ΠΓΕ η Σαρδέλα και Γαρίδα Αμβρακικού

Μια στρατηγική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου

Πέρασε επιτυχώς το εθνικό στάδιο αξιολόγησης από το ΥΠΑΑΤ

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα καταχώρισης

Ικανοποίηση από τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας

 

 

 

Βασίλης Ψαθάς: κατοχυρώνεται θεσμικά η ταυτότητα των προϊόντων μας

 

«Χάρη στη στρατηγική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου ένα αποφασιστικό βήμα για την κατοχύρωση της ταυτότητας δύο εμβληματικών προϊόντων του τόπου μας έγινε πράξη» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, που τονίζει: «Η Σαρδέλα και η Γαρίδα/Γάμπαρη Αμβρακικού πέρασαν επιτυχώς το εθνικό στάδιο αξιολόγησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και τα αιτήματα καταχώρισης έχουν ήδη διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να αναγνωριστούν επίσημα ως προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Πρόκειται για μια στρατηγική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου, για την οποία ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου υπογραμμίζει τα εξής: «Με σκληρή δουλειά, συνεργασία και επιμονή, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τους πόρους για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες μελέτες, να συνταχθεί ένας πλήρης φάκελος και να αξιολογηθούμε θετικά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για δύο προϊόντα που αποτελούν την ψυχή του Αμβρακικού. Η Σαρδέλα και η Γαρίδα Αμβρακικού δεν είναι απλώς αλιεύματα – είναι κομμάτι της ιστορίας, του μόχθου και της ταυτότητάς μας.

Για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία, χρειάστηκε ισχυρή πολιτική βούληση εκ μέρους της Περιφέρειας, τους αλιείς και άλλους φορείς, χάρη στην οποία ξεπεράστηκαν θεσμικά εμπόδια, συντονίστηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και εξασφαλίστηκε η πλήρης και τεκμηριωμένη προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Ηπείρου/ Π.Ε. Πρέβεζας επένδυσε ουσιαστικά στη γνώση και στην επιστημονική τεκμηρίωση: μέσω του προγράμματος «ΑΝΑΣΑ» χρηματοδότησε το Πανεπιστήμιο Ηπείρου για τη μελέτη των μοναδικών χαρακτηριστικών των αλιευμάτων του Αμβρακικού, ενώ στη συνέχεια στήριξε με επιπλέον χρηματοδότηση την τελική προετοιμασία του φακέλου.

Η εξέλιξη αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστούμε ότι μέχρι σήμερα κανένα αλιευτικό προϊόν της Ελλάδας δεν έχει αποκτήσει ευρωπαϊκή αναγνώριση. Ο Αμβρακικός, με τη Σαρδέλα και τη Γαρίδα του, γράφει το πρώτο κεφάλαιο ευρωπαϊκής κατοχύρωσης για τα ελληνικά αλιεύματα, πετυχαίνοντας την πρώτη αντίστοιχη διάκριση για την ηπειρωτική Ελλάδα.

Πρόκειται για μια στρατηγική επιτυχία που ανοίγει τον δρόμο ώστε τα προϊόντα του Αμβρακικού να αποκτήσουν διεθνή σφραγίδα ποιότητας και αυθεντικότητας. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει το brand name της περιοχής, προσφέρει νέες δυνατότητες εξωστρέφειας στους αλιείς και τους παραγωγούς μας και δημιουργεί σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για την τοπική οικονομία.

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας καταλήγει:
«Ως Αντιπεριφερειάρχης Άρτας αισθάνομαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, που ως Περιφέρεια Ηπείρου και ειδικότερα η Π.Ε. Πρέβεζας με πρωτοβουλίες του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτου Ιωάννου, κατοχυρώνει θεσμικά την ταυτότητα των προϊόντων μας. Η Ήπειρος αποδεικνύει ότι μπορεί να διεκδικεί, να πετυχαίνει και να ανοίγει νέους δρόμους – και σήμερα γράφουμε ιστορία για τα ελληνικά αλιεύματα».