Πανστρατιά για το Ζάππειο

Συναγερμός από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας

Στο στόχαστρο για… αξιοποίηση από ιδιώτες

Να παραμείνει περιουσία του Ελληνικού Λαού

Μια πρώτη νίκη στη πορεία να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση του Ζάππειου, αποτελεί η αναβολή για τις 4 Φεβρουαρίου, η εκδίκαση της αίτησης ιδιωτικής εταιρείας, η οποία διεκδικεί την αξιοποίηση του Ζαππείου Μεγάρου, μετά από παράσταση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, Η Πανηπειρωτική μετά την παράσταση στο δικαστήριο προχωρά σε διευρυμένο Γενικό Συμβούλιο, στις 23 Οκτωβρίου.
Λόγω της σοβαρότητας του θέματος στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί οι Ηπειρώτες Αρχηγοί κομμάτων, Υπουργοί, πρώην Υπουργοί, Βουλευτές, πρώην Βουλευτές, Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δήμαρχοι και πρώην Πρόεδροι ΠΣΕ. Το θέμα έθεσε και στη συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

Από το άλλο μέρος, Ηπειρώτες της ομογένειας με μηνύματα προς την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας δηλώνουν την πρόθεσή τους να συνδράμουν με κάθε τρόπο ώστε να μην αλλάξει η διαθήκη του Ευαγγέλη Ζάππα και το Ζάππειο να παραμείνει περιουσία του Ελληνικού Λαού.
Η «περιπέτεια» του Ζαππείου, ξεκίνησε από μία νομοθετική πρωτοβουλία του 2018 που αντιμετωπίστηκε στα πρώτα της βήματα με συντονισμένο τρόπο, από Ηπειρωτικές Οργανώσεις και Φορείς, αποτρέποντας και την αρχική σκέψη για την προοπτική ιδιωτικοποίησης του Ζαππείου Μεγάρου στην Αθήνα. Παρόλα αυτά ιδιωτικές εταιρείες έχουν βάλει στο στόχαστρό τους το Ζάππειο, αλλά και άλλα ακίνητα που προέρχονται από ηπειρωτικά και άλλα κληροδοτήματα με την Πανηπειρωτική να αντιδρά από την πρώτη στιγμή καλώντας σε συστράτευση τους Ηπειρώτες.

Τώρα το θέμα του Ζαππείου, επανέρχεται στο προσκήνιο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας, αλλά και τον ξεσηκωμό των φορέων από την Ήπειρο.
Πιο συγκεκριμένα υπάρχει μια ιδιωτική επιχείρηση η Cleverbank AE, η οποία ζητάει να την παραχωρήσουν το Ζάππειο Μεγαρου για… αναπτυξιακούς σκοπούς.
Σύμφωνα ρεπορτάζ, η Cleverbank με την καινούρια αίτησή της (είχε υποβάλλει ανάλογη αίτηση το 2015, η οποία απερρίφθη το 2017, ενώ έχει προσφύγει και στο Άρειο Πάγο), ζητά επικαλούμενη μνημονιακούς νόμους και διατάξεις, την αλλαγή από το δικαστήριο της βούλησης του δωροθέτη Ευαγγέλη Ζάππα, με την οποία το Ζάππειο αφήνεται «στον Ελληνικό Λαό», έτσι ώστε αυτό να μπορεί να… παραχωρηθεί προς αξιοποίηση, παρά την περί αντιθέτου βούληση του δωροθέτη.

Όμως ο δωροθέτης στη διαθήκη του φρόντισε να τονίσει ότι όχι μόνο οι συγγενείς του, αλλά και «πας Έλλην, χωρίς εξαίρεσιν, έχει το δικαίωμα να επαγρυπνήση εις την εκτέλεσιν των διατάξεων της παρούσης διαθήκης μου και τους εναντίους αυτής να τους υποχρεώση διά του νόμου προς αποζημίωσιν και αποκατάστασιν των ειρημένων διατάξεων».
Μετά αοι τις εξελίξεις αυτές, η διοίκηση της Πανηπειρωτικής προγραμματίζει ευρεία σύσκεψη στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου, στην οποία θα κληθούν όλοι οι φορείς της Ηπείρου, βουλευτές, Περιφέρεια, Δήμοι κι άλλοι Ηπειρώτες προκειμένου να συζητηθεί εκτενώς το θέμα και να δημιουργεί ένα κοινό μέτωπο που θα εμποδίσει την εκποίηση του Ζαππείου.

Ποια είναι 
Η Cleverbank, που διεκδικεί το Ζάππειο, είναι συμβουλευτική εταιρία στην Ελλάδα που σχεδιάζει, αναπτύσσει και διαχειρίζεται την αξία των brands, πρόεδρος της Cleverbank και Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο Δημήτρης Τζιώτης, Πολιτικός επιστήμονας, επικοινωνιολόγος, πρώην υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρώην υποψήφιος δήμαρχος Βουλιαγμένης. Όπως σημειώνεται σε σχετικά δημοσιεύματα, πρόκειται για ένα αρκετά γνωστό πρόσωπο στους πολιτικούς κύκλους, ενώ

Κατά καιρούς, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προσέφερε τις συμβουλές του σε θέματα στρατηγικής, στα υπουργεία Άμυνας, Πολιτισμού, Παιδείας, Τουρισμού και Εξωτερικών. Στους πελάτες της Cleverbank στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνονται εταιρίες και οργανισμοί όπως EOT, METAXA, Helexpo, Όμιλος Μαμιδάκη, Αθήνα 2004, Ολυμπιακός, ΟΠΑΠ, Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου και Infote.
Επίσης φέρεται να δούλεψε με το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές του 2004, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Επιτροπή Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, με τον Δήμο Αθηναίων και με την Ιταλική Ελιά, αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ την προεκλογική περίοδο του 2015.

Το Ζάππειο
Το Ζάππειον Μέγαρο, γνωστό ως Ζάππειο, είναι ένα από τα σημαντικότερα κτήρια της Αθήνας. Βρίσκεται νότια του Εθνικού Κήπου και των παλαιών Ανακτόρων και δυτικά του Παναθηναϊκού Σταδίου. Η ανέγερσή του χρηματοδοτήθηκε από τον εθνικό ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα και ολοκληρώθηκε το 1888. Το νεοκλασικό μέγαρο είναι συνυφασμένο με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Σήμερα λειτουργεί ως συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο.

Ανακοίνωση από τον δήμο Ιωαννιτών
Με τον πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Μάκη Κιάμο επικοινώνησε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι οι ιδιώτες, που και στο παρελθόν είχα επιχειρήσει κάτι ανάλογο χωρίς τότε αποτέλεσμα, επανήλθαν με βάση τη νομοθεσία του 2018 και διεκδικούν το Ζάππειο και τους χώρους του Κληροδοτήματος.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, «Το Ζάππειο αποτελεί ένα εμβληματικό κτίριο. Ένα κτίριο ταυτόσημο με την ηπειρωτική ευεργεσία, με την προσφορά των εθνικών ευεργετών. Είναι καθήκον όλων να διαφυλαχθεί και να παραδοθεί ατόφιο στις επόμενες γενιές. Κανένας Ηπειρώτης δεν μπορεί να διανοηθεί ότι το Ζάππειο μπορεί να περάσει στον έλεγχο μιας ιδιωτικής εταιρίας, κανένας Ηπειρώτης δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι το κόσμημα της πρωτεύουσας θα υπηρετήσει άλλους σκοπούς», τονίζοντας ότι ο ίδιος αλλά και το δημοτικό συμβούλιο θα σταθούν αρωγοί στις πρωτοβουλίες της Συνομοσπονδίας.