"Κεράσαμε Ήπειρο" στο Ζάππειο και κερδίσαμε τις εντυπώσεις!!!
Η καρδιά της Ηπείρου χτύπησε για ένα τριήμερο στο Ζάππειο Μέγαρο , από 18 έως και 20 Οκτωβρίου 2019 !
Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου με σλόγκαν «Κερνάμε Ήπειρο» συνεχίζει τις στοχευμένες ενέργεις, με τις οποίες φέρνει σε επαφή το κοινό με τα αυθεντικά τοπικά ποιοτικά Ηπειρώτικα προϊόντα, όπως γαλακτοκομικά, μελί και προϊόντα μέλισσας, αρωματικά φυτά και βότανα, παραδοσιακά ζυμαρικά, ελιές και ελαιόλαδο, κρασί, τσίπουρο κ.α. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν αλλά και να δοκιμάσουν τα ποιοτικά Ηπειρώτικα προϊόντα !
Προϊόντα κρέατος, μέλι, και φυσικά γαλακτοκομικά αλλά και τσίπουρο, κρασί μέχρι και χειροποίητες μπύρες από Ηπειρώτες παραγωγούς και κτηνοτρόφους φιλοξενήθηκαν στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα από τις 18 μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.
Η ποιότητα των ηπειρώτικων προϊόντων είναι σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή, η οποία όπως αναφέρει στο Agronews ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης, είναι τόσο ελκυστική που με την βοήθεια προγραμμάτων έχει πείσει ανθρώπους να επιστρέψουν στα χωριά τους και να παράξουν.
«Μπορέσαμε με τέτοιες ενέργειες να οικοδομήσουμε ουσιαστικές δυνατότητες εξωστρέφειας για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα. Έχουμε ανθρώπους που γύρισαν πάλι στα χωριά τους για να παράξουν, έχουμε βοηθήσει επιχειρήσεις να βρουν τον δρόμο τους προς τις αγορές» αναφέρει στο agronews ο ίδιος. Η περιφέρεια όπως εξήγησε ο κ. Καχριμάνης, έχει δημιουργήσει ένα μητρώο επιχειρήσεων και μέσα από συντονισμένες προσπάθειες εξασφαλίζεται η παρουσία τους σε μικρές εκθέσεις αλλά και διεθνείς, όπως η SIAL και η Anuga. Αυτήν την φορά 41 εκθέσεις, ήρθαν στην Αθήνα παρουσιάζοντας τα προϊόντα τους.
Σε μια ειδική έκθεση αγροδιατροφής, η περιφέρεια Ηπείρου μετακόμισε για λίγες μέρες στην Αθήνα, φέρνοντας μαζί της την διατροφική της κουλτούρα και τις επιχειρηματικές της προτάσεις, οικοδομώντας παράλληλα ένα προφίλ εξωστρέφειας για τις εκατοντάδες μικρές αγροτικές επιχειρήσεις που παράγουν, μεταποιούν και εμπορεύονται τα προϊόντα τους μόνες τους.
Οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις, μικρές και νέες στη λειτουργία τους, διαθέτουν πιστοποιημένα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειες, ενώ όλες προμηθεύονται ή παράγουν οι ίδιες τις πρώτες ύλες στην περιοχή της Ηπείρου, και προμηθεύουν στην αγορά της Αθήνας σε επιλεγμένα καταστήματα, σύμφωνα με ρεπορτάζ στο agronews. Στην έκθεση θα συναντήσει κανείς εκθέτες με ποικίλες προτάσεις, όπως μέλι και προϊόντα μέλισσας σε μορφή βάμματος αλοιφής και καλλυντικών, από τις μικρές επιχειρήσεις Melodia – Βιολογικά Μελισσοκομικά Προϊόντα, «Μέλι το ευλογημένο», Μελισσοφάρμα Γκότση, Μικρό Μελισσοκομείο Κουκουλάρη, Μελισσοκομία Γεωργία Τσαλή, Μελισσοκομία Σοφίας και η Μελισσοκομία Καραλής.
Αξιοσημείωτα είναι τα προϊόντα σιτηρών και οσπρίων από το Αγροκτημα Παπαγεωργιου, σπιτικές σάλτσες από τις Γεύσεις Πρέβεζας Αρετή, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως κεφίρ σε γεύσεις και γιαούρτι από τις Γαννιώτικο, Σουλίου Καραγιώτης και Συρράκο – Οικογένεια Τέφα, καθώς και προϊόντα καλλυντικής και μαγειρικής χρήσης από γάλα γαιδούρας από τη Φάρμα Μετσόβο. Οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν ακόμη εκλεκτά προϊόντα κρέατος της εταιρείας Τεμέτερον, αλλά και τις νέες προτάσεις τυριών της γαλακτοβιομηχανίας Καράλης. Φυσικό χυμό ροδιού παράγει ο Βασίλης Σιντόρης. Εντύπωση προκαλούν τα προϊόντα αρωματικών φυτών και βοτάνων από τις Komini Bio Herbs, Myrtali organics, Mountain treasures, προϊόντα καλλυντικής χρήσης από την Kitsos Αιθέρια Έλαια.