Πρωτόκολλο για εξαγωγή Κρόκου Κοζάνης και ακτινιδιών στην Κίνα
Στα βήματα του Μάρκο Πόλο και στο δρόμο του Μεταξιού βρίσκονται τα ακτινίδια και ο Κρόκος Κοζάνης, αφού επεκτείνεται η δυνατότητα εξαγωγής ελληνικών ακτινιδίων από όλες τις περιοχές της χώρας προς την κινεζική αγορά ενώ παράλληλα θα επιτραπεί η εξαγωγή στην κινεζική αγορά του Κρόκου Κοζάνης, στο πλαίσιο της περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων Ελλάδας και Κίνας όπως αυτό οριοθετείται από τις 16 συμφωνίες με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου Σι Τζινπίγνκ στην Αθήνα.
Πιο συγκεκριμένα, με τα δύο πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας και της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας για την εξαγωγή Κρόκου Κοζάνης και ακτινιδίων που συνυπογράφουν ο υπουργός Μάκης Βορίδης και από κινεζικής πλευράς η πρέσβης Zhang Qiyue, θα σημάνει την άμεση έναρξη εξαγωγών του συγκεκριμένου, εμβληματικού για την Ελλάδα, προϊόντος, το οποίο σαφώς υπερέχει, λόγω και των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του, απέναντι σε αντίστοιχα άλλων χωρών.
Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκε η δυνατότητα υποβολής φακέλου για την εξαγωγή εσπεριδοειδών στην Κίνα, αλλά και η ανανέωση του πρωτοκόλλου εξαγωγής ακτινιδίων, κάτι το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να εξαχθεί το προϊόν αυτό από όλες της περιοχές της ελληνικής επικράτειας όπου καλλιεργείται και όχι μόνον από έξι νομούς, όπως ισχύει σήμερα. Παράλληλα, τέθηκε και το ζήτημα της εξαγωγής πυρηνοκάρπων (κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα και δαμάσκηνα), ώστε να ξεπεραστούν τα κωλύματα που είχαν προκύψει μετά τον έλεγχο στελεχών της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας σε οπωρώνες της βορείου Ελλάδος.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρει:
Σημαντική επιτυχία προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών το άνοιγμα της αχανούς κινεζικής αγοράς στα ελληνικά προϊόντα
Τις τεράστιες ευκαιρίες που γεννά η η διμερής συμφωνία Ελλάδας – Κίνας για τον Κρόκο Κοζάνης και το ελληνικό ακτινίδιο ανέδειξε με δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.
Όπως τόνισε ο Υπουργός, με τα δύο πρωτόκολλα που υπέγραψε ανοίγει ο δρόμος για τους Έλληνες παραγωγούς προκειμένου να αυξήσουν τις εξαγωγές τους σε μία τεράστια αγορά όπως η κινεζική.
Ο κ. Βορίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κίνας η οποία, με τη σημαντική συμβολή της Κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά, προστατεύει για πρώτη φορά έξι εμβληματικά προϊόντα ΠΟΠ: τη Φέτα, το Ούζο, τη Μαστίχα Χίου, τις ελιές Καλαμάτας, τα κρασιά Σάμου και το λάδι Σητείας Λασιθίου. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η σχετική συμφωνία εξασφαλίζει τη διακίνηση μόνο ελληνικών ΠΟΠ προϊόντων στην Κίνα.
Σχολιάζοντας τις δύο αυτές – ιδιαιτέρως επωφελείς για την αγροτική ανάπτυξη – συμφωνίες που υπεγράφησαν, ο Υπουργός επισήμανε ότι τα ελληνικά προϊόντα αποκτούν ένα πολύ σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αχανή κινεζική αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία για την υπογραφή του πρωτοκόλλου εξαγωγής κρόκου Κοζάνης στην Κίνα και την αναθεώρηση του πρωτοκόλλου για τα ακτινίδια είχε οριστικοποιηθεί κατά τη συνάντηση η οποία είχε πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου 2019, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στις τότε δηλώσεις του ο κ. Βορίδης είχε εμφανιστεί βέβαιος για την αίσια έκβαση της συμφωνίας μέσα στο Νοέμβριο, γεγονός που επιβεβαιώθηκε πλήρως.
Οι συμφωνίες
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, οι συμφωνίες “δρομολογούν το νέο κύκλο έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO, ανοίγουν περαιτέρω την κινεζική αγορά σε ορισμένα ελληνικά αγρο-διατροφικά προϊόντα και ενισχύουν τους ήδη στενούς σινο-ελληνικούς δεσμούς σε πολλά πεδία”. Ειδικότερα, οι συμφωνίες που θα υπογραφούν είναι οι εξής:
-Πρωτόκολλο μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας και της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας για την εξαγωγή σαφράν. Υπογράφεται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και από κινεζικής πλευράς από την Πρέσβη Zhang Qiyue
Περιεχόμενο: Θα επιτραπεί η εξαγωγή στην κινεζική αγορά του Κρόκου Κοζάνης, ο οποίος αποτελεί προϊόν ΠΟΠ, ιδιαίτερης σημασίας για την τοπική οικονομία.
-Πρωτόκολλο για την εξαγωγή καρπών ακτινιδίων από την Ελλάδα στην Κίνα, μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας
Υπογράφεται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και από την Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Zhang Qiyue
Περιεχόμενο: Επεκτείνεται η δυνατότητα εξαγωγής ελληνικών ακτινιδίων από όλες τις περιοχές της χώρας προς την κινεζική αγορά. Έως τώρα, αυτή την δυνατότητα είχαν ορισμένες μόνον περιοχές.