ΒΕΡΛΙΓΚΑ” , και “ΑΡΑΧΝΕΣ”
Κοντά στο Χαλίκι συναντάμε τη δρακόλιμνη Βερλίγκα την τρίτη της Πίνδου. Το ιστορικό Χαλίκι είναι ορεινό χωριό του νομού Τρικάλων. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.168 μ. στις πλαγιές του Λάκμου και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας. Είναι το δυτικότερο χωριό του νομού Τρικάλων και της Θεσσαλίας και υπάγεται στον Δήμο Καλαμπάκας από το 2011 ενώ παλαιότερα ανήκε στην Κοινότητα Ασπροποτάμου. Ο πραγματικός πληθυσμός του (2001) ήταν 152 κάτοικοι. Τη μακραίωνη κατοίκηση του χωριού επιβεβαιώνουν ιστορικές μαρτυρίες, οι οποίες αναφέρουν ότι στην ίδια θέση υπήρξε η «παρά τον Αχελώον» αρχαία Χαλκίς. Αυτό ήταν το όνομα του χωριού μέχρι τον 18o αιώνα. Κατά ή μετά την τουρκοκρατία καθιερώθηκε το όνομα Χαλίκι, που προέρχεται είτε από παραφθορά του Χαλκίς είτε από τα άσπρα χαλίκια του Αχελώου, στα οποία και το ίδιο το ποτάμι χρωστά το δεύτερο όνομά του Ασπροπόταμος.

Η περίφημη Βερλίγγα. θεωρείται το πιο διάσημο αλπικό οροπέδιο της χώρας μας, σε υψόμετρο 2.050 μέτρων στα κεντρικά του βουνού Λάκμος, ή αλλιώς Περιστέρι που είναι η μακρόστενη οροσειρά η οποία χωρίζει την Ήπειρο από την Θεσσαλία.
Τα νερά που τρέχουν από τις κορυφές σχηματίζουν την δρακόλιμνη και στη συνέχεια μέσα από ένα μαιανδρικό δίκτυο ρυακιών (φιδόμορφες νεροσυρμές) στην έξοδο από το οροπέδιο προς τα ανατολικά γίνονται πρώτα οι πηγές του Ασπροπόταμου και στη συνέχεια του Αχελώου. Ανάλογα με την εποχή, τα νερά στους μαιάνδρους φουσκώνουν και σχηματίζουν μικρές λίμνες ή στερεύουν αφήνοντας πίσω τα σκαμμένα μονοπάτια τους. Πρόκειται για ένα γυμνό από δέντρα ορεινό τοπίο με βραχώδεις και πετρώδεις πλαγιές, γκρεμούς, αλπικά λιβάδια, ορεινές πηγές και ρυάκια. Τα κύρια πετρώματα του βουνού είναι οι ασβεστόλιθοι που σε μερικά σημεία ενώνονται με φλύσχες.

Ο μύθος μιλάει για ένα δράκο που εμφανίστηκε από τα έγκατα του βουνού σε αυτό το σημείο. Με τη μορφή φιδιού, πετάχτηκε μέσα από τον βράχο και έρποντας, βυθίστηκε πάλι στην γη, στο μέρος όπου φεύγουν τα νερά. Από το σημείο που βγήκε ο δράκος ξεπήδησε νερό, το οποίο ακολουθεί την οφιοειδή πορεία του πάνω στα λιβάδια. Το σημείο που βρίσκεται η εποχική δρακόλιμνη ονομάζεται σήμερα Φαρμακόλακκα, μια ονομασία που πήρε από τους κτηνοτρόφους, καθώς, όπως λένε, πέθαιναν τα ζώα που βόσκαγαν εκεί.
Τα λιβάδια γύρω από τη Βερλίγκα κατακλύζονται από λουλούδια στα μέσα του καλοκαιριού. Το έντονο κίτρινο χρώμα από τις νεραγκούλες (Ranunculus sp.) αναμιγνύεται με το κυανό χρώμα των κρόκων του είδους Crocus veluchensis που ξεπηδάνε καθώς λιώνουν οι πάγοι. Η ποικιλία των φυτών συνεχίζεται με πολλά και σπάνια είδη, αν και θα είναι δύσκολο να τα ανακαλύψετε, όχι τόσο γιατί είναι δυσεύρετα, αλλά γιατί δεν θα μπορούσατε να πάρετε το βλέμμα σας από το τοπίο.

Η ορνιθοπανίδα στα αλπικά είναι εξίσου πλούσια και περιλαμβάνει πολλά ακριβοθώρητα είδη. Από τα αμφίβια εδώ απαντώνται αλπικοί τρίτωνες, μακεδονικοί τρίτωνες, κιτρινομπομπίνες, σβελτοβάτραχοι και γραικοβάτραχοι. Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει ένα από τα σπανιότερα φίδια της Ευρώπης, την νανόχεντρα (Vipera graeca) που προτιμάει να ζει στις γυμνές πέτρες πάνω από τα 1.800 μέτρα. Άλλα είδη είναι το ελληνικό κονάκι, η πρασινόσαυρα, η τοιχογουστέρα, η βαλκανόσαυρα, ο λαφιάτης του Ασκληπιού και η οχιά. Από τα θηλαστικά περιστασιακή είναι η παρουσία της αρκούδας, του λύκου, του ζαρκαδιού και της αγριόγατας ενώ άλλα είδη είναι οι νυφίτσες, οι αλεπούδες και οι λαγοί. Είναι σημαντικό ότι κοντά στις ψηλές κορυφές και στους κάθετους γκρεμούς επιβιώνουν ακόμα λίγα αγριόγιδα.

Το Ντοκιμαντέρ “ΑΡΑΧΝΕΣ” παρουσίαζε μια ομάδα αναρριχητών στα βουνά του τόπου μας που μετά από επίπονη και επίμονη εξάσκηση κατόρθωσαν να ανεβαίνουν με καταπληκτική άνεση, κρεμασμένοι στο χάος των απόκρημνων βράχων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βασίλης Γκανιάτσας ομορφαίνει τις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις μας ενισχύοντας το κοινωνικό έργο του Συλλόγου μας με την προβολή των αξιόλογων καλλιτεχνικών κινηματογραφικών του δημιουργημάτων.
Θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά και να Σας ανακοινώσουμε ότι στο τέλος αυτής της Εκδήλωσης όλοι οι παρευρισκόμενοι που ξεπερνούσαν τα εκατό άτομα, επιφόρτισαν το Δ.Σ. του Συλλόγου μας να κινηθεί προς κάθε αρμόδιο ξεκινώντας από τον κύριο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της Άρτας, να θέσει το ΑΙΤΗΜΑ της αξιοποίησης αυτού του καλλιτεχνικού πλούτου που παρουσιάζουν αυτά τα Ντοκιμαντέρ, ώστε να τα απολαύσουν και να ωφεληθούν όλοι οι συνδημότες μας και κυρίως τα παιδιά όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης, για τα οποία θα είναι ταυτοχρόνως και ένα πολύ ωραίο μάθημα γεωγραφίας και ιστορίας του τόπου μας.

Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε την Διεύθυνση του Επιμελητηρίου Άρτας για την παραχώρηση της ισόγειας Αίθουσας που έγινε η Εκδήλωση, και δεν είναι η πρώτη φορά. Ευχαριστούμε Εσάς, αγαπητοί μας φίλοι, όλο τον δημοσιογραφικό κόσμο της Άρτας που μοχθεί να φτάσει η καλή είδηση στον δημότη. Και τέλος ευχαριστούμε τα Μέλη και τους Φίλους του Συλλόγου μας που πάντοτε ανταποκρίνονται στην Πρόσκλησή μας ενισχύοντας με την παρουσία και την ενεργό συμμετοχή τους το κοινωνικό έργο του Συλλόγου μας, διότι τα έσοδα από τις ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ διατίθενται για την ενίσχυση απόρων, πολυτέκνων και μονογονεϊκών οικογενειών της Άρτας.

Με εκτίμηση Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η Πρόεδρος του Συλλόγου: Βασιλική Γκολομάζου